Itt az év mozis eseménye
2024. március 05. írta: thedirector

Itt az év mozis eseménye

Dűne 2.rész

Dune Part 2.

2024.

dune-part-2-review.jpg

Nem volt egyszerű szülés ez Denis Villeneuvéknek. Kezdődött az egész azzal hogy Frank Herbert klasszikusát gyakorlatilag a szakma egyöntetűen megfilmesíthetetlennek tartotta. David Lynch – akinek tehetségét bizonyára senkinek sem kell bemutatni – akkorát bukott vele, hogy a mai napig fájó pontnak tartja a karrierjében. Aztán jött az első rész, vagyis jött volna, mert közben a pandémia miatt bezárt a világ és majdnem egy teljes évet csúszott a bemutató, hogy még úgy is sikeres legyen, hogy a Warner már majdnem akkor kinyírta, mikor még senki sem látta. Ugyanis 2021-ben egy fura hibrid bemutatási modellt alkalmazott, ami szerint egyszerre mutatták be streamingen és moziban is. Még így is sikeres lett a Part 1. A Warner bizonyára bánja, hogy nem forgattatta le egyszerre a két részt, de úgy legyen. Akkor is jön a második rész, ami nélkül az első film is csak egy fél rész gyakorlatilag. A bemutató 2023 novemberére lett kitűzve, de jött az újabb galiba: Hollywood sztrájkba kezdett, és ugyan a film már készen volt nagyjából mikor kitört, de olyan nincs, hogy a filmben percenként bemasírozó sztárok garmadáját ne vigye el a stúdió vörösszőnyeges „turnéra”, illetve interjúkra stb..Úgyhogy még rátoltak negyed évet, de végre itt van most és úgy ahogy van felmossa az emberrel a padlót.

dun2.jpeg

Azt azért nem árt hangsúlyozni tényleg a Dűne esetében, hogy Villeneuvék egy borzasztó nehezített pályán mozogtak. Herbert könyvei  - bár elég vizuálisan érthető nyelvet alkalmaznak – nem egy könnyen adaptálható anyagok. Nagyon messziről kell indítani, hogy egy ilyen könyvből sikerüljön egy izgalmas, látványos filmet összehozni, ami nem csak az újaknak lesz érthető, élvezhető, de a régieket sem paprikázza fel. A legenda szerint, mikor Villeneuve felkérte Hans Zimmer a zenére, azt mondta neki  „el ne baszd haver”. Majd mikor kész volt Zimmer is készen volt a válasszal „tessék itt a zene, el ne baszd haver”. Ráadásul az ilyen nagyformátumú rendezők mint például Villeneuve nem szeretnek szolgaian adaptálni. De mennyit merjenek eltérni? Mi az, ami nem mérgesíti magára a rajongókat? Nos úgy néz ki, ezt sikerült nagyjából jól kezelnie.

dune5_1.jpg

Azért az nagy különbség volt pl. a 40 ével ezelőtti feldolgozáshoz képest, hogy két részben mesélhette el a történetet, és nagyjából szükség volt a kb 2x2,5 órára ehhez. Azt viszont nem vitatnám el, hogy a második részben jobban elkalandozik rendezőnk és olykor fókuszt veszít. A történet majdnem percre pontosan ott folytatódik, ahol az első abba maradt: Paul, anyjával a sivatagban bujkál és próbál betagozódni a fremenek közé, akiknek egyik része a messiást látja benne, míg mások kémet, külhonit. Vajon ő lesz az, aki felvirágoztatja az Arrakist vagy csak egy gyerek aki bosszút akar állni családján és vérvonalát elpusztító Harkoneneken?

dune4_1.jpg

Kár lenne kerülgetni tovább a szobában nyilvánvalóan ott lévő elefántot: A Dűne 2.rész egy elképesztő film. Nem csak azért mondom, mert ilyen kihívás alatt a rendezők szerintem 90%-a easy megrogyott volna. De az is, hogy ne csak egyszerűen fejezze be a kult könyvet kielégítő módon, viszont erős kézzel tartsa a főirányt, sűrítse a hosszú és ezerfelé szétágazó történetet, meglegyen benne a politikai szál, meglegyen benne a vallási szál (ez lett a leghangsúlyosabb, Villeneuvenek fontos volt a messianisztikus szál), kapjon minden szereplő és karakter megfelelő játékidőt, és nem felejtheti el, hogy ez egy giga költségvetésű blockbuster, tehát a látványnak, hangnak a helyén kell lennie. Az utóbbira panasz nem lehet.

dun3.jpeg

Annyira kellett már egy ilyen látványos film, ahol tényleg az ember állát fel kell szabályosan kaparni a földről, olyan jelenetek vannak benne. (igen, örülhet mindenki, aki többet szeretett volna kapni a homokférgekből). Greig Fraser operatőr szerintem készülhet a második (Dűne) Oscarjára. Hans Zimmer zenéje őrületes, de ez egész atmoszféra, hangdizájn, vágás. Ötletem sincs, hogyha az első rész letarolta technikailag az Oscart, mit fog kapni a második rész, de lennék a Warner fejeseinek a helyében. Az egyetlen, ahol igazán elvérzik a film, az a színészek kihasználása: Míg Timothée Chalamet, Javier Bardem, a pszichopata Feyd-Rauthát játszó Austin Butler és Rebecca Ferguson legtöbb jelenete arany (oké, Butler bármikor lopja a showt, amikor jelen van), addig pl Bautista, Zendaya vagy Josh Brolin eléggé takaréklángon megy. Florence Pugh, Léa Seydoux és Christopher Walken szabályosan alul van használva (valószínűleg egy harmadik rész reményében vezették fel őket).

Összegzés: Hát srácok, akinek az első rész sem tetszett, ezzel se próbálkozzon. Aki viszont azt is szerette kösse fel a gatyót és kapaszkodjon a székébe, mert könnyen lehet, hogy az év mozis eseményét fogja látni. Villeneuve véghez vitte azt a bravúrt, ami gyakorlatilag eltemethette volna a karrierjét (talán immár harmadszor zsinórban, ha a Blade Runner folytatását is idevesszük). Így viszont megmaradt makulátlannak a filmográfiája, és egy újabb klasszikust teremtett.

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr8018346017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása