Ezt a 10 filmet várjuk a legjobban idén!
2016. szeptember 12. írta: thedirector

Ezt a 10 filmet várjuk a legjobban idén!

Ezt a 10 filmet várjuk a legjobban idén!

A múlt heti zanzásított "Mik lesznek a moziban idén?" után most egy személyesebb hangvételű írás, ami megszokott ilyenkor, hiszen már csak pár hónap van az évből hátra és a stúdiók a kisebb költségvetésű, igényes, fesztivál esélyes filmjeikkel dobbantanak, gyúrva a díjesőre. Alábbi összeállításunk arról szól, mi mit szeretnénk már nagyon megnézni. Íme a 10 legjobban várt film.

Előre le kell szögezni, hogy ezek nagyja hazai forgalmazásba egyáltalán nem biztos, hogy idén eljut, sőt az sem, hogy eljut egyáltalán. Reméljük maximum 1-2 hónapot kell várnunk csak jövőre.


1. Az éjszaka törvénye (Live by Night)
Rendező: Ben Affleck
Bemutató: 2016 Limited, 2017. január (USA)
live-by-night-ben-affleck-zoe-saldana-sienna-miller-elle-fanning.jpgRögtön egy olyan film, amit 90%, hogy idén nem fogunk látni, kivéve ha megint lesz valami DVDSCR balhé év végén. Üsse kő, így is azonnal a várólista élére került Ben Affleck új rendezése, aminek forgatókönyvét is Ő írta Dennis Lehane regényéből és persze a főszerepet is magára osztotta.  Az egy évtizedet felölelő gengsztereposzról a napokban írtunk mi is, így elég most annyi, hogy Affleck legambiciózusabb és már szemre is a legszebb, legizgalmasabb alkotása lehet.

Megnézem az előzetest!

2. Kaliforniai álom (La la Land)
Rendező: Damine Chazelle
Bemutató: 2016.12.02 (HUN)
lalaland.jpgChazelle előző filmjére, a Whiplashre lehet azt mondani, hogy repülő rajtot vett a karrierje valakinek. A fiatal alkotó egy rakás jelölést és többek között 3 Oscar díjat hozott el első filmjével, mindössze 29 évesen. Természetesen azonnal bármit megrendezhetett volna, de ő maradt a jazz témakörénél, ám ezúttal egy zongorista és annak szerelmi kapcsolata kerül terítékre a szép, de bűnös Kaliforniában. Ja, és musical lesz. Velencében imádták a filmet, a pontjai magasabbak nem is lehetnének. Beszéljen Kovács Gellért kritikus alábbi pár mondata a filmről a premiernapon:  "Úristen! Torkomban dobog a szívem, pedig már egy órája vége. Ez a film nem jó, nem nagyon jó: ez a film szenzációs! Chazelle a Whiplash után pofátlanul megcsinálta az új évezred eddigi legnagyszerűbb musicaljét. Laza, bravúros, érzelmes, okos, inspiráló. Annyira magával ragad, hogy arra nem lehet felkészülni. Nincs is annyi kategória az Oscaron, amennyi díjat megérdemelne. Ha lehet filmbe szerelmesnek lenni, én most nagyon szerelmes vagyok."

Megnézem az előzetest!

3. Csend (Silence)
Rendező: Martin Scorsese
Bemutató: 2016.november.?

silence-movie-2016-liam-neeson-scorsese.jpg

Scorsese jó ideje várt arra, hogy megfilmesíthesse Shusaku Endo könyvét. És jó sokáig ült rajta, ugyanis legutóbb 3 éve jelentkezett filmmel. Annyi baj legyen, ha már újra itt van rögtön egy 195 perces hosszúságú alkotással tervez robbantani, amiben 2 jezsuita pap a 17.századi japánba utazik és szemtanúja lesz, ahogy a sógun betiltja a katolicizmust és lemészárolja a keresztényeket, elszeparálva Japánt minden nyugati behatástól. Szeretnénk már valami mozgóképet látni a filmből, aminek a bemutatója elvileg pár hétre van, de a vágással legendásan sokat szöszölő Scorsese alkotása nem mutatta még meg magát. Ez a kép van egyelőre.

Megnézem az előzetest!

4. Arany (Gold)
Rendező: Stephen Gagan
Bemutató: 2016.12. ? (USA)
gold1.jpgErről a filmről is a napokban írtam.  Az év végi garantált hajrában az egyik legnagyobbat szóló film lehet Stephen Gagan (íróként a Sziriánát és a Trafficot is ő jegyzi). Az is biztosnak tűnik, hogy Borneoban aranyat kereső, agilis Matt McConaughey önmagában is erős ajánlólevél, de máris van egy jó Oscar narratívája (az igaz történet mellett): 18 kilót hízott. Három éve ez a testváltozás (akkor 30-at adott le) meghozta az eredményét, igaz akkorát játszott amúgy is, mint a ház. Meglátjuk az Amerikába hazaérkező, elhízott, kopaszodó, az aranytól megrészegült kereskedő is hoz-e neki valami szobrot, lehetőleg aranyból.

Megnézem az előzetest!

5. Érkezés (Arrival)
Rendező: Dennis Villeneuve
Bemutató: 2016.11 (HUN)

arrival-movie-4-e1471529984165.png

Villeneuve (Felperzselt föld, Sicario, Fogságban) nem titkoltan az egyik kedvenc rendezőmmé nőtte ki magát az elmúlt években. Leírhatatlan mekkora szüksége volt a filmiparnak a kanadaira. Eddigi pályafutása során már számos műfajban kipróbálta magát és mindben remekül teljesített. Idei alkotása egy scifi, amely a távoli jövőben játszódik. Az égbolton űrhajók tűnik fel, nem tudni milyen szándékkal. Egy remek nyelvész professzornő (Amy Adams) közreműködésével megpróbálják kideríteni milyen céllal érkeztek ide vendégeink. Aki Függetlenség napja típusú akció-scifire vár, az minden bizonnyal csalódni fog, az Érkezés ugyanis inkább egy visszafogott, amolyan "okoskodós" tudományos fantasztikus. Az azonban bizonyos, hogy a Velencében bemutatott film már most számíthat a kritikusok támogatására az év végi díjszezonban, hiszen 100%-os értékeléseket kapott. Villeneuve meg pipálhatja ki: Scifivel is megbirkózott (Nem hátrány a Szárnya fejvadász 2 előtt).

Megnézem az előzetest!

6. Manchester by The Sea
Rendező: Kenneth Lonergan
Bemutató: 2016.11.18 (USA)

manchesterbythesea_01.jpg

Sundance fesztiválon debütált Kenneth Lonergan Manchester by the Sea című filmje, amelyről csak szuperlatívuszokban beszéltek a kritikusok. Az év egyik legmagasabb átlagpontjával rendelkező film elmondhatja magáról, hogy ott lehet a jövő évi Oscar gálán, hiszen szinte mindig emelnek át egy filmet az átadóra. Gondoljunk csak a Whiplashre vagy akár a Beasts of the Southern Wild-ra. A Casey Affleck által alakított Lee, elhunyt testvérének a 15 éves fiát kapja a nyakába, mert őt jelölték ki gyámjának. Nyilván egy gyászoló tinédzser önmagában sem könnyű eset, de egy exfeleség és egy lelkileg széthulló gyám ígéretes drámát sejtet. November 18-tól nézzük (magyar premierről nincs hír).

Megnézem az előzetest!

7. A könyvelő (The Accountant)
Rendező: Gavin O' Connor
Bemutató: 2016.10.06 (HUN)

1280x720-bpf.jpg

A Warrior rendezőjének újabb nagy dobása, amelynek forgatókönyve évek óta a legkeresettebb "meg nem valósult" projekt volt. Aztán Ben Affleck felkarolta és olyan neveket gyűjtött maga köré mint J.K. Simmons vagy Anna Kendrick. Na, meg persze saját maga. Christian Wolff (Affleck) kiválóan ért a számokhoz. Ezt a remek tulajdonságát úgy kamatoztatja, hogy bizonyos keresett szervezetek pénzügyeit mossa tisztára. Aztán amikor forró lesz a talaj a lába alatt, muszáj bevállalnia egy törvényes ügyet is az államnak. Egy robotikával foglalkozó cég pénzügyi machinációjába ártja bele magát, ami pont jó neki, hiszen autista és egyébként sem ért szót az emberekkel.

Megnézem az előzetest!

8. Hell or Highwater
Rendező: David Mackenzie
Bemutató: USA-ban bemutatták, magyar bemutatóról nincs hír

hohw_exf_og.jpg

Előzetesen akár a Nem vénnek való vidék kis tesójának is lehetne hívni a filmet. Poros texasi városban játszódik történetünk, ahol megállt az idő. Az emberek pisztollyal az oldalukon mocorognak, a balhé reményében. A bankok álladó rémületben nyitnak ki. Ezt használják ki a börtönt is megjárt Howard tesók (Chris Pine és Ben Foster), miközben Jeff Bridges és társa nyugdíjazás előtt álló sherrifek. Ők búcsú ügyként próbálnák meg felderíteni kik követik el a bankrablásokat. A felütés is pazar, hiszen mi jobb egy mocskos, szikár, vér és szesz gőzös texasi redneck emberkedésnél, egy olyan helyen, ahol az emberek még mindig sokszor lovakon járnak. Még két indok, amit talán nem írtam: Western film és Nick Cave! Per pillanat a film legmagasabb évközi átlag pontok egyikével rendelkezik, úgyhogy bízzunk benne, hogy még idén megkapjuk.

Megnézem az előzetest!

9. Éjszakai ragadozók (Nocturnal Animals)
Rendező: Tom Ford
Bemutató: 2016.11.17 (HUN)

nocturnal-animals.jpg

Susan Morrow (Amy Adams), Los Angeles-i műkereskedő hihetetlen jómódban él férjével, Hutton Morrowval, ám mégsem érzi teljesnek az életét. Az egyik hétvégén Hutton elutazik az egyik szokásos és túlzottan gyakorta esedékes üzleti útjára, Susan pedig egy csomagot talál a postaládájában. A csomagban egy regényt van, melyet a volt férje, Edward Sheffield írt, akivel már évek óta nem beszélt. A könyvet neki ajánlották, de a tartalma erőszakos és pusztító erejű. Susant olvasás közben mélyen megindítja Edward írása, és akarva-akaratlanul is felidézi a szerzővel közös szerelmi történetük legintimebb pillanatait. Tom Ford filmje ugyan megosztotta a kritikusokat, arról mennyire jó film. De abban mindenki egyetértett, hogy látni kell, főleg mert Jake Gyllenhaal megint remekel.

Megnézem az előzetest!

10. Blair Witch
Rendező: Adam Wingard
Bemutató: 2016.09.16 (USA)

blair_witch2016-screen1.jpg

"A valaha készült legfélelmetesebb filmet akartam elkészíteni", mondá' Adam Wingard, akinek a neve idehaza nem sokaknak csenghet ismerősen, pedig két éve még a The Guest című hihetetlen fogós stílusbravúrját még  az év 10 legjobb filmje közé is beválogattuk. Akkor is elfelejtettünk levegőt venni sokszor az izgalomtól és úgy látszik ebből jottányit sem akar engedni, új Blair Witch című filmje kapcsán sem. A cím nyilván nem véletlen cseng ismerősen, hiszen az 1999-es év és az évtized legnagyobb filmes talánya és meglepetése kapcsán a történet hasonló lesz. Egy egyetemi társaság elmegy nyomozni az erdőbe, hogy kiderüljön egyikük húgával mi történhetett. A stílus a hagyományosnak mondható found footage alapvonásokon halad tovább, de ebből a rögtönzött 2 perces előzetesből is kiderül, hogy azért még nincs minden kihasználva, kiszipolyozva a kézi kamerázásból. Szeptemberben nézzük, és ha hihetünk a kritikáknak (és az előzetesben felvillanó inserteknek), akkor a Vaksötét és a Démonok között 2 után még egy film fog beszaratni minket zsinórban. Várjuk.

Megnézem az előzetest!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr8811696585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása