50 film amit látnod KELL! 45-41
2012. június 25. írta: thedirector

50 film amit látnod KELL! 45-41

45.

Rekviem egy álomért

requiem_for_a_dream.jpg

Amiért a listán van: Az új évezred legfajsúlyosabb filmjét szállította Darren A. egy olyan témával megtámogatva (drogproblémák és függőség), ami mindenkit néhány percre elnémított és magába nézésre ösztökélt. A függőség és családi problémák ilyen naturalista és sokkoló ábrázolása eddig nem volt a filmvásznon és talán azóta sem. Gyors vágások, örökre emlékezetes jelenetek és egy azonnal klasszikussá avanzsáló filmzenei téma. Üdv a függőség poklában!

44.

Felperzselt föld

Incendies_3.jpg

Amiért a listán van: Jeanne és Simon anyja végrendeletének olvasásakor találkoznak sok év után újra egymással. Anyjuk kérésére egy borítékot kell kézbesíteniük Libanonba,  egy sosem látott családtagnak. Sötét titkok, mély lélektani kérdések a háborúkról, az emberi viselkedésről, a belső pusztulásról és az nehéz helyzetekben való összefogásról. A film néhány képe örökre a retinánkba égett és a film végi csavar után mindannyian elszégyelljük magunkat, hogy emberek vagyunk. Példaértékű alkotás Kanadából, a Radiohead zenéjével megtámogatva.

43.

A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője

szakacs.jpg

Amiért a listán van: Peter Greenaway legnagyobb port kavart filmje, amiben Albert Sica, egy luxusétterem ura és parancsoló első embere legfontosabb és egyben legrosszabb tulajdonsága, hogy nejét - Georginát - előszeretettel kínozza lelkileg. Addig amíg a nő ki nem köt Albert főszakácsánál, Richardnál. Mikor Albert szagot fog, még inkább előjön belőle az állat és féktelen tombolásba kezd. A film igazi ereje, hogy gyakorlatilag a féltékenységi roham között rejti el az összes emberi bűnt és gyarlóságot, amit csak el lehet képzelni. A képi világa emlékezetes, barokkos, mégis modern, koszos és tompa, mégis fényűző. A kamera mozgások (akkor) forradalmiak (voltak). A színészi alakítások nem különben pazarok, főleg az Albertet játszó Michael Gambon. A zenék kellően hátborzongatóak és a film légköre is egyedi. A vége pedig sokkol. Mindenkinek ajánlatos megnézni. Megtalálja mindenki benne a maga tanulságát.

42.

Radírfej

eraser.jpg

Amiért a listán van: Na most vagyok bajban. Megindokolni, hogy egy David Lynch film miért jó? Talán nem is nagyon lehet, mindenkinek mást ad át. Az egyik legvitatottabb rendező, egyik legérdekesebb szürrealista rémálom filmje, amiben beszéd gyakorlatilag semmi.Furábbnál furább helyzetek, kínos szituációk és olyan képi világ, amit nem felejt el az ember, amíg él. Talán ez az, amit nem ajánlanék mindenkinek, mert erre valaki vagy fogékony vagy sem, de ez a lista nálam nem lenne teljese e film nélkül.

41.

Hold

moon-movie-poster.jpg

Amiért a listán van: 2001 űrodüsszeia, Alien, Solaris. Néhány film ami már méltán kiérdemelte magának a klasszikus jelzőt. A Hold lesz a következő a sorban. Egy tökéletesre csiszolt, egy szereplős, minimalista, csavaros történetű, emberi problémát is érintő, ámulatba ejtő képi világú magas sodrású scifi, ami még a zsánerre érzékenyek hasát sem csapja el. Sam Rockwell élete alakítását nyújtja, Clint Mansell pedig a már a listán fentebb helyet foglaló Rekviem egy álomért zenéje után újabb alapművet komponált. Még ugyan alig 3 éves a film, de előbb-utóbb mindenki meglátja és megérti, hogy miért van a listán. Megérdemelten.

50-46-os lista:
http://filmertek.blog.hu/2012/06/24/uj_rovat_50_film_amit_latnod_kell_50-46

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr204609051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása