Pénz, drogok fegyverek na  meg....drogok!
2013. december 30. írta: thedirector

Pénz, drogok fegyverek na meg....drogok!

A Wall Street farkasa

Wolf of the Wall Street

2013

Wolf-of-Wall-Street-Header1.jpg

Tessék! Megint egy több, mint 70 éves öregúrnak kell megmutatnia, Hollywoodnak, hogy hogyan is kell igazán filmet csinálni. 3 éve a thriller-krimibe (Viharsziget) pumpált vért Scorsese. Két éve a kamera virtuóz "gyerekeknek" megtanította, hogy mire való a 3D (Hugo). Most pedig kicsit visszatért az ő által gondosan dédelgetett gengszterfilmekhez, hogy újra leossza a maga tockosát. Kicsit több a humor, kicsit merészebb, de, hogy még nem égett ki az öreg, az tuti.

Túladagolás

Jordan Belfort (DiCaprio) a 90-es évek tőzsde világának egy igen meghatározó alakja volt. Fiatal kora ellenére, irgalmatlan vagyonra tett szert. Maga kaparta ki a gesztenyét, és segítette mesés gazdagsághoz egy szakajtóra való barátját is. Az egyetlen gond csupán az volt, hogy nem túl legálisan tette mindezt. Hamar beletanult a vezető szerepbe, majd elindult egy olyan úton, ahol már nem volt megállás. Alkoholos-kokainmámoros partyk, kurvák, még több drog, még több kurva, fékevesztett hedonizmus, kokain, orgiák.

Wolf_Of_Wall_Street.jpg.CROP.rectangle3-large.jpg

Gyorsan szeretném letudni a film mögöttes tartalmát, mert nincs olyan sok mindenről beszélni: Scorsese szerint, minden bróker tisztességtelen. A kis embert kihasználják, nincs barátság, gátlástalanság ural mindent. Ezek az emberek pusztán testi-lelki gyönyöreiket hajhásszák. Ezt drogban és kurvákban lelik meg. Nincsenek érzelmek, nem az egyenes gondolkodás a vezérelv, elküldhetik a francba az FBI-t, ha hatalmuk van és a közös pénz szeretet egy igazi csoportba tömöríti őket, amelyiknek vezetője Belfort. Ezen felül, azonban csak konyhafilozófiát kapunk. Tudhatjuk (már csak azért is, mert igaz történet alapján készült a film), hogy Jordan a kilométeres kokainhalmáról, le fog zuhanni. Ezt a pokoljárást már egyszer megtapasztalhattuk Scorsesetől (Nagymenők), és itt is törvényszerű volt. Ami egyébként zavart, hogy nos... a tét és a konfliktus, nem elég erős. Nem igazán volt miért izgulni. Azonban azt meg kell említeni, hogy a pörgős felvezetés és a picit laposabb középrész után, egy igazi katartikus zárást kapunk. Itt beviszi a rendező az igazi gyomrost: A bűnös, hatalommal rendelkező, gazdagok bűnhődése, olyan amilyen. De mégis milyen? Semmilyen.

first-clip-from-martin-scorseses-the-wolf-of-wall-street.jpg

A filmen végig lehet röhögni. Tényleg vicces. A dumák ütnek, a történet ügyesen araszol előre, de mégis az utolsó félórában befurakszik a dráma, a sekélyesség, az elidegenedés és ezt olyan ügyesen csempészte be a rendező, hogy szinte meg is feledkeztünk a nyilvánvaló végről. Megmerem kockáztatni, Scorsese sosem volt még ennyire provokatív és sosem pakolt ennyi és ennyire abszurd poénokat egymás után. Órákon át (és mivel 3 órás a film, itt ez helyt áll) lövik a gyilkos poénokat, legyen az a drog mellékhatása vagy egy sztori a ringyókról. A tempó irgalmatlan, egyik váliumos-kokainos snitt a másik után. Komolyan azon gondolkoztam, hogy én, hogy nem kerültem a végén már drogos állapotba. Sorra jönnek elő az "azonnal idézhető" poénok, jelenetek. Mondjam, hogy megint egy 71 éves öreg úr mutatta meg, hogy milyen az ütős poén, pedig egy nem is echte vígjátékot készített. Na jó, ne legyünk azért ennyire részrehajlók. Az HBO házi produkciójának, a Boardwalk Empire írójának, Terence Winternek is sokat köszönhetünk. Az operatőri munka profi, de hát mit várunk egy Scorsese opusztól. A vágás virtuóz, a zenék pedig teljesen eltaláltak. Sosem gondoltam volna, hogy egy tőzsde filmben ennyire odaillő lesz pl egy punk zene, főleg ha az adott jelenet drámai(bb) zenét kívánt volna meg.

