Erre az Alien filmre vártunk!
2024. augusztus 21. írta: thedirector

Erre az Alien filmre vártunk!

Alien Romulus

2024

Mikor vége lett a Romulusnak azon gondolkoztam, hogy mennyi ideje vártam arra, hogy a régi filmsorozatok (úgy értem a 80-90es évek) nagy ikonikus mozijai kapjanak egy értékelhető új részt. Úgy értem ott van Die Hard meg a Star Wars, amiknek még talán volt 1-1 értékelhető új része, de pl a Szellemirtók, Terminátor és az Alien ezt nem mondhatja el magáról. Sőt. De legalább az Alien most egy picit javít ezen a statisztikát.

alien-romulus-1.jpg

Ridley Scott cseles fickó. Mikor a főcím előtt legördült és jött a Scott Free produkciós rész, szinte biztos voltam benne, hogy lesz beleszólása nem kevés a végső műbe. Nyilván így is lett, mert azért nem teljesen lett elengedve a Covenant szál. Mégis próbálja eltartani magát tőle, mint valami büdös dögvésztől. Amúgy aki látta, írja már meg, miért is nem akarták inkább a Covenantot folytatni, mert elég sok lyukat be tudtak volna tömködni szerintem, ha nem az Alien és az Aliens közé lövik be a timelinet. (Mert, hogy a Romulus ebben az időintervallumban játszódik.) Valószínűleg túl sokan gyűlölték, gyűlöltük a két utolsó Scott produktumot.

alien_3.jpg

A sztori szerint a Vállalat ígéretekkel hitegeti a dolgozókat, hogy ha elérnek egy bizonyos kvótát, elhagyhatják azt a planétát, amin próbálnak (túl)élni. Néhány fiatal megelégeli az örök ígérgetést és a kezükbe veszik a sorsukat: Amikor találnak egy idegen jelet, hogy a bolygójuk közelébe sodródott egy űrhajó, elszöknek. Aztán kényelmetlen igazságként csap beléjük a felismerés, hogy az űrhajó inkább egy űrállomás, a legénység eltűnt, a többit pedig kitalálhatjátok. Azért van előnye annak, hogy nem Scott írta és rendezte a filmet. Egy nála jóval fiatalabb – szerintem régóta az egyik legfaszább és legkeményebb  - rendezőre lett bízva a rendezés, az urugayi Fede Álverezre. Álverez első feladata az lehetett, hogy ad1: kitalálja, hogy lehet újra félelmetes egy Alien film, ad2. tokától-bokáig tudja, ismerje és szolgálja ki a Xenomorph rajongóit.

alien_2.webp

Itt kell megjegyeznem, hogy aki azt hallotta és azt gondolja, hogy a Romulus egy Alien best of, annak igaza van. Nincs olyan rész, amit ne idézne meg, akár csak egy mondat erejéig a rendező. Ez azt gondolom mára már senkit nem lep meg, aki 30-40-50 éves frencsájzokba tenyerel bele. Az ilyen őszülő halántékú harmincasokat, negyveneseket, mint jelen sorok írója, nem tölt el szégyennel, ha idéznek a régi nagyokból. Főleg, ha ízlésesen teszik (nem te Star Wars Force Awakens). Szóval ebben egyébként elég jól vizsgázik Álvárez. A másik vállalásában sem vall szégyent. Az Alien Romulus döbbenetesen hatásos filmes produktum. Nem csak abban, hogy vizuálisan őrületesen néz ki a Giger-i rémálom a vásznon, mert az is basszameg. A fény-árnyék játékok, az operatőri munka, a retro-futurisztikus díszletek, a ruházatok, az operatőri munka és Ben Wallfisch eszméletlen sound-dizájnja (direktben nem hívnám soundtracknek). Amit pénzből és kreativitásból meg lehetett oldani egy film díszletében, azt megvették, felbérelték, megépítették. Pacsi.

slider-alien-romumlus-premie_re-bande-annonce-1024x614.jpg

Azt pedig nem lehet eléggé dicsérni, hogy rájöttek végre, hogy már az, hogy a vásznon van egy/több Xenomorph nem üti meg az ingerküszöböt. Okosan nem is arra mentek rá, hogy magával a lénnyel ijesztgessenek, hanem inkább azzal, hogy milyen szituációba keverik bele a főszereplőket. Ebben pedig tényleg nagyon odatették magukat az alkotók. Mennyire félelmetes tud lenni egy időben be nem csukódó ajtó, egy háttérben leselkedő árny, egy térdig érő vízben elszabaduló face hugger csapat, hogy az utolsó 20 percnyi totális őrületet ne is említsem. Ugye az utolsó felvonása a filmnek, amit agyondicsért mindenki joggal, mert az még az Alien frencsájzon belül is őrületes.

Összegzés: Fede Álvárez páros lábban tapicskol bele az Alien univerzumba, és használja ki a kínálkozó lehetőségeket. Nehéz feladat egy megtépázott (sokak szerint maximum két jó résszel rendelkező) frencsájz renoméjába új életet lehelni, szorgosan megfelelni a régi öregeknek és bevonzani újakat, érdekessé tenni a világot és a sok lyukat betömködni, amik az elmúlt 30 évben jöttek létre a filmekben. És még így is sikerült elég jól, úgy, hogy mindent tisztel, ami Alien, mégis teljesen frissnek, újnak, lendületesnek, izgalmasnak hat. Lehetne szapulni a végét, meg a színészeket (Cailee Spaeneynek még legyen dolga valahogy itt), de teljesen felesleges. Ennél jobbat szerintem jelenleg nem nagyon lehet és nem is nagyon tudna más sem csinálni. A Disney pedig remélem elgondolkodik egy picit, mert a milliárdos Deadpool után ismét egy R Rated film fogja termelni neki a pénzt (80m büdzsére már 100 felett van egy hétvége után!).

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr3618470887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása