Mindenki erre az élményre szomjazott nyáron
2018. augusztus 10. írta: thedirector

Mindenki erre az élményre szomjazott nyáron

Mission Impossible - Utóhatás

Mission Impossible - Fallout

2018

Tom Cruise-ék megint elérték, hogy már jó előre a filmről beszéljenek. Már akkor amikor egy képkocka sem volt  bemutatható állapotban. Kezdve azzal, hogy Cruise még nagyobb szintet lép a kaszkadőri "karrierjében", vagy hogy az egyik igen veszélyes ugrásnál eltörte a bokáját, egészen Henry Cavill nevetséges bajuszos mizériájáig (Az Igazság ligája utóforgatására elengedte ugyan a Paramount, de nem engedte, hogy levágja a bajszát, ezért dollár milliókért kellett a Warner CGI szakijainak eltávolítani, ami miatt nevetséges lett a végeredmény).

p06dnc4z.jpg

De megint csak azt a kérdést tudom feltenni, amit eddig is: Szükség van-e Tom Cruise kérlelhetetlenségére? Számít-e, hogy ő csinálja meg a mutatványok 90%-át? Minek kockáztat? Nos, erre részben ő válaszolt, hogy szeretne szintet lépni. De! Nem lehetne megcsinálni kaszkadőrrel? De. Meglehetne. Szeretném-e, hogy Tom Cruise a főnököm legyen? Biztos, hogy nem. Olyan lenne-e a végeredmény, ha az akció jeleneteket kaszkadőrök forgatnák Cruise helyett? Soha-a-büdös-életben-NEM! Egyszerűen nem tudom máshogy kifejezni: Én konkrétan beszartam ezen a filmen, és nagyon kellenek Hollywoodban az ilyen makacs, nyakas emberek.

180712-schager-mission-impossible-hero_ihu4pb.jpg

Christopher McQuarrie-vel 2012-ben a Jack Reacherrel nagyon egymásra találtak (ez már az ötödik közös munkájuk), és elmondásuk alapján együtt találják ki az akciójeleneteket. Amit ezzel a részben szerintem totálisan kimaxoltak. Aztán 3-4év múlva lehet rámcáfolnak, de amit itt most összehoztak, az egészen biztosan a Mad Max óta a legjobb, ami akciófilmmel történhetett. Cruise kérlelhetetlenségének hála a kamera mindig ott van karakterünkkel. Legyen az 10ezer méter magasan, egy motoron vagy akár a helikopter belsejében. Ja, mondtam már, hogy Cruise két évig tanulta a helikopter vezetés csínját, bínját, hogy a filmben látható helikopteres mutatványt el bírja adni? Pedig igaz. De most már beszéljünk magáról a filmről is.

mission-impossible-fallout-2.jpg

A sztori megint kis túlzással elfér egy szerencsesütis cetlin. Hunték balul elsült akciójának és rossz döntéseknek hála eltűnik egy adag atombomba szállítmány. Szövetségesekkel, az IMF-fel a keresésre indulnak és a múlt árnyaitól sem szabadulnak. Plusz Cruise az MI6-től még a nyakába kapja bébicsősznek Walkert (Henry Cavill), akinek nagyon más elképzelései vannak az akciók levezényléséről. Ennyi. A többi részben is ennyi volt, és sajnos ez még mindig továbbra is a leggyengébb pontja a filmnek. Persze csavaros, persze vicces (most annyira nem mint az előző kettő), persze a karakterek karakterhűek maradtak, de egyértelműen megmutatkozik, hogy McQuarrie-ék ezúttal is, ha lehetne a 140 percet csak akciókkal töltenék ki. Amikor épp nincs robbanás, üldözés, bunyózás, hanem csendesebb, karakterépítés lenne a cél, néha billegnek a jelenetek. Konkrétan hamiskás na' mondjuk ki.

mdj_07086_sra_0.jpg

Kitérni a karakterekre kár lenne. Simon Pegg, Ving Rhames, Fergusson kisasszony tökéletes, mint mindig. Cruisera kitértem. Cavill viszont simán a legjobb casting valaha a sorozatban. Van humora, karizmája a fickónak és tud úgy nézni, hogy a szar is belefagy az emberbe. Remek döntés. Az akciójelenetek döbbenetesek. Nyilván. De az, amit az utolsó 30 percben leművelnek, az maga az esszenciális moziélmény. Nagy szavaknak tűnnek, de tessék elhinni nekem: Az ilyen filmekre vannak kitalálva.

Összegzés: Ha hasonlóságot vonnék, akkor a Skyfallhoz állna legközelebb a film. Hangulatban. De látványban és élvezetben vastagon túltesz rajta. A nem egyszer Hans Zimmer Dunkirkjét idéző(khm..) pulzáló zenéje, a csodálatos fényképezés és egy nagyon elszánt banda az elmúlt évek legjobb akciófilmjét eredményezte. Ezen túllátva talán csalódás lehet, hogy a sztori megint csak átlagos, de őszintén: van aki csak emiatt ülne be egy MI filmre? Költői kérdés volt.

Az első öt rész kritikájátt ITT és ITT találod!

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr9414172977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2018.08.10. 23:07:12

Jó a látványvilág, jók az akciók és nagyon jót tett a filmnek, hogy több humort tettek bele. Ugyanakkor a sztori elég bugyuta és kiszámítható is. (Ki az, aki nem vágja már az elejétől, hogy a raboskodó Solomon Lane és a bajuszkirály Superman a két főgonosz.) Ugyanakkor sokat kárpótol mindezért, hogy VALÓDI akciókat láthatunk, Cruise bevállalásaival.

Azért nálam az ötödik részt (Titkos nemzet) nem tudta beelőzni. Egyértelműen a legjobb története és script az ötödik fejezeté. Aztán következik a legújabb rész, majd a legelső a bronzérmes.
süti beállítások módosítása