A probléma a problémához való hozzáállás
2016. április 12. írta: thedirector

A probléma a problémához való hozzáállás

Ave Cézár!


Hail, Caesar!
2016

Coenékben az a jó, hogy amikor nem csinálnak jó filmet, még valahogy akkor is jól sül el a végeredmény

maxresdefault_48.jpg

Clooney, a bolond

Kár is lenne tagadnom, hogy elfogult vagyok a tesók filmjeivel kapcsolatban. Elég hamar közeli kapcsolatba kerültem a munkásságukkal és azóta is sziklaszilárdan erősítem a rajongói tábort. Noha, a 2000-es évek elejei megingásaikat én sem figyeltem nyugodtan, valahogy minden filmjükben megtaláltam a szórakoztató, elgondolkodtató faktort. Akinek velem egyetemben a 90-es évek első felében már volt HBO-ja, az biztosan emlékszik az Arizóna-i ördögfiókára, a Halál keresztútján-ra, de később rommá játszották a Nagy Lebowskit, a Fargo pedig 2 Oscar is nyert (sajnos csak kettőt). Kult státuszát hivatott szolgálni az azonos címmel készült Fargo sorozat is, aminek már a 3. évadát készítik. Maga a scriptje a filmnek pedig több filmes iskolában tananyag.

hail_caesar_ralph.jpg

Arra akartam ezzel a hosszabb bevezetővel kilyukadni, hogy a tesók rohadt jó írók és kb. azt csinálnak, amit akarnak, ez pedig a függetlenbfilmesek közül kevés alkotónak adatott meg. Aztán 2000-es évek közepeskés lelazítós hangvételű filmjeik után jött az igazi áttörés McCarthy Nem vénnek való vidék-jével, ami szerintem simán a filmtörténelem egyik legnagyszerűbb alkotása. Aztán megint jött egy kis lazítás (Égető bizonyíték, Egy komoly ember). Majd az új évtizedet megint komolyabban kezdték. Jött a western Félszemű a maga 11 Oscar jelölésével és a melankolikus folk világba elkalauzoló cicás-gitáros Llewyn Davis világa. Most úgy gondolták hát, itt az idő megint egyet szusszanni és valami direktebb, humorosabb és lazább filmet készíteni. Pont ilyen hát az Ave Cézár.

emgnhailcaesar3.jpg

Ezúttal megint (Barton Fink, Hollywood-i lidércnyomás) a hollywood-i filmgyárról, annak is az 50-es éveiről készítettek egy remek kis szatírát. A főszereplő Eddie Mannix (Josh Brolin) problémamegoldó. Igencsak rossz szériát fut. A Capitol stúdió legnagyobb szabású filmje, az Ave Cézár főszereplője (George Clooney) eltűnik és sehol nem találják. Váltságdíj van ugyan, de a szálak messzire vezetnek. Emellett, egy színésznőnek (Scarlett Johansson) férjet, egy másik színésznek (Alden Ehenrich) pedig tehetséget kell találnia, de sürgősen.Különben olyan szar vihar fog végig tombolni a Capitolon, amilyet még nem látott a világ. A stúdió rendszer pedig nem állhat le, miközben Eddie-t a konkurencia is csábítgatja és az utálatos újságírója (Tilda Swinton) is próbálja cseszegetni. Ráadásul még a feleségének is hazudott.

hail_caesar_review.jpg

Hol is kezdjem? Az Ave Cézár egy olyan film, amin a tesók, a stáb és mindenki, akinek köze lehetett a kész műhöz jól szórakozott, csak mi nem. Egyszerűen azért, mert az egész nem akar egy koherens sztorivá és mondanivalóvá összeállni. Kiragadott, tök jól rendezett, fényképezett, eljátszott jelenetei vannak, de nem igazán kapcsolódik minden mindennel össze. Laza szkeccsfilm jellegű, de mégis valahogy elvárják, hogy következzék egyik jelenet a másikból.  Elég laza a központi konfliktus megoldása is. Túl esetlen és magától értetődő, ami egy probléma megoldóval felvértezett műben, amiben pont a probléma megoldása lenne a lényeges,  egyértelműen nem előnyös.

hobie_hailcaesar.png

Ha a csapongó, filmeket, stílusokat és korszakot karikírozó dolgokat nem tudnánk élvezni, még mindig ott vannak a parádés párbeszédek és a coenesen védjegyszerű fekete humor. Kevesen művelik jobban ezt a műfajt Joel és Ethan Coennél. A szereplőgárdát már tényleg csak azért említem meg, mert minden jelenet zseniális amiben a türelmesnek tűnő Ralph Fiennes vagy a véresen egyszerű George Clooney jelen van. De megkapta a maga pár percét Christopher Lambert, Channing Tatum, Frances McDormand, Jonah Hill és Tilda Swinton is.

Összegzés: Megint az álomgyárt bírálják a tesók, de ezúttal sokkal megengedőbbek, elnézőbbek, mint voltak 10-20 éve. Valószínűleg ők is pihenni és lazítani akartak egyet, meg a már sokadjára visszatérő haverokkal (Josh Brolin, Frances McDormand, George Clooney) marhulni egyet. Ők jól szórakoztak, mi közepesen. Reméljük erre az évtizedre is megvolt a kis kikapcsolódásuk és a következő filmjük megint mestermű lesz.

7_5.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr988588198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HoIsDe 2016.04.13. 14:24:45

hát 7,5/10 az azért kurva nagy túlzás erre a kupac szarra.
Csak azért mert a Coen fivérek rendezték, és mert pár jól ismert és kiváló színész játszik benne, attól még nem szükségszerűen jó film.

Ez kimondottan egy elbaszott másfél óra volt, amit ennek a fosnak a nézésével eltöltöttem.

Ron Vibbentrop 2016.04.13. 17:27:55

Hogy megengedőbbek lettek Hollywooddal? Miközben a társadalommegváltásból a kamera elé szó szerint visszapofozott Clooney (ebben a filmben egyébként a legkíméletlenebb önparódiát nyújtja, amit valaha láttam) pont a "hit" szót felejti el a szövegéből?
Ejnye.

thedirector 2016.04.13. 19:09:22

@Ron Vibbentrop:
Azért tegyük oda azt is, hogy pl. a hollywood-i lidércnyomás vagy a Barton Fink idejében inkább a kallódó sztárokról, a tehetségről és sehova ki nem futott karrierről szólt, addig az Ave Cézár sokkal inkább finom eszközökkel a stúdió rendszer futószalagon történő filmsztárok és eposzok kitermeléséről. Számomra inkább szólt egy önironikus felmagasztalásról, semmint igazi vádló gondolatokról.

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2016.04.14. 01:54:01

Villámkritikám a filmről: Josh Brolin munkahelyet akár váltani, de aztán meggondolja magát.

Voltak érdekes pillanatai, de összességében teljesen érdektelen és értelmetlen film.

Tom Taylor 2016.04.14. 15:01:44

Érdekes, hogy a cikk szerzője nagy Nem vénnek való vidék-rajongó, de a főszereplő színész nevét nem tudja helyesen leírni!
Josh Brolin. Egy L-lel, nem kettővel.

thedirector 2016.04.15. 07:08:55

@Tom Taylor: Mi az érdekes benne? Hogy félre írtam? Attól biztosan nem szerethetem a filmet a Nem vénnek való vidékek halmazán, ugye? Ha olyan éles a szemed olvass vissza más Brolinos (Inherent Vice, Labor Day, Everest stb..) cikkeket, hányszor írtam le jól.

Köszönöm az észrevételt, de ugye van a mondás a kákáról meg a csomóról..

szokratesz68 2016.04.15. 07:27:09

A 7,5 pont erős túlzás egy végtelenül unalmas csapongó filmért. Filmet azért nézünk, hogy szórakoztasson, elgondolkodtasson, vagy bármi másért csak nem azért, hogy ideges legyek a semmit mondó történet, vagy a másfél óra unalom miatt.

Tom Taylor 2016.04.15. 08:47:12

@thedirector: Nem kell úgy felkapni a vizet!
Te blogíró vagy, így publicista, akinek minden betűjéért vállalnia kell a felelősséget, amit leír. Természetesen nem írtam volna be, ha egyszer történt volna elírás a szövegben -bár szerintem egy elírás sem megengedett egy publicistától- de kétszer is elírtad a színész nevét.(Talán Ctrl C + Ctrl V?) Ezért gondolhattam arra, hogy valójában nem is ismered a művészt. Ennek fényében pedig a lelkesedésed a filmről nem tűnt nagyon őszintének.

Netuddki. 2016.04.15. 08:53:39

Paródia, fingás és böfögés nélkül. Nem csodálom egyeseknek nem tetszett. :P

Netuddki. 2016.04.15. 08:54:22

@Tom Taylor: Azt hiszed okos vagy. Nem vagy.

Tom Taylor 2016.04.15. 09:06:00

@Tibi !: Te viszont az vagy. Ugye? Váljék egészségedre!

thedirector 2016.04.15. 09:40:52

@Tom Taylor: Nálam ritka higgadtabb embert találni. :) Na meg a kommentek között láttam már meggyfán pókon. A nyelvtani részével egyetértek. Ez azonban semmit nem von le abból, hogy szeretem-e vagy sem a filmet.

Tom Taylor 2016.04.15. 09:48:24

@thedirector: Természetesen nem tehetem, és nem is teszem azt, hogy megkérdőjelezem az ízlésedet!
Csupán annyit jeleztem, hogy a hitelesség sérül, ha ilyen jellegű elírások szerepelnek a szövegben.
Elnézést, ha kioktatónak tűnt a "kekeckedésem".

thedirector 2016.04.15. 09:50:52

@Tom Taylor: rendben, semmi probléma. Jó, hogy jelezted, legközelebb kétszer is átolvasom a neveket, hogy ne írjam el véletlen. Sokszor jön ösztönösen, ezúttal nem ellenőriztem át. Köszi.
süti beállítások módosítása