Nyolcadik utas a csalódottság. Prometheus kritika
2012. október 06. írta: thedirector

Nyolcadik utas a csalódottság. Prometheus kritika

Prometheus


2012

tumblr_lyuueorRKM1rnm594o1_500.jpg
"Ez most mégis mi a fene volt?" hallatszik az egyszerű kérdés a néző szájából. Ez kérlek Ridley Scott angol - egyébként zseniális - filmrendező új alkotása. Alien filmet vártál? De cuki...

Nézzük miből éltünk:
Az elején le kell szögeznem, hogy az olyan Alien kockák, mint amilyen jómagam is vagyok, nehezen teszik túl magukat egy bizonyos csalódottsági fokon, amit ez a film szállít. Ugyanis bár az Alien filmek előzményeként volt aposztrofálva az alkotás, ez így mégsem teljesen igaz. Tény, hogy az utalások és az infók erre következtetnek, de voltaképp a film egy új történet és új sorozat alappillére. Kontár kezek ezt a nagyszerű frencsájzt (mármint az Alient) az elmúlt 15 évben sikeresen lejáratták és tegyük szívünkre a kezüket: Az első két részen kívül a többi csak amolyan tessék-lássék módon teljesített. (Azért kíváncsiak lettünk volna mi lett volna, ha a 4.részt Danny Boyle csinálja, aki azonban becsinált az akkori filmes trükköktől és nem vállalta végül el.) Azonban a Prometheus bejelentésekor mindenki fellélegezhetett, hiszen nem más készítette el, mint az első rész és megannyi számos remek film (Gladiátor, Sólyom végveszélyben) szülőatyja: Ridley Scott.

Történet?Inkább nem
Bizony, nem mondok el semmit a történetről. Egyrészről nem lenne elég hely kibontani a nyilvánvalóan szabad asszociáció alá eső elemek sokaságát, illetve nagyban emelheti a film értékét, ha Te magad jössz rá, mi is van most. Azt azonban szeretném leszögezni: Aki egy idegenekkel megtűzdelt és vértől fröcsögő filmre vágyik, keressen valami mást, ugyanis ez a film nem az a film amit gondolsz. Egy nagyszabású(nak tűnő) scifi thriller. Tény, hogy a film a műfaj kedvelőit azonnal elkapja és beszippantja, viszont...viszont valami még sincs a helyén. Kedves Ridley a túlerőltetett fantazmagóriák és ateista erőlködés helyett nem lehetett volna mégis csak több Xenomorph? A film olyan szinten túl van erőltetve nagy szavakkal és gondolatokkal, hogy egyszerűen nem élvezetes. Hiába lebilincselően szépen van fotózva, hiába (próbáltak) emlékezetes zenék(et készíteni) ,már rég érezzük, hogy mi nem ezt szerettük volna. Tele lett pakolva nagynevű és remek színészekkel (Noomi Rapace, Charlize Theron és a különösen közkedvelt Michael Fassbender), a filmen érződik a rendezői tanácstalanság, a kapkodás és a túlmagyarázás. Van a filmben egy pont (igen, tudni fogod), amikor már érezte a rendező, ha most nem csinál valamit, akkor mindenki el fog aludni a moziban. A látványról még annyit, hogy már az első teaser alapján le lehetett (volna) szűrni, hogy ez már rég nem az a minimalista, űrhideg paranoid és bénító rémülettel megtoldott thriller lesz, mint volt az a Nyolcadik utas esetén. Igaz nem is lett túlpakolva látványelemekkel, csak annyira, hogy érezzük: Ez bizony azért mégiscsak egy nyári blockbuster és nem egy örök klasszikus.

Összegzés: Érdekes és kettős film lett. Mint önálló alkotás megállná a helyét, de mint egy Alien filmnek beharangzott mű már kevésbé. Unalmas, túlmisztifikált, helyenként tanácstalan scifi lett, aminek a műfaj rajongói örülni fognak, ám állítom, néhány év múlva eszünkben sem lesz a film egy képkockája sem. Nyugis óráidban azért tehetsz vele egy próbát.

Értékelés: 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr994821397

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Prometheus 2012.10.06. 20:25:21

Szombaton nagyon pocsék idő volt – négy fok hideg és eső, ami így június elején még itt Svédországban is túlzás – úgyhogy azt gondoltuk Jucussal, hogy szabadtéri program helyett inkább moziba megyünk. Jucus a Hófehérkét túl durvának találta a trailer ...

Trackback: Prometheus 2012.10.06. 20:25:18

Szombaton nagyon pocsék idő volt – négy fok hideg és eső, ami így június elején még itt Svédországban is túlzás – úgyhogy azt gondoltuk Jucussal, hogy szabadtéri program helyett inkább moziba megyünk. Jucus a Hófehérkét túl durvának találta a trailer ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

veryti 2012.10.06. 19:17:32

Ridley Scott nem amerikai, hanem angol.

keptelen kepkeret 2012.10.06. 19:23:30

Ez egy borzalmas film volt, pozitvumot mondani nem tudok, hacsak annyit nem, h meg ez is nezhetobb a "cosmpolis"-nal:-))Meg annyi, h C.T allati jo no, de nalam ez -fokent nokent- nem menti meg a sztori altal egyebkent is halalra itelt filmet:-))

Moonrise Kingdom-rol irt mar valaki kritikat?

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.10.06. 19:43:48

A film baromi jó!

Igaz mondjuk, hogy én nem Alien-rajongóként néztem, csak egy fasza scifit vártam, amit meg is kaptam.

"csak annyira, hogy érezzük: Ez bizony azért mégiscsak egy nyári blockbuster és nem egy örök klasszikus."

A logikádat követve, jó látvánnyal nem lehet örök klasszikust csinálni?

"Kedves Ridley a túlerőltetett fantazmagóriák és ateista erőlködés helyett nem lehetett volna mégis csak több Xenomorph?"

Hála az égnek nem! De tedd be az AVP 1-2-t, ha Xenomorphot akarsz, jó szórakozást :D
És milyen ateista erőlködés? Kifejezetten vallásos kicsengése volt.

"hiába (próbáltak) emlékezetes zenék(et készíteni)"
www.youtube.com/watch?v=WS00hq3sOVM Próbáltak, mi? Óriási zene.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.10.06. 19:48:29

@keptelen kepkeret: A Moonrise Kingdomban vannak viccesen abszurd jelenetek, nem egy hétköznapi film, csak épp elég unalmas ennek ellenére, mert a főszereplők közömbösek. 6/10 nálam.

kuki123 2012.10.06. 19:56:04

@Pitypalatty úrfi:

ez egy rakás szar volt, nem sci-fit csináltak, hanem egy filmet aminek illeszkednie kellett az alien filmekhez
Mert hogy ez az alien 0.9
minden egybevág a csaj, az android, a cég, stb...

Merthogy maga a film teli van összefüggéstelen baromságokkal...
követhetetlen hülyeségekkel, ok nélkül történt dolgokkal.

kuki123 2012.10.06. 20:01:28

@Pitypalatty úrfi:
jah és Adott volt a jó technika, a jó látvány világ, a jó történeti alap, de jól el baszták, beáldozták csakhogy alien filmen alapja legyen

pl a legnagyobb baromság:
film elején csillagképek, hogy oda kell menni
odamennek kiderül a film végére, hogy az csak egy kísérleti fegyver bázis és lófasz sincs ott.
logika?

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.10.06. 20:04:06

@kuki123: De nekem mondhatod, hogy rakás szart csináltak, mikor kétszer megnéztem, és kurva jó volt :D

Kopi3.14 2012.10.06. 20:07:35

@Pitypalatty úrfi: jó film? forgatókönyv nulla, következetesség, logika, koncepció mínusz ezer, a sci-fi-ből a sci rész kompletten hiányzik, marad a fi.

A film egyetlen jó része a vége felirat.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.10.06. 20:08:19

@kuki123: Ez nem lett kibontva. Engem nem zavar.

"jah és Adott volt a jó technika, a jó látvány világ, a jó történeti alap, de jól el baszták, beáldozták csakhogy alien filmen alapja legyen"

Viszont legalább látod a film erényeit (hozzátenném még a jó karaktereket és jó színészeket is). A különbség, hogy engem nem zavar egy-két kisebb következetlenség a sztoriban, amit egyébként úgyis meg lehet magyarázni.

A Harry Pottert sem vetem meg, pedig ennél százszor nagyobb logikátlanságok vannak benne. Valamiért azt (és egy csomó más kifogásolható sztorit) nem csesztetik a népek, csak a Prometheusra ugrottak rá nagyon.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.10.06. 20:12:03

@Kopi3.14: Akkor magyarázd meg nekem, hogy nem élveztem :D

Ha mégis élveztem, akkor a film jó volt. Engem, mint nézőt, csak ez érdekel.

"a sci-fi-ből a sci rész kompletten hiányzik"

És mely filmek tudományosan pontosak? Talán a Tom Hanks-es Apollo 13, de amúgy nem az a jellemző sci-fi esetében sem, hogy annyira adnának a tudományos tényekre (szerencsére, teszem hozzá, mivel így jobb lesz a filmélmény)

wiener 2012.10.06. 20:14:52

ennek az írásnak nem lett volna szabad megszületni
annyira blőd

trollhunter89 · http://trollhunter.blog.hu/ 2012.10.06. 20:14:59

Távol álljon tőlem, hogy más ízlését kritizáljam, de akinek tetszett azt nem zavarta, hogy összefüggéstelen képsorokat néz? A Piranha 3DD-ben komolyabb sztori volt mint ebben. 3/10

fingerbangs 2012.10.06. 20:16:49

az egyetlen film az elmúlt 10 évben amit már kétszer néztem meg
és minden snittjétől le vagyok nyűgözve
nagyon jó film, izgatottan várom a folytatásokat

lifelike 2012.10.06. 20:18:24

igen, magam is észrevettem az ismerősök körében hogy NAGYON SOKAN nem értették a filmet, pedig zseniálisan van összerakva, de tényleg gondolkodni kell rajta, meg ismerni valamennyire az alien univerzumot

esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel 2012.10.06. 20:19:34

Szerintem ez a film tragikusan rossz.

Ami eloszor feltunt: nagy a rohanas, siet az elejen, ez igy nem jo.

Elkepeszto marhasagok vannak bene. A ket idiota aki 2090-ben kepes eltevedni egy tokidegen helyen. Na nee, ki veszi ezt be? 5-os ajfonjuk volt, vagy mi?? Akkor miert nem telefonaltak?

Amikor elokerul az egyik, na az is valoszinu, hogy igy beszopjak. Egy idegen bolygon azert talan mashogy nyitunk ajtot, mint otthon, ha vendeget varunk, nem?

Az is tetszik, hogy a 15 centis facehugger 3.5 meteresre no sitty-sutty. Megis mit evett, mitol nott meg? :)

Azt se nagyon hiszem, hogy 80 ev mulva ilyen urhajoval a naprendszeren kivul valahol fogunk repkedni...
A holdraszallaskor talan meg hiheto volt ekkora fejlodest prognosztizalni.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.10.06. 20:19:38

@fingerbangs: Végre valaki :D
Voltak azért jobb filmek is az elmúlt 10 évben, de a blockbuster kategóriában magasan ez (és A Gyűrűk Ura) viszi a pálmát.

Ja, én még nem pontoztam. 9/10

trollhunter89 · http://trollhunter.blog.hu/ 2012.10.06. 20:28:12

SPOILER

@lifelike: itt nem arról van szó, hogy nem értem, hanem hogy nincs mit érteni. Problémák a filmmel

- hogyan lehet átvágott hasfallal akrobatikázni
- két kutató kint ragad a hajón kívül, a többiek tojnak a fejükre
- a két kutató minden szartól megrémül, de amikor először valami félelmetessel találkoznak, azt rögtön elkezdik basztatni
- lélegezhetőnek nyilvánítani a levegőt aztán levenni a sisakot

a film tele van ilyen random cselekedetekkel.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.10.06. 20:38:24

@trollhunter89:

" hogyan lehet átvágott hasfallal akrobatikázni" - 1. Honnan tudod, hogy milyen technológiát használt az a gép, ami megműtötte? 2. ez egy FILM. Ha ott fetrengett volna, az sokkal kevésbé lett volna ütős.

" két kutató kint ragad a hajón kívül, a többiek tojnak a fejükre" - Volt egy "kis" vihar, aztán ha jól rémlik, értük mentek.

" lélegezhetőnek nyilvánítani a levegőt aztán levenni a sisakot" - teljesen illett a karakter személyiségéhez. A többiek persze ellenkeztek.

De hogy ezek az apróságok a legnagyobb problémák a filmmel (mindenhol ezeket olvastam), az sokatmondó. Ettől lesz 3/10, hogy egy-egy kisebb logikátlanság van benne? Akkor a színészi játék, a zene, és a látvány összesen 3 pontot tesznek ki, a maradék 7 arra megy, hogy vaslogikával írták-e a sztorit? Érdekes pontozás.

queenlly 2012.10.06. 20:42:25

@trollhunter89: teljesen egyetértek. az a mélyen elgondolkodtató, hogy egy nagyvállalat hogyan tudott ennyi szellemi fogyatékost összeszedni, akik az alien űrhajóban minden szarhoz hozzápiszkálnak, beleütik az orrukat, megízlelik és belélegzik... Te jó ég!

logikailag iszonyatos bukfencek vannak benne és a (valóban ígéretes) karaktereknek kellett volna még vagy három rész, hogy kibontakozhassanak, csak már mind hulla...

4/10 és az is kizárólag a látványért

queenlly 2012.10.06. 20:48:36

@Pitypalatty úrfi: a színészi játék nem sokat ér, ahol nem kell játszani... a zene tök jó hallgatni otthon, de egy rakás helyen nem illeszkedik a történésekhez, a látvány egy film kb 40%-a, nem vagyok vele teljesen megelégedve, de ezt megkapta tőlem. és igen, egy filmet teljesen agyoncsesz, ha a történet csupa buktató. egy egyszerű hentelős filmben csak a látvány számít, de ez egy hú de gondolkodtató sci-fi lenne... mellesleg más is írta ár és teljesen egyetértek, hogy kissé túlteng a Daniken faktor benne eleve.

trollhunter89 · http://trollhunter.blog.hu/ 2012.10.06. 20:51:45

@Pitypalatty úrfi:

1) A műtét heggel jár, akármilyen technológiát is használsz.

2) Még Rambo is csak a vállát varrta össze nem a hasfalát.

3) Senki sem figyelte a hajóról a két arcot, a kapitány nyugodt szívvel otthagyta a fedélzetet egy kis könnyű szexért.

4) Nem nem illett a szereplőhöz. Nincs az az ember, aki levette volna a sisakját egy idegen bolygón, mert egy műszer azt jelezte, hogy hirtelen belélegezhetővé vált a levegő.

5) Ezek nem apróságok, mint láthatod egy csomó más embert is zavarnak, de ha gondolod mondok még öt ilyen logikátlanságot.

6) A pontozásnál figyelembe vettem a rendezést, a sztorit, a színészi játékot, a látványvilágot és azt hogy mennyire újranézhető a film. Így jött ki a három pont, de lehet hogy túl jószívű voltam.

Amúgy meg ízlések és pofonok... nem akarlak meggyőzni gondolom nem is tudnálak, csak tényleg fel nem foghatom mit esznek ezen a filmen az emberek.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.10.06. 21:13:27

@trollhunter89: "Amúgy meg ízlések és pofonok... nem akarlak meggyőzni gondolom nem is tudnálak, csak tényleg fel nem foghatom mit esznek ezen a filmen az emberek. "

Igen, valószínűleg számodra pont olyan érthetetlen, hogy miért ajnározom ezt a filmet, mint számomra az, hogy miért húzod le ennyire. Nem fogjuk meggyőzni egymást :)

DominoFX 2012.10.06. 21:17:54

Angolul értőknek ezt érdemes megnéznie:

Red Letter Media talks about Prometheus
youtu.be/-x1YuvUQFJ0

Andal 2012.10.06. 21:21:13

Logikátlan vacak szvsz, Lindelof parasztvakításai a lost sorozatban még elmentek, egy mozifilmbe sűrítve már röhejesek voltak.

@Pitypalatty úrfi: "Honnan tudod, hogy milyen technológiát használt az a gép, ami megműtötte?" Olyat, ami után be kellett venni 2doboz gyógyszert (fájdalomcsillapító?), meg ami után kb. 3 alkalommal is a színésznő látványosan szenvedett a hasát fogva, alig "élt", de persze közben simán rohangált, ugrált meg verekedett. A legnagyobb gáz, hogy a műtét előtt be akarták zárni kivizsgálni a terhességét, erre elfutott, nem érték utol az óriási űrhajón, műtét után kisétált, és ekkor már senkit nem érdekelt mi van vele, simán eldumált az üldözőivel. Nálam itt nullázódott le végleg a film.

"Volt egy "kis" vihar, aztán ha jól rémlik, értük mentek."

Másik kedvenc logikátlanság-halmaz. A felfedező csapat 3 terepjáróval indul (sietnek, nemsokára sötétedik), mindenkin helyzetjelző, sisak-kamera, rádiókapcsolat, a parancsnoki hídon térképek és monitorok tucatján követik minden lépésüket. Amikor a két, ekkor még gyáva kutató visszafordul, akkor ők eltévednek és eltűnnek a történetből. Senki nem látja őket, senki nem beszél velük, és ők sem adnak magukról életjelet. Vártam, hogy lesz valami magyarázat, csapdába kerültek, a hely védelmi rendszere blokkolja az adást stb., de semmi. A közelgő vihar elől visszasiető többi felfedező nem próbál beszélni velük, nem tűnik fel, hogy mind a 3 terepjáró ott van, amivel jöttek, a hajón se figyelmeztetik őket, csak a csapatot. Majd később, amikor a vihar megjön és már nem tudnak visszajönni, na akkor hirtelen elkezdenek kommunikálni, a térképen látszik, hol vannak, a sisak-kamerájukon keresztül látják, merre vannak, mit csinálnak.