wolf_of_wall_street_featured-618x400.jpg

Most már ki kell térnem a színészekre is. Leonardo DiCaprio meg merem kockáztatni sosem volt ilyen jó. Sosem! Igen, arról a DiCaprióról beszélünk aki egy éven belül letette a Djangot, A Nagy Gatsbyt és ezt. Ennek a palinak a lábában több a tehetség, mint a komplett színész generációjának és ezt itt most szó szerint kell érteni. Vitán felül ő most a legnagyobb ász a szakmában. Lélegzetelállító amit leművelt. Nem akartam elhinni, hogy valaki ennyi mindenre képes. A nyüzüge kis brókertől, eljutva a totális őrültig, végig skálázza az összes színészi tananyagot. Sokan bírálják, azért - a nyilvánvaló hülyeségért - ,mert nem alakul át a szerepére, hanem a szerepet írják rá. Na akkor itt most a nyilvánvaló hülyeséget szajkózók, tuti el fognak csendesedni. De hát ez Scorsese. Akinél ha valaki szerepel, egy picit jobb. Nála egy picit mindenki jobban teljesít, legyen az színész vagy technikus. Ha nem jelölik minimum Oscarra Kapribogyót, akkor az egész arisztokrata, tükör előtt tetszelgő Akadémia szavazó szemen köpi magát. Jonah Hill, mint Donnie (Jordan társa)...nehéz, mit mondani. Jópofa gyerek ez a Hill. Minden filmjében fapofával adja elő a legnagyobb marhaságokat, és az a helyzet, hogy itt jobb, de nem sokkal. Tényleg vicces és kb. ennyi. Ő mindig az a jópofa gyerek, akinek hallgatnád a hülyeséget egy ideig, de aztán eljön a pont, mikor kezd sok lenni. A kisebb karakterek is jók, és pl Naomi-t (Jordan felesége) alakító Margot Robbie is nagyon rokonszenvesen játszott. Ami viszont nem tetszett, az az, hogy Matthew McConaughey annyit szerepel a filmben, amennyit a trailerben, pedig az első pár perben simán lopta a showt.

Összegzés: Nem ez a Scorsese életmű csúcsa. Nem egy új Nagymenők, nem egy új Taxisofőr. De, azért egy olyan emberről beszélünk, aki 15 éve még csak középszerű alkotást sem készített. Na ez a nem semmi. Sokan panaszkodnak a hosszára. Nem mondom, tényleg hosszú, de legalább sikerült tartalommal megtölteni. Engem egyáltalán nem zavart a játékideje. Vicces és releváns. Technikailag, színészileg kifogástalan. Dramaturgiailag talán egy picit megdől és a mögöttes tartalom ezúttal gyengébb egy kicsit, de így is magasan az év legviccesebb és "legtisztesebb" iparosmunkája.  Szóval barátaim: Moziba be! Sok ilyen filmet még Mester!

Értékelés: 8,5/10


Érdekességek a Wall Street farkasáról:

Tulajdonképpen eredetileg sosem volt Belfort beceneve a "farkas". A börtönben találta ki magának.

Belfort évi 50 millió dollárt keresett. A rekord keresete 3 perc alatt 12 millió dollár.

Scorsese és DiCaprio ötödször dolgoztak együtt. 1.New York bandái. 2. Aviátor 3. A tégla 4. Viharsziget 5. Wall Street farkasa

Eredetileg a filmet nem akarták megvalósítani. A Warner elhajtotta Scorseset a film tervvel. Sőt eredetileg Ridley Scott akarta rendezni, de DiCaprio kiállt kedvenc rendezője mellett. Végül a film több mint 100 millió dollárból készült el, ami rekord egy szerzői film esetében.

Érdekes, hogy a film írója (Terence Winter) kezdőként a világ egyik legnagyobb brókercégénél dolgozott. Tovább érdekes, hogy a film trailerében elhangzott egy Kanye West ( - Black Skinhead) zene. Ő viszont felvonult a Wall Street Occupy mozgalom tiltakozói között.

Eredetileg a film novemberben került volna a mozikba, de Scorsese megcsúszott a vágással. 165 perces első változat után, mégis engedélyt kapott a 180 perces verzióra, és így december végére sikerült is elkészülnie a filmmel.

Három éven belül ez a harmadik tőzsdekrachról szóló alkotás. (A másik kettő a Tőzsdecápák 2 és a Krízispont volt 2010-ben ill. 2011-ben).

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr975716935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Never 2013.12.31. 12:56:24

Sajnos nagyon is reális a karakter. Nem is kell messze menni, nem kell valakinek tőzsdecálópának lenni New York-ban vagy Londonban, elég csak egy (ilyen szempontból) porfészek, mint Budapest, hogy magukból teljesen kivetkőzött, kokaintól begőzölt idiótákat találjunk "felelős" döntéshozói pozíciókban (és még csak nem is a politikában, hanem a gazdaságban, ahol elvileg ugye a teljesítmény számít(ana) valamit).
süti beállítások módosítása