Bezzeg ha lett volna Robinson Cruseonak egy fingós Harry Pottere...
2016. szeptember 29. írta: thedirector

Bezzeg ha lett volna Robinson Cruseonak egy fingós Harry Pottere...

Az ember, aki mindent tudott

Swiss Army Man

2016

Emlékszem gyermekkorom egyik legtöbbet megnézett filmje volt videókazettán a Hóbortos vakáció, aminek fő cselekménye kettő, a nép kisemberei közül nagy lehetőséget kapó könyvelő és annak főnöke körül bonyolódik. Az unalmas felütést feldobni szándékoztak azzal, hogy a játékidő mondjuk 80%-ában a főnök halott. Nyilván a nyálcsorgató tengerparti vityillót és a mindennapos bulit nem szívesen cserélné vissza a két jómadár a poros 10m2-es irodára, ezért a hétvégén eljátsszák, hogy Bernie még él. Hulla létére.

swiss-army-man_1.jpg

Nem nehéz belelátni a nyilvánvaló kattanást ebbe a szüzsébe, hiszen itt minden a mi szórakoztatásunknak van alárendelve. De nem kellett sokat előremenni az időben, elég kb 15 évet és máris azon kaptuk magunkat, hogy Tom Hanks a Számkivetettben magányában annyira megmakkan, hogy egy Wilson (micsoda product placement) nevű labdához beszél. Konkrétan a filmben eladja nekünk személyként. Ennek okán mégis borzasztó megosztó lett a Swiss Army Man, melyet nemes egyszerűséggel The Daniels néven elhíresült rendezőpáros követett el.

Fingj barátom. Bátran.

Pedig semmi más nem történt, csak annyi, hogy fogták Berniet, odaadták a szigetre Tom Hanksnek és megkérték a Farrelly tesókat, hogy ne fogják vissza magukat. Gondolom még nem teljesen oké azoknak, hogy miről írok, aki nem tud semmi a filmről. Nos Hank (Paul Dano) kitudja mióta tesped hajótöröttként egy szigeten és épp véget akar vetni az életének, amikor a víz egy hullát mos a partra Daniel Radcliffe személyében. Hank a testben barátra lel, és megpróbálja amolyan emberi svájcibicskának használni a férfit. Például ha fingik motorcsónakként funkcionál, szájában esővizet lehet gyűjteni és egyéb hasznos funkciók.

swiss-army-man-paul-dano.jpg

Szerintem is borzasztó káros bármilyen narkotikum a szervezetbe és nem tudom Dánielék mennyit toltak belőle, de az biztos, hogy a 90 percben egy normális pillanat nincs. Mert, hogy Manny (Radcliffe) elkezd beszélni. Ő azonban semmit nem tud a világról, lévén, hogy amnéziás hulla, meg újszülöttnek minden vicc új. Szóval a szintén teljesen kattant Hank elkezd neki filozofálni a különcségről, a szerelemről, barátságról. Manny pedig borzasztó kínos kérdéseket tesz fel, ami rengeteg mókás pillanathoz vezet.

swiss.png

Nem mondom, hogy egy szigeten ragadt, nyilván agyilag széthullott ember és egy amnéziás hulla párosa sok támpontot ad arra, hogy amit látunk az most a valóság vagy Hank fantáziájának szüleménye. Ugyanakkor nem is ez az érdekes, hanem az a tartalmi mélység, amit egy ilyen altesti poénokban végig tobzódó film képes szállítani. A hulla ugyanis a reményt hozza el a kitudja mióta egyedül, reménytelenségben kínlódó szigetlakónak. Nem pusztán csak a túlélés gondolatával vértezi fel, hanem az önmegismerés és önelfogadással is. Hank a hullával folytatott mesélés és saját életképének elmagyarázásával gyakorlatilag saját magát pozicionálja újra.

swiss_army_man_2.png

Úgyhogy jóval többről van itt szó, mint egy fingós viccre felhúzott moziról. Tabudöntögető, de így is kell ezt. A végig morbid humorban tobzódó alkotás ennek ellenére fájdalmasan szomorú, és ezt az utolsó percek jól bizonyítják. Nyilvánvaló, hogy nem sok pénzből dolgozhattak az alkotók, és meg is látszik, mert a film jól van megírva. Feszesen, nem unalmasan és a lehetőségekhez mérten szépen van rendezve.Nem tobzódik effektekben, nagyjelenetei sincsenek. Paul Dano nem titkolva a kedvenc színészeim egyike. Kivétel nélkül bármelyik filmjét, ha megnézzük láthatjuk, hogy brutális színészi munkát rak bele és nincs ez itt sem másként. Fapofával reagál Manny fingásaira, botladozásaira. Ha csak egy embert mondhattam volna, aki alkalmas erre a szerepre, én is Rá szavaztam volna. A nagy találmány azonban Daniel Radcliffe, aki visszafogott játékával szinte varázsol a vásznon.

Összegzés: Danielék egy letűnt, rétegműfajt hoztak vissza a köztudatba, ami sokaknak gyomorforgató, morbid lehet, ami még fekete humort is hordoz magában. Azonban ez a film nem csak arról szól, hogy egy hulla fingik, mi pedig nevetünk, hanem az életről is, ami olykor nehéz, de sosem kilátástalan. Nézzétek meg és érteni fogjátok.

8.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr4711747057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása