Ők nyernek este Oscart! Tippek-vélemények!
2021. április 25. írta: thedirector

Ők nyernek este Oscart! Tippek-vélemények!

Kik nyerik este az Oscart?

cbsn-fusion-2021-oscar-nominations-mank-chadwick-boseman-thumbnail-668660-640x360.jpg

Ritka érdektelenség lett úrrá rajtam a 93. Oscar gála kapcsán. Nem csak amiatt, hogy belefásultam az elmúlt bő 1 év eseményeibe, hanem mert sajnos a jelölt filmek zöme tényleg „jobb híján” került oda. Ugyan nem mondanám, hogy rossz filmek, de nyilvánvalóan egy erősebb évben bele sem szimatolnának a top10-be (ami most éppen top8). Saját véleményem az, hogy összesen kettő film tartozik a szigorúan vett Oscar minőségű alkotások közé. Ez a Sounds of Metal és a The Father. Nem ennyire erősek, de kiváló még a Nomadland, a Mank és a Trial of Chicago 7. A maradék 3 film jelölése számomra értelmezhetetlen (Minari, Promising Young Woman, Judas and the Black Messiah). Ezúttal egyáltalán nem követtem a díjszezont. Nem pezsdültem fel és a szakmai díjakat sem tudom. Annyit viszont igen, hogy a Nomadland agyonnyerte magát már, úgyhogy az est favoritja Chloe Zhao filmje lesz.

Nem jelölném végig össze-vissza íráskor az összes filmet, úgyhogy ide beteszem az írásokat róluk:

 

Judas and the Black Messiah

Minari

The Father

Sounds of Metal

Nomadland

Promising Young Woman

Mank

The Trial of Chicago 7

Nézzük a tippjeim és hogy szerintem kiknek kellene nyerni.

Legjobb film:

 

Mint írtam éppen belefutottam múltkor egy statba és ott a Nomadland őrületesen sok díjat elzsákmányolt, úgyhogy meglepne ha nem ez a film kapná. Ez egy mindenképpen megfilmesítendő téma, amin filmként nem egy nagy etwas. Tulajdonképpen eléggé beleillik a mostanában díjazott, visszafogott filmek körébe (Spotlight, Moonlight, Parasite).

Aki nyer: Nomadland

Akinek nyernie kellene: Sounds of Metal

Legjobb férfi főszereplő:

 

Ez egy kegyetlen erős kategória idén. Az ötből négy jelölt teljesen megérdemelten nyerne díjat. Gary Oldman szuper a szétcsúszott Mankként, Riz Ahmed visszafogottan és a színjátszás csúcsát idézően alakítja a megsüketülő dobost. Anthony Hopkins 30 éve nem volt ennyire jó, pedig sokszor volt azóta is jó. Chadwick Boseman pedig posztumusz lesz Ledger után. Ő is méltó módon zárta le sajnálatosan rövid színészi karrierjét.

Aki nyer: Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom)

Akinek nyernie kellene: Anthony Hopkins (The Father)

Legjobb női főszereplő:

 

Nem kevésbé gyenge kategória ez sem. Viola Davis behúzhatja a másodikat Ma Rainey megformálásáért. Carrey Mulligan folyamatosan az élbolyban tanyázik a Promising Young Womannel, Vanessa Kirbynek már csak Mundruczó miatt is drukkolhatunk (magyar rendező filmjének főszereplője nem ritkán jut el ilyen magasságokig). Na meg ott van Frances McDormand, aki ha kamera elé áll, szinte biztos az Oscar jelölése. Szerintem idén a díja is.

Aki nyer: Frances McDormand (Nomadland)

Akinek nyernie kellene: Vanessa Kirby (Pieces of a Woman)

 

Legjobb férfi mellékszereplő:

 

Egy picit lelazultabb kategória. Szerintem két játékos van csak a táblán itt: Daniel Kaluuya a Judasért és Sacha Baron Cohen a Chicago7-ért. Nem igazán tudom eldönteni, csak érzésre azt mondom:

Aki nyer: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

Akinek nyernie kellene: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

 

Legjobb női mellékszereplő:

 

Egy frontrunner nélküli kategória. Itt szerintem bárki nyerhet és bárkinek oda is adnám. Glenn Closenak már alanyi jogon is, de szerintem remek volt a Hillbilly Elegyben. Youn Yuh-jung a Minariban (fura mód ez a két szerep eléggé egyforma utat jár be). Olivia Coleman nem most a legjobb, de ő sosem rossz annyira, hogy ne emlékezzünk meg róla. Maria Bakalovának üdv az első jelölésért, ez is megérdemelt. Amanda Seyfried szerintem a leggyengébb ebből az ötösből. Naná, hogy ő fog nyerni.

Aki nyer: Amanda Seyfried (Mank)

Akinek nyernie kellene: Glenn Close (Hillbilly Elegy)

 

Legjobb rendezés:

 

Thomas Vinterberg. Helló. Ja, hogy amúgy a legjobb nemzetközi film díjon kívül nem is kapott jelölést??! Fasza. Végül is Mikkelsen és az a tánc, na meg a csavaros, tragikus forgatókönyv…és ha hozzáveszem, hogy milyen zene, meg a vágása és fényképezés, akkor csak eltévesztettek valamit nem? Hát nem. Sajnos a Druk hiába kapott legjobb rendezési jelölést elfelejtették a filmet.  De teljesen mindegy, mert ezt sem viheti el Vinterberg. Van két női rendezőnk (először). Emerald Fennell teljesen esélytelen. Chloé Zhao full esélyes. FIncher megint hoppon marad. Lee Isaac Chungot meg nem értem itt.

Aki nyer: Chloé Zhao (Nomadland)

Akinek nyernie kellene: Thomas Vinterbeg (Druk)

 

A többi kategóriát csak tippelve:

Legjobb eredeti forgatókönyv:

 

Aki nyer: Promising Young Woman

Akinek nyernie kellene: The Trial of Chicago 7.

 

Legjobb adaptált forgatókönyv:

 

Aki nyer: Nomadland

Akinek nyernie kellene: The Father

 

Legjobb nemzetközi film:

 

Aki nyer: Quo Vadis, Aida?

Akinek nyernie kellene: Druk

 

Legjobb filmezene:

 

Aki nyer: Soul

Akinek nyernie kellene: Mank

 

Legjobb fényképezés:

 

Aki nyer: Nomadland

Akinek nyernie kellene: Nomadland

 

Legjobb vágás:

 

Aki nyer: The Trial of Chicago 7

Akinek nyernie kellene:  Sounds Of Metal

 

Legjobb látvány:

 

Aki nyer: Mank

Akinek nyernie kellene: Mank

 

Legjobb hang:

 

Aki nyer: Sounds of Metal

Akinek nyernie kellene: Sounds of Metal

Így az este egy elég komoly Nomadland sikernek néz ki: A hatból szerintem ötöt el fog vinni. A többid íjat 1-2-es elosztásban elviszi a Mank, a Sounds of Metal, a Promising Young Woman, Chicago 7. A fő vesztes a Minari és talán a The Father lehet, aki 0 díjjal kulloghat haza

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr3916510822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2021.04.25. 16:08:07

Elég gyenge a felhozatal a járvány miatt, nincs sok rangja az idei díjaknak.
süti beállítások módosítása