JimGilmoure 2012.10.06. 21:28:07

Én simán elaludtam rajta. Tényleg, nem tudom mi volt benne, kb. addig emlékszem, hogy mennek a bolygóra az űrhajóval, és onnatól...

DominoFX 2012.10.06. 21:31:44

SPOILER!

A film nekem alapjában véve tetszett, de tényleg nagyon sok logikátlanság volt benne.
Pl.
- Miért nem mondták meg nekik az induláskor, vagy legalább a krio előtt, hogy hová mennek? És hogy vállalták el a több éves küldetést úgy, hogy nem is tudták?
- A kapitánynő kabinjában levő személyi műtő miért volt férfira kalibrálva?
- Miért vették be a küldetésbe azt az antiszociális geológust?
- Hogy nőtt meg olyan hatalmasra az a tintahalszerű lény annyira rövid idő alatt? És mit evett a bezárt szobában?
- Miért nem futottak oldalra, amikor az űrhajó rájuk gördült?
- Ha még egy csomó működőképes űrhajó volt, akkor a space jockey miért nem ült át az egyikbe ahelyett, hogy a két nőt kezdi el üldözni?

thedirector 2012.10.06. 21:33:11

Természetesen mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani egy filmről. Én itt tettem, ha valakinek ez blőd, megkérem, ne olvassa. Nem kerül elpazarolt idejébe legalább. (ennyi erővel a tartalmas és következetes kommented is lehet blőd)
Pitypalatty úrfi: De természetesen lehet jó látvánnyal is klasszikust teremteni (Ridley Scottnak meg kellene kérdeznie lassan Nolant vagy Joss Wheddont, hogy hogy is kell csinálni). "Hála az égnek nem! De tedd be az AVP 1-2-t, ha Xenomorphot akarsz, jó szórakozást " Nem fontos visszatámadni azonnal, csak mert megjegyeztem, hogy számomra egy ilyen jellegű filmben elvártam volna, minimum, hogy előjöjjön az, amitől ez a frencsájz az, ami. Persze lehet mindent rábírni arra, hogy "de majd az ember tovább gondolja, meg majd hozzá teszi a saját gondolatát" azonban ez kétélű fegyver és korántsem biztos, hogy mindenki aki számára ez egy Alien előzményfilmként volt hirdetve ezt várta. Voltak itt már felsorolva logikai buktatók sora, meg megmagyarázása, én ebbe nem folynék bele. Azért a végén nézzétek meg majd meg, hogy Fassbender haját fújja a szél(?), és hasonlóképp történik ez Rapace hajával is, csupán annyi a különbség, hogy ő zárt szkafanderban van. Állítólag, kevés rendezőnek van odakünn final cut joga, köztük Scott, Spielberg és Zemeckis, vicces hogy, nekik nem igazán megy mostanság a filmkészítés.

pacagánycsök 2012.10.06. 21:40:44

miert pont ezer evvel oregebb a barlangrajz a tobbinel? szemre latszik?
csillagkepek nem valtoznak 35k ev alatt?
ki rajzolta oket? visszajottek neha rajzolgatni??
ha az elet igy keletkezett, akkor a lepkek is? meg a dinoszauruszok is? de akkor nekik miert mas a dns-uk? a mienk meg miert TOKugyanaz?
nyelvet utanmondva tanul az android?
nem tudjak hogy miert jottek 2 evig bazmeg?
kurva szarul nez ki az oregember!!!!! oreg szineszt inkabb bazmeg????!!
honnan tudja a vetitesben a ven fasz hogy melyik helyen ki ul?
sumer, babiloniai mezopotamiai.... semmilyen kapcsolat koztuk... ja bazmeg, nezz mar a terkepre
"mi ezt nem tudjuk hanem hisszuk"
hamarabb mondja leszallaskor hogy milyen magas a hegy mielott "jonnek a felszin adatai"
pont ott szallnak le ahol az epulet van, mennyi ra az esely?
miert kerdezi hogy minek hoz fegyvert egy idegen civilizacio megkeresesekor??? nincs protokoll?
sisaklevetel! mindenki!!!
mit nyomogat az android allandoan a falon? mi vilagit a folyoson? mi vetit? MIT?
beszarik a tudos a tobbezer eves hullatol? BIOLOGUST nem erdekli az idegen eletforma?
mik azok a maszkalo kukacok a tojasos teremben?
sokkal nehezebb quadot siman elfujja a szel a viharban, kiscsajt nem
ket "tudos" eltevedt? 3D iGO-val, radioval bazz? ja telleg, radio hogy mukodik elektromos viharban?
"uj sejteknek nezem oket"
stimulald a locus coreolust hogy azt higgye el:D:D:D egy idegen letforma 5000 eve halott fejen:D:D:D
dns megegyezes:D:D:D:D
miert itatja meg az android a fekete getvaval a "gimnazista focikapitany"-feju csavot?
hullahegy hogy tud ugy kinezni mint akik eppen menekultek valami elol?
fajdalmasan nyilvanvalo hogy azert kefel a neger a szokevel hogy ne legyen senki a hidon amikor megtalalja a ket fasz a kobra-arctamadot
miert simogatja a biologus a fenyegeto kobra-arctamadot? ez am a tudos bazmeg
miert uszkal kis fereg a nyalas fasz szemeben? a fekete getvatol?
android honnan tudja hogy melyik tojas-gombot kell nyomkodnia a fo teremben?
mi az a vetites mar megint a fo teremben? zene is vele? Fold miert marad ott?
furulya bazmeg?????
miert beszel az Istenrol az android a kiscsajnak? miert "gonoszkodik" vele?
hasi mutet kezi beallitas:D:D:D
hasi mutet utan mar rohangal azonnal a csaj
mi a fasz az a geologus punk-zombi?
mert nem kerdezik meg hogy mi tortent a kiscsajjal? mindenki leszarja, droidot is beleertve
csaj miert bekelt meg hirtelen a droiddal? miert nem erdekli hogy feloraval korabban ki akarta nyirni?
miert tettek terkepet a Foldre a "teremtok" ami csak egy kurva fegyvergyarto bolygohoz vezet?
honnan tudja a droid hogy a foldre akartak menni a teremtok, irtani?
mit mondott az android a teremtonek?
3 mondtattal meggyozi a negert hogy aldozzon fel mindent... es egybol mindenki vele tart
azsiainak volt kb 2 mondata...
tom es jerry futas az urhajo alatt, de ket hengergozessel megmenekul
urhajo nem nyomja ossze mert egy szikladarab megtartja az egesz urhajot
mitol lett kurva nagy a csapos cucc?
hogy kerult a teremto a mentokabinba?
hogy ert az idegen urhajokhoz az android?
miert megy a picsa a teremtok fo bolygojara?

Fül~orr~régész 2012.10.06. 21:46:00

A fő baj ezzel a filmmel leginkább az, hogy egy baromi jó lehetőséget hagyott ki és vágott agyon, pedig igazi kultuszfilm lehetett volna belőle, de ez így nevetséges.

Átlagos esti scifinek jó, a 6.5 korrekt, sajnos.

Estevez atya 2012.10.06. 21:47:39

Pont tegnap néztük.
Olyan mintha két részből tették volna össze.
Egyik a tipikus, zs-kategóriás, tudjuk ki hal meg legközelebb típusú, a másik fele mátrix féle ál-misztikus, ál-mondanivalós erőlködés. Lehet, hogy túl sokat vártam. A legjobb rész benne: - Maga nem robot véletlenül? - Tíz perc múlva a szobámban :)

Ja a 8. utas, a halált még nem is láttam (hogy élhet így valaki?!)

thedirector 2012.10.06. 21:56:00

Köszönöm az utóbbiak kommentjeit. Láthatóan hasonló filmet láttunk. Mint írtam furán kettős és megosztó a film. Ha Alien filmet néznék akkor a Nyolcadik utas, ha scifit 2001,vagy pl a nem túl régi Moon (aki teheti nézze meg).

pacagánycsök 2012.10.06. 22:01:34

@erik ssonfan: tokeletesen igazad van, ez a legnagyobb baj. Leszarom, hogy melyik ceg/rendezo mennyi millio dollarbol milyen igenytelen szart csinal, de ezt Scott csinalta, ergo evtizedekig meg csak esely sincs mar ra hogy normalisan megcsinaljak. Ezt elvettek tolunk.

Szindbad 2012.10.06. 22:22:30

Te jó ég, mondjuk ki nyugodtan, hogy kell egyfajta debilitás a film élvezetéhez, egyfajta ön-iq-csonkítás, mint mondjuk a dumb és dumberhez.

Damon Lindelof, neked meg a kurva anyád.

Pszt! 2012.10.06. 22:22:44

Mi az, hogy "angoli"?

keptelen kepkeret 2012.10.06. 22:28:23

@Pitypalatty úrfi: Ebben egyetertunk, en azt sajnaltam h nem hagytak Nortont kibontakozni, sokkal szivesebben neztem volna tole tobb jelenetet es a gyerekek benazasabol kevesbbet:-))
Nalam 7/10 de csak mert jo hangulatom van:-))

Ha megnezted a Cosmpololist valami tragedia folytan, akkor ertekezhetunk rola (szerintem borzalmas, igaz nekem a prometheus sem mukodott.

KATZE1985 2012.10.06. 22:29:31

Hogy lehet ez Alien-előzményfilm?
Az Alian már nem létezik több ezer éve? Hiszem a Predatorok itt gyakorlatoznak 100 évente rajtuk a mi közreműködésünkkel?
Milyen lény születik a space jockey-ból?

A tudós ami lenyeli a kígyót, miért nem alakul át?

Milyen fegyver? Mi a hatása? Hogy öl meg mindenkit? Ha helyette átalakult zombik-"élőlények"-akármik lesznek?

Satöbbi

Ez egy nagy sz%r.

A látványért ér egy 2-est 10-ből.

Pszt! 2012.10.06. 22:40:38

Olyan volt az egész, mint egy baromi jó sci-fi görcsös erőlködéssel tönkretett paródiája.

Baldvogel 2012.10.06. 22:44:28

Olvasva a posztot és néhány kommentet, szinte szégyenlősen írom, hogy nekem tetszett ez a film. Nálam alap, hogy Alien-film csak egy van: a Nyolcadik utas: a halál. A többi rész rendben van, de csak ha nem Alien-filmként, hanem sci-fiként nézem őket.
ELőzetesen olvastam egy csomó rossz kritikát a Prometheusról, ezért a "na lássuk ezt a sz*rt" hozzáállással néztem meg. Kellemesen csalódtam. A képek szépek, a színészek megjárják. És a sztori jó (hagyjuk, hogy egy sci-fiben ki mit tart lehetetlennek vagy sületlenségnek, ha akarom, az egész műfaj az): menjünk, találkozzunk a teremtővel, hátha van orvossága a halálra vagy legalábbis válasza a kérdéseinkre. Nincs, mert csak a keresés VAN, válaszok NINCSENEK, illetve újabb kérdéseket szülnek.
A film nem csicsog a vértől, de azért eléggé izgalmas ahhoz, hogy végig lehessen nézni.

Valaki emlegette itt a Holdfény királyságot. Szerintem az egyik legjobb, legviccesebb film a gyerekkorról, a gyerekkor álmairól és nehézségeiről, amit láttam. Tele ironikus kikacsintással az akciófilmek megoldásaira (általában) és a Bruce Willis által játszott szuperhősökre (konkrétan). Külön becsülöm Bruce-t azért, mert a világmegváltó übermacsó karakterek után mert egy ilyen béna, öreg, szerencsétlen vidéki zsernyákot játszani.

Baldvogel 2012.10.06. 22:45:59

Srácok, azért ez a fekete alapon fehér betűk megoldás nagyon durva ám. :-)

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2012.10.06. 22:46:29

Az a baj hogy ha nem Alien filmként nézzük, akkor is annyi benne a logikátlanság és hiba, hogy nagyon nehéz akár csak jó filmnek nevezni.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2012.10.06. 22:52:41

Teljesen elvonatkoztatva mindentől, totál kívülről, érzelmek, elvárások, előitéletek nélkül nézve, ez nem egy rossz film.
Vannak hibái, igen. A forgatókönyvbe belekerült pár odanemillő jelenet, a párpeszédek, és azok értelme itt-ott amerikai tinihorror színvonalon mozog. De maga a sztori összességében vállalható, a mondanivaló, a tartalom nem különben, az izgalom, az adrenalin szint úgyszinén. A látvány külön dolog, az ma már alap.
Agyatlan, unalmas, fikázó barmok nem ismerik csak el a film érdemeit, a hibái mellett!

T mint T 2012.10.06. 23:04:48

Na, én most néztem meg és bennem is kérdőjel maradt...

A látvány nagyon jó, Charlize nagyon vékony, a sztori meglehetősen felejthető...

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2012.10.07. 00:25:37

a következő kritika mi lesz? "A diktátor" a múlt század elejéről?

Victor Ward 2012.10.07. 01:25:06

az öreg paraszt bácsi felmegy Pestre moziba, unokáival megnézni a Csillagok Háborúját. A moziból kijövet aztán állát dörzsölve így szól: -nohát ezt azért már nem hiszem el!

szbszig 2012.10.07. 01:34:49

@DominoFX:

- A kapitánynő kabinjában levő személyi műtő miért volt férfira kalibrálva?
Az egyértelműen Weyland számára volt kialakítva. Ő volt a főnök, és a korára való tekintettel várható volt, hogy neki lesz először orvosi ellátásra szüksége. Egyébként abban sem vagyok teljesen biztos, hogy Vickers nő volt, és nem ő is android. Például volt egy jelenet, amiben megszorongatta Davidet, szóval elég erősnek kellett lennie.

- Hogy nőtt meg olyan hatalmasra az a tintahalszerű lény annyira rövid idő alatt? És mit evett a bezárt szobában?
Ezt mondjuk betudom annak, hogy földönkívüli létformával állunk szemben. Szóval ne földi módon gondolkodjunk, nem biztos, hogy kizárólag más élőlények megevésével képes fennmaradni és fejlődni. Lehet, hogy felzabálta a berendezést a szobában. Vagy fotoszintetizált, és a fényből nyerte az energiát.

- Ha még egy csomó működőképes űrhajó volt, akkor a space jockey miért nem ült át az egyikbe ahelyett, hogy a két nőt kezdi el üldözni?
Ugyan a space jockeyk sokkal fejlettebbek nálunk, de láthatóan ők sem nélkülözik az indulatokat és az agresszivitást. Szóval egyszerűen felment benne a pumpa, és nem racionálisan cselekedett. Vagy rájött, hogy a robot segítségével a csaj el tudna kötni egy másik űrhajót, és utána tudna menni, ezt megakadályozandó mégis előbb végezni akart vele.

szbszig 2012.10.07. 01:45:51

"Kedves Ridley a túlerőltetett fantazmagóriák és ateista erőlködés helyett nem lehetett volna mégis csak több Xenomorph?"

Nekem bőven elég volt az az egy proto-facehugger és az az egy proto-xenomorph a legvégén. A film ettől nem lett egyáltalán rosszabb. A film a végeláthatatlan mennyiségű következetlenség miatt rossz, és azért, mert a történet csak megválaszolatlan kérdéseket tartalmaz, semmiről sem mondja meg, mi volt az oka, mikor és hogyan történt, miért éppen úgy (pl. hol, mikor és mi történik a nyitó jelenetben, stb.).

szbszig 2012.10.07. 02:01:19

@fene_vad:

"csaj miert bekelt meg hirtelen a droiddal? miert nem erdekli hogy feloraval korabban ki akarta nyirni?"
Mert nem volt más választása, ha nem akart ott megdögleni magányosan az idegen égitesten. Ennél mondjuk engem jobban érdekelne, hogy a robot miért akarta annyira elhagyni az égitestet. Nem mindegy neki, hogy ott fekszik a feje a porban, vagy valahol máshol? A robotoknak is vannak érzéseik, vágyaik?

"miert tettek terkepet a Foldre a "teremtok" ami csak egy kurva fegyvergyarto bolygohoz vezet?"
Lehet, hogy így akartak tesztelni minket. Ha elég fejletté válunk ahhoz, hogy megértsük azokat a csillagtérképeket, és olyan űrhajót építsünk, amivel el tudunk jutni a katonai bázisukra, akkor megértünk az elpusztításra. Oké, következő kérdés, miért akarnának kiirtani az emberiséget, ha ők teremtettek és/vagy tanítottak minket?... Vagy egyszerűen csak nem akarták, hogy az anyabolygójukra állítsunk be rögtön, hanem először látni akarták, milyenek vagyunk, és erre egy katonai bázis volt a legbiztonságosabb.
Megjegyzem, ezek is mind csak teóriák, találgatások. Ez a baj a filmmel, hogy a legtöbb történeti szempontból fontos kérdésben abszolút semmilyen támpontot nem ad.

A többi felvetett kérdésre én sem tudok válaszolni. :D

szbszig 2012.10.07. 02:15:03

@KATZE1985:

"Hogy lehet ez Alien-előzményfilm?
Az Alian már nem létezik több ezer éve? Hiszem a Predatorok itt gyakorlatoznak 100 évente rajtuk a mi közreműködésünkkel?"
Az AvP filmek elvileg nem tartoznak a kánonhoz. Szóval a Prometheus csak az Alien 1-4. filmeknek az előzménye.

"Milyen lény születik a space jockey-ból?"
Proto-alien. Hogy ebből hogyan lesz majd klasszikus banánfejű, meg abból a fél szobányi méretű polipból kicsi, tojásból előbújó facehugger, azt a jó ég tudja. Remélhetőleg legalább ezekre a kérdésekre azért a későbbi részekben választ kapunk...

"A tudós ami lenyeli a kígyót, miért nem alakul át?"
A tudós, amelyik lenyeli a kígyót, egyszerűen megdöglik tőle. A kulcs a fekete szmötyin van, az okoz minden létformánál mutációt. A másik tudósból azért lesz zombi, mert fejjel előre belezuhan a szmötyibe. A kígyó maga a tojásos szobában lézengő parányi férgeknek (amik vagy az égitest őslakói, esetleg az emberek hozták magukkal) a mutáció során megnőtt változata. A kígyó azonban nem fertőz tovább, az csak egyszerűen öl.

szbszig 2012.10.07. 02:23:08

@Baldvogel:

"ELőzetesen olvastam egy csomó rossz kritikát a Prometheusról, ezért a "na lássuk ezt a sz*rt" hozzáállással néztem meg. Kellemesen csalódtam."
Lehet, nekem is ezt kellett volna, meg nem végigfigyelni minden vírusmarketinget és hype-ot. Mondjuk ettől még a filmre adott közepes értékelésem nem változna. Csak mondjuk én is kellemesen csalódva távoztam volna róla a moziból, így meg elégedetlenül, nagy hiányérzettel...

egysegelem 2012.10.07. 04:23:44

@szbszig: "Az egyértelműen Weyland számára volt kialakítva. Ő volt a főnök, és a korára való tekintettel várható volt, hogy neki lesz először orvosi ellátásra szüksége. Egyébként abban sem vagyok teljesen biztos, hogy Vickers nő volt, és nem ő is android. Például volt egy jelenet, amiben megszorongatta Davidet, szóval elég erősnek kellett lennie."

A "kapitanyno" Wayland biologiai lanya. Millio bizonyitek van ra a filmben, es csak nagyon kifacsart modon lehet ervelni amelett, hogy o is android. Daviddel szemben azert agressziv, mert meg akarja tudni apja szandekat, at akarja venni a ceg iranyitasat es nem jon neki jol, hogy az apja az orok eletet keresi. Probalja a filmben (kulonosen az extended verzioban ami a netrol letoltheto) lebeszelni az apjat az egesz kuldetesrol, aki hajthatatlan, valamint mivel David Android, nem banthatja ot, ezert nem fel tole. Amugy lefekszik a kapitannyal a bovitett verzioban. ;)

egysegelem 2012.10.07. 04:25:31

@szbszig: "Ezt mondjuk betudom annak, hogy földönkívüli létformával állunk szemben. Szóval ne földi módon gondolkodjunk, nem biztos, hogy kizárólag más élőlények megevésével képes fennmaradni és fejlődni. Lehet, hogy felzabálta a berendezést a szobában. Vagy fotoszintetizált, és a fényből nyerte az energiát."

Az erdeti Alien filmben is pillanatok alatt no nagyra, nem ertem hogy lehet ezt most kifogasolni, az eredetiben ilyen kezi sokkolokkal akarjak kinyirni, mert azt hiszik akkora mint egy patkany, akkora mint amikor kibujik, kesobb jonnek ra, hogy milyen hirtelen nott. :)

kacsa! 2012.10.07. 04:58:15

@Baldvogel: Nem marad más, mint a kijelölés.... De tényleg ronda :(

kacsa! 2012.10.07. 05:02:08

Amúgy a fent leírt logikai szörnyűségek tényleg alaposan lehúzzák a filmet, csak a látvány kárpótol. De pl. Noomi Rapace hogy lehetett főhős, vagy a haverja? Érthetetlen. Pongyola a film.

zbzbzb 2012.10.07. 05:48:46

a film egyértelműen rossz, konkrétan elaludtam rajta. semmiképp nem adnék rá 6.5/10 pontot, inkább 1 vagy 2/10-et.
senkinek nem ajánlom. a pénzből inkább menjetek ki a margitszigetre bringóhintózni meg vattacukrozni.

2012.10.07. 07:23:44

Szerintünk nagyon jó volt!

eMJe 2012.10.07. 09:04:15

ha csak nézed, és nem gondolkodsz, nem olyan rossz film ez. ha unatkozol, meg lehet nézni, én már háromszor is túl vagyok rajta, bár nem azért, mert unatkoztam, hanem mert egyszerűen nem hittem el, hogy ez egy Alien film:D
ha viszont nem csak nézel ki a fejedből, és / vagy Alien filmet vársz, akkor nagy a csalódás. persze mások az ingerküszöbök, valakinek alacsonyabb, valakinek magasabb. van, akinek tetszik a film, nekik egészségükre :) talán ha még háromszor megnézem (kikapcsolt aggyal), akkor nekem is fog. másik lehetőség, hogy a következő rész olyan lesz, amit várunk, és akkor ez a film is új megvilágítást kap.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2012.10.07. 09:15:51

Ott a baj, hogy két mondatban elmondható a teljes sztori, ami egy film bevezetőjére elég, nem két és fél órára. Teljesen érdektelen volt, ahogy rájönnek az igazságra a szereplők és pont onnantól lett volna érdekes a film, csak éppen vége lett.

TetraB 2012.10.07. 09:30:43

Gyerekek felejtsétek el, hogy proto arctámadót és proto xenomorphot láttatok a film végén. A freskón egyértelműen ott van a banánfejű, sőt klasszikus arctámadó is.
www.prometheusforum.net/discussion/1895/humans-and-facehugger-in-alien-mural/p1
amiket láthattunk, inkább egy másik irány.
talán a xenót nem is a dzsokik hozták létre, csak felhasználták a saját fekete löttyükhöz.

összességében először én is rettentően bosszús voltam a filmmel kapcsolatban, kb 4-5 pontot adtam rá, de valamiért nem hagy nyugodni, állandóan olvasgatok utána. a pár tényleg javíthatatlan hiba ellenére ebből még ki lehet hozni egy érdekes sztorit, ha Ridley bátyó megerőlteti magát a második részre (állítólag kirúgta Lindelofot, ez jó jel)

JohnHenry 2012.10.07. 09:31:49

kb harmnic éve járok moziba, azóta ez az első film, aminek a befejezése után odamentem a pénztárhoz és megpróbáltam visszakérni a jegyek árát.

a rettegett drótos 2012.10.07. 10:02:20

Ha egy film belső logikája konzisztens a film végéig, és a kifejtetlen területeken egyszerűen a hétköznapi élet logikája működik, akkor bármilyen blődség működőképes lehet, és az ember befogja a pofáját.
Na de hogy a csajnak összeiratkapcsozzák a hasfalát, erre kis idő múlva átugrik a hajóról a platóra, megkapaszkodik kézzel, felhúzza magát, és mindeközben nem szakad szarrá, és a továbbiakban nem húzza a belét maga után métereken keresztül... na kb. itt kapcsoltam ki (addig csak felhúzott szemöldökkel néztem). Ez vegytiszta igénytelenség. (v.ö. az első rész könyv változatában még azt is leírja A. D. Foster, hogy azért "esik az eső" a hajó bizonyos részein, mert akkora a hajó, hogy saját mikroklímája van. Kész. Egyetlen mondat.)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.10.07. 10:20:26

@JohnHenry:

Hehe, pont azt akartam írni, hogy nem szoktam filmet törölni a vincseszteremről, de ezt a végén dilételtem. Pedig még a Stallone-féle D-Tox is megúszta :-)

Rive 2012.10.07. 10:40:52

@fene_vad: Jól _elkezdted_ összeszedni... De lehetne még sorolni néhány oldalon keresztül, pedig valahol felénél feladtam/feladtuk a Párommal.

A kedvencem az volt, amikor megnézte valamelyik szinész a DNS-t a mikroszkópban.

Kéne valami új kategória, valami, aminek az elején nincs ott a 'Sci'.

Mérhetetlen nagy sz@rhalom az egész.

Ui.: amúgy szerintem azért most jött ki a bejegyzés, mert pár napja rakták fel a jutyúbra a filmet. És a magam részéről marhán örülök, hogy nem fizettem az 'élményért'.

Yohanan 2012.10.07. 10:44:04

@kuki123: Logika = nem a szájbarágásról szól. Az a baj, a mai filmnézőkkel, hogy a lyukakat hibának nézik, mivel lövésük sincs arról, hogyan is működik a művészet. A sekélyes fantáziát ne a rendezőn/forgatókönyvírón kérjük számon. Illetve ne felejtsük el, hogy lesz folytatás. Ha filmes szempontból nézzük a Gyűrűk Ura első filmadaptációja is logikátlan mert a végén nem jutnak el Mordorba.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.10.07. 10:53:26

a legjobbat kihagytátok: a csávót megfertőzi a robot, a csávó reggel látja ezt, de nem szól a szerelmének, kockáztatva azt hogy megfertőzi őt...

de szerintem a lost írója ezt IS direkt rakta bele, ugyanis szerintem a legtöbb bulizósfiatal (célközönség) is így tenne és lindelof nekik csinálta a filmet

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.10.07. 10:56:09

@JohnHenry: én meg sose járok moziba, de az utóbbi évben kezdtem változtatni ezen... aztán jött az avengers meg a pórmételyus és abbahagytam a moziba járást

Yohanan 2012.10.07. 11:05:06

Csak egy ötlet a film értelmezéséhez: olvassátok el Mary Shelley-től a Frankensteint és máris tisztább lesz egy sor dologgal kapcsolatban a kép.

csillagkutya seven 2012.10.07. 11:07:46

jó film. michael fassbender pedig tökéleteset alakított.

JimGilmoure 2012.10.07. 11:14:00

Luc Besson összedobhatna egy 5.Elem 2.-t. Szerintem jobb lenne. :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.10.07. 11:37:52

Aki Alieneket várt az csalódott.
A fene tudja mennyire jó így újabb bőrt lehúzni a sztoriról.

Andal 2012.10.07. 12:27:34

@Yohanan: a logika arról szól, hogy legyen értelme annak, amit a vásznon látunk, és az eseményeknek legyen valamilyen értelmes összefüggése.

"Az a baj, a mai filmnézőkkel, hogy a lyukakat hibának nézik, mivel lövésük sincs arról, hogyan is működik a művészet."
Tényleg, valódi művészet volt ennyi logikátlanságot, következetlenséget egy filmbe összezsúfolni.

" A sekélyes fantáziát ne a rendezőn/forgatókönyvírón kérjük számon."
Ebben is igazad van, óriási képzelőerő és fantázia kell ahhoz, hogy erről a katyvaszról elhiggyem, hogy egy film.

"Illetve ne felejtsük el, hogy lesz folytatás. Ha filmes szempontból nézzük a Gyűrűk Ura első filmadaptációja is logikátlan mert a végén nem jutnak el Mordorba. "
Basszus, és a folytatásban meg lesz magyarázva az összes hülyeség, amit végtelen hosszú listákban felsoroltak már fentebb is? Ne keverd már ide a Gyűrűk Urát ilyen idétlen módon, itt nem a lezárás hiánya a fő probléma, hanem az, hogy maga a történet van tele logikai bukfencekkel. Nagyon remélem, ha lesz is folytatása ennek a szörnyűségnek, teljesen új megközelítéssel, forgatókönyvírókkal teszik meg.

Yohanan 2012.10.07. 17:40:49

@Andal: olvasd el Mary Shelley-től a Frankensteint, szerintem sok kérdésre választ fog adni!

szbszig 2012.10.10. 02:19:00

@egysegelem: IMDB-FAQ-ban nagyságrendileg ugyanannyi érvet hoznak fel mellette, hogy android volt ő is, mint ellene. Szóval én nem vetném el ilyen egyértelműen ezt a lehetőséget...

www.imdb.com/title/tt1446714/faq#.2.1.21
süti beállítások módosítása