Best of 2013....Az év legjobbjai
2014. január 30. írta: thedirector

Best of 2013....Az év legjobbjai

Best Of 2013!

best-of-2013_header_620X0.jpeg

Örömmel konstatáltuk magunkban, hogy sikerült idén (is) időben elkészülni ezzel a hatalmas összefoglalóval. Aki az elmúlt években már követte a blogot, tudja, hogy minden év elején, januárban összegezzük az óév filmes termését, technikai, kreatív, stