Ez a 8 film még versenyben van az év filmje díjért
2018. november 15. írta: thedirector

Ez a 8 film még versenyben van az év filmje díjért

Mik lehetnek az év filmjei?

 

Bár lassan vége az évnek, azért még van bőven puskapor a stúdiók mellényövében a következő 6-7 hétben. Lassan körvonalazódik, hogy mik lesznek ott az év legjobb filmjeinek mezőnyében. Azt ugyan nem lehet mondani a tavalyi és az azelőtti évhez hasonlóan, hogy szétnéztük magunkat a jobbnál jobb alkotásokkal. De van pár mozi, amibe beleszerettünk idén, legyen az blockbuster, vagy kisebb szerzői film.

1. Green Book (Zöld könyv)gbook.jpg

Ki gondolta volna, hogy a Dumb és Dumber írója, rendezője komolyan ott lesz az Oscar versenyben? Pedig nagyon úgy néz ki, hogy Peter Farrelly filmjével számolni kell, még ha a fődíjért nem is top esélyes. A főszerepben Viggo Mortensen, mindenki Aragonja, játszik egy rasszista olasz munkást, aki sofőrködésre adja a fejét, és a híres fekete jazz zongoristát (Mahershala Ali) kell furikáztatnia. Persze sok vicces duma, ízléses humor és dráma keveredik. A külföldi sajtó imádta és egyaránt számítani kell a két főszereplő Oscar jelölésére is.

2. Roma (Róma)

roma-still-2-1024x576.jpg

Alfonso Cuarón 7 Oscart és még több száz díjat bezsebelt alkotása, a Gravity már 5 éve, hogy elkészült és derék mexikói rendezőnk nem lovagolta meg a siker hullámát, mint tette volna sok munkatársa. Bár ugyanúgy nem szállt el a 2004-es Harry Potter 3 sikere után sem. Ahogy anno 2006-ban tette Az ember gyermekével, most is egy személyesebb, kisebb volumenű filmet alkotott. Egyenesen a netflixre, ráadásul fekete fehérben. A film körül nagy volt a titkolózás, és továbbra is úgy gondolják, jobb, ha minél kevesebbet tudunk meg róla. Legyen elég annyi, hogy a 70-es években járunk és egy mexikói család mindennapjait követjük végig egy teljes éven keresztül. Állítólag Cuarón nagyon beletalált a hangulatba, a vakítóan fényes, hipnotikus képeivel és remek történetével.

3. If Beale Street Could Talk (Ha a Beale utca mesélni tudna)

if-beale-street-could-talk.jpg

Szintén a 70-es években járunk, de a helyszín mexikó helyett Harlem. Az író-rendezőnk Barry Jenkins, aki két éve a Moonlight-tal elnyerte a legjobb film Oscarját a LaLaLand elől, minden idők legbotrányosabb fődíj átadása közepette. Jenkins maradt a drámánál és a szerelmi történetnél. Főszereplőink egy szerelmespár, akinek a férfitagját tévesen ítélik el. Amikor kiderül, hogy a nő terhes, ügyvédei segítségével megpróbálja az ura ártatlanságát bizonyítani. Állítólag a film nem ér fel a Moonlightoz, meglehetősen száraz és unalmas, de azért ne írjunk le egy Oscar díjas alkotót.

4. The Favourite (A kedvenc)

the-favourite-movie-screencaps-images-5.png

A 18. század hajnalán Angliában a törékeny Anne-királyné foglalja el a trónt, miközben közeli barátja, Sarah kormányozza az országot. Azonban egy új szolgálólány, Abigail érkezése alaposan megbolygatja a két nő viszonyát. Bármennyire is hangozzák unalmasan a cselekmény, ahogy leírom, hogy a filmet az a Yorghos Lantimos rendezte, aki az elmúlt években talán a legmarkánsabb hangú fiatal rendezője. A homár és az Egy szent szarvas meggyilkolása ugyan nem voltak hibátlan filmek, de azzal nem lehet vádolni Lanthimost, hogy a biztosra megy és a könnyebb utat választja, így nem kérdés, hogy A kedvenc ott lesz sok lista élbolyában. Főleg, hogy az első nagyobb költségvetésű amerikai filmje, olyan nagy nevekkel, mint Emma Stone, Nic Hoult, Rachel Weisz vagy Olivia Coleman. Szívfájdalom, de a rendező kedvence Colin Farell, most kimaradt.

5. Vice

vice_dick_cheney_christian_bale_trailer.jpg

Az eredetileg Backseat néven futó alkotást azóta a legjobb filmnek várják, mióta a forgatókönyve kikerült a netre. A legtöbb kritikus egyetért abban, hogyha Adam McKay (aki 3 éve már nyert Oscar íróként a Big Shorttal) összerakja azt, ami a forgatókönyvben van, akkor garantáltan mennybe mehet. A történet Dick Cheney története, ő volt a legerősebb alelnök a történelemben, és a politikája meg is változtatta a világot, bár ellentmondásos jelleme miatt, volt bőséggel rosszakarója is. Ha ez nem lenne elég, beszéljen a kifogástalan casting: Amy Adams, Sam Rockwell, Steve Carell, Bill Pullman és a főszerepben, a megint több, mint 30 kilót hízó Christian Bale.

6. Widows (Nyughatatlan özvegyek)

restrictions-apply-013-013-cropped-1.jpg

Aki hiányolta idén Colin Farell-t, nem kell aggódjon: Idén (már a mozibemutató időszaka van) láthatja, ráadásul az év egyik legnagyobbnak ígérkező dobásában és sztárparádéjában. A Cuarónhoz hasonlóan (pont előle elvitt fődíjjal) pihenő Steve McQueen is idén tér vissza, hogy újra megmérközzön - többek között - Cuarónnal. McQueen filmje minden bizonnyal a nagyobb visszhangra szert tevő. A 12 év rabszolgaság rendezője most a nagy sikerű Holtodiglan és Big Little Lies sorozat írójával, Gillian Flynnel dolgozott együtt. Négy nő, akikben nincs semmi közös – pusztán egy dolog: az adósság, ami halott férjeik alvilági tevékenysége után maradt. Napjaink Chicagójában, egy zaklatott korban Veronica (az Oscar-díjas Viola Davis), Alice (Elizabeth Debicki), Linda (Michelle Rodriguez) és Belle (Cynthia Erivo) folytatják volt férjeik tevékenységét és együtt kívánnak leszámolni az ellenséggel. További főszerepekben még köszönthetjük Liam Neesont, Robert Duvallt, Jon Bernthalt, Lukas Haast és Daniel Kaluuyat.

7. Boy Erased (Eltörölt fiú)

boy_erased_r3_20180606_11_r151534788751.jpg

Az idei év kötelező és erősen Oscarra fazonírozott filmje. Egy kisvárosi baptista lelkész fia bevallja, hogy bűnös gondolatai vannak és legtöbbször a fiúkra gondol. A szülők elzavarják a fiút egy átnevelő táborba, ahol megpróbálják kinevelni belőle a homoszexualitását. A filmet a pár éve rendezőként is bemutatkozó Joel Edgerton rendezte, aki szereplőként is kreditet kap a filmben. A top 8-ba zömében erős alakításokra képes Russell Crowe, Nicole Kidman és Lucas Hedges miatt kapott helyet. Azt súgják búgják, hogy bár kétségtelenül megvannak a filmnek a maga szuggesztív jelenetei, de összességében csak egy átlagos-jó alkotás és semmi több.

8. The Ballad of Buster Scruggs

the_ballad_of_buster_scruggs_official_trailer_hd_netflix-screen_shot-h_2018.jpg

A Coen tesók, ha már életükben semmit nem csinálnának akkor is legendák maradnának az olyan klasszikus és nagyszerű filmjeikkel, mint a Véresen egyszerű, a Fargó, A nagy Lebowski, az Ó testvér, merre visz az utad, a Nem vénnek való vidék vagy az Arizonai ördögfióka. Szerencsére azonban nem ilyen fából faragták őket és 2,5 évvel az Ave, Cézár után itt is a hírek szerint megint top formában lévő alkotók új filmje. A The Ballad of Buster Scruggs. Több okból is formabontó film, mivel apró mini részekből áll az oregoni vasút két főnökének története, valamint egy nő életútja. Ráadásul ez is a Netflixre készült. Klasszikus Coen fekete humor, gyönyörű képek, andalító Burwell zene és remek szereposztás: James Franco, Liam Neeson, Brendan Gleeson, Tom Waits. A Coen kedvencek közül ezúttal Tim Blake Nelson kapott fontos szerepet.

Ti vártok ezekből valamit? Kommentben írjátok meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr5014373877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuhanorepulesss 2018.11.16. 17:17:55

Mortensen Aragorn volt, nem Aragon. Ennyit egy elméletileg filmekkel foglalkozó blogról. Tovább nem is volt érdekes.

Rot 2018.11.16. 17:31:09

@zuhanorepulesss: be ne szarj már önmagadtól

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.16. 18:24:56

Az özvegyes milyen gyanús volt,hogy hasonlít egy sorozatra.és tényleg onnan az ötlet.

szepipiktor 2018.11.16. 18:39:51

Mik... MIK????
Eddig olvastam, mert én szeretem a nyelvünket.

Panelmedve 2018.11.16. 19:12:42

Ki a fene látta ezeket????? EZEKET?????

zenbubu 2018.11.16. 19:21:57

Buster Scruggs mikor lesz magyar moziban?

milanman 2018.11.16. 20:51:40

If Beale Street Could Talk
"Állítólag a film nem ér fel a Moonlightoz, meglehetősen száraz és unalmas, de azért ne írjunk le egy Oscar díjas alkotót."
Ezeket a baromságokat, mármint, hogy száraz és unalmas, honnan veszitek? Rottentomatoes: 78 fresh, 5 rotten, 94 %. A rottenekből talán 1 ír, hasonlót, de az sem egészen ezt. Metacritic átlag: 88.
Ha láttátok, akkor írjatok véleményt, ne légből kapott állítolagokra hivatkozva. Szerintem. Ez elvileg egy filmes blog, nem jósda...

midnightcoder2 2018.11.17. 08:13:24

Nem tudnának annyit fizetni, hogy végignézzem ezeket. Mennyire kellhet valakinek unatkoznia, hogy beüljön egy ilyen elé ?

Sztravinszka 2018.11.17. 09:20:48

Zöld könyv, Róma, Vice: ezekben van fantázia, baromi jók lehetnek.

2018.11.17. 12:55:14

coen, roma, favourite---talán
többi nem

Filmnéző Lehel 2018.11.17. 16:48:06

@zenbubu: Magyarországon nem kerül mozis forgalmazásba. Legálisan csak a Netflixen lehet megnézni.
süti beállítások módosítása