Ha lesben áll egy cápa...
2016. augusztus 13. írta: thedirector

Ha lesben áll egy cápa...

A zátony

The Shallows

2016

Van abban valami megmosolyogtató, bájos és fájdalmasan szomorú, hogy a nagy nyári popcorn ’gyere a moziba’ blockbuster szezonban összesen két jó filmet láttam.(Ha már a májusi Rendes fickókat és Amerika Kapitányt ideveszem, akkor négyet, de a Star Trek 3 még hátra van) A mókás az, hogy mind a kettő egy kis volumenű, költségvetésű, nagyjából két összetett mondatban leírható alkotás.

the-shallows-2016-movie-review-shark-thriller-blake-lively.jpg

Nem nagyobb hajó, hanem akármilyen hajó kellene

Az egyik a múlt hónapban bemutatott Csontok és Skalpok, ami kannibálos, western bosszú drámájával és okosan épített történetével volt kedvenc. A másik pedig a hozzánk csak most eljutó A zátony. Tényleg pofátlanul egyszerű a történet: Blake Lively elhunyt anyja kedvenc tengerparti helyére elmegy szörfözni, majd egy óriás fehér cápa egy szirtre kergeti és várja, hogy megszerezze magának a vacsit. A Vacsi pedig nem óhajtja ezt megvárni, úgyhogy megpróbál kijutni a tőle nem messze található partra, vagy minimum segítséget kérni.

maxresdefault_56.jpg

Jaume Collet-Serra (Liam Neeson elmúlt filmjeit dirigálta) alkotása úgy kellett ebben a bukdácsoló, unalmas, pocsék nyári szezonban, mint Livelynek egy korty édesvíz. Pocsék lett az új X-men, a Warcraft, Alice, Függetlenség napja 2, Szemfényvesztők 2, Jégkorszak, Suicide Squad stb..erre jön egy eddig közepest is alig alkotó rendező és nem kell neki 250 misi, meg Batman meg Superman stb, hanem odapakol egy csini bikinis nőt meg egy hatalmas cápát és hagy gyepálják egymást egy órán át.

shallows-trailer-blake-lively-2016.jpg

Merthogy kb. ennyi a tiszta túlélési játékidő (az egész film alig éri el a 80 percet). Mégis végig feszült, idegőrlő, logikus és okos. Persze Serra kitanulta a spielbergi sulit és egészen sokáig rejtegeti ragadozóját. Plusz szerencséje is van, mert mostanság nagyon menők az egyszemélyes kamaradrámák gondoljunk csak a 127 órára, az Élve eltemetvére vagy a Pí életére. Szép képeket sikerült alkotni is, és működik a film drámája, feszültség és humora is. A sirályra nagyon érdemes figyelni. Azért nem gondolták túl a filmet: A története sallangmentes, Lively alakítása pont annyi, amit megkövetelt a szerep. Vonzza a szemet. Az utolsó percek (amivel azért sikerült aláásni kicsit az addigi logikus szerű hozzáállást az alkotóknak) pedig bebizonyítják, hogy azért ez mégsem több, mint egy nyári limonádé.

Összegzés: Szerencsére a jobb fajtából. Jól használják a cápát, mint tipikus gonosz filmes toposzt és szembenézést a félelmeinkkel. Lively jó, a film is jó. Mindent elmond az idei nyárról és kb úgy nagyjából Hollywood-ról, hogy egy 80 perces cápás kamaradráma volt a legélvezetesebb film egyike az elmúlt hónapokban. Ha másra nem arra biztosan jó volt, hogy bizonyossá tegye már unjuk a folytatásokat, rebootokat.

7_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr5410408568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása