Ezek kidumálják magukat a bíróságon is!
2020. október 19. írta: thedirector

Ezek kidumálják magukat a bíróságon is!

A chicagoi hetek tárgyalása

The Trial of the Chicago 7

2020

Az 1960-as évek utolsó éveiben járunk, amikor is a Vietnámi háború elleni tüntetésen egy csapat férfit letartóztatnak, mert állítólag szervezetten lázadást szítottak a városban. Hamar politikai per lett az esetből, melynek idején már új szelek fújtak Amerikában és a Chicagoi heteknek hamar rá kell jönni, hogy példát fognak velük statuálni.

t7.jpg

Aaron Sorkin eddigi munkásságát tekintve magától értetődő választás volt ez a hálás téma. Van tapasztalata hasonló filmekben (Egy becsületbeli ügy), de amúgy is általában minden remek, amit Ő ír. Neki köszönhető pl. a Közösségi háló, a Pénzcsináló vagy a Jobs is. Második rendezése pedig ismét megvillantja a szófosásban szenvedő író zsenijét. Talán a film ritmusát és vágását tekintve a Közösségi hálóval áll rokonságban. Noha a film elvileg nagyon régóta akar elkészülni, a Netflix felkarolásáig erre nem volt lehetőség.

t72.jpg

Pedig egy nagyjából egy helyszínen játszódó 130 perces filmről beszélünk. Egyedül néhány párhuzamosan vágott régebbi jelenetsor az, ami kizökkent a tárgyalótermek mélabús hangulatából. Összességében azonban egyáltalán nem mondható unalmasnak a film. Ennek két oka van: Az egyik Sorkin szerintem jelenleg a legjobb író Hollywoodban. A filmjei mindig nagyon jó ritmusúak, a szövegei elsőrangúak és izgalmasak, tele ízes körmondatokkal, és pengeváltásra emlékeztető válaszokkal. Nem törekszik a mondanivaló kilúgozására, hanem nála minden úgy működik, mint az életben. Az egyetlen hátránya, hogy...nos szerintem ötször annyi szöveg van benne, mint más filmben, emiatt talán a hirtelen befogadását nehezíti, mert nincs idő feldolgozni a mondanivalót.

t73.jpg

A másik ereje a filmnek a színészgárda. Joseph Gordon-Levitt, Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, Alex Sharp, Jeremy Strong, Mark Rylance és Yahya Abdul-Mateen mind parádés alakítást nyújtanak. Nem tapossák el egymást, nem oltják ki a másikat és nem akarják leszínészkedni sem a többieket a vászonról. Egyedül Cohen az, aki szemmel láthatóan lubickolt a füves-vicces hippi karakterében, ennél fogva övé a legharsányabb szerep és valószínű egy Oscar jelölés is (már ha lesz díjátadó).

Összegzés: Talán nekünk Európaiaknak nem annyira fontos ez a téma, de igyekeztek modernebb társadalmi problémákkal is dúsítani, pl. a Bobby Seale perével, ahol a feketék ügyét is idevették. Összességében viszton ez nekünk inkább egy jó film, semmint fontos film. Az viszont elvitathatatlan, hogy mind a Netflix, mind Sorkin beletalált az időzítésbe, hiszen jelenleg is rengeteg tüntetés van országszerte, ahol ki tudja? Évtizedek múlva hasonlóan alapanyaga lesz a modern generációs filmeseknek.

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr8116245640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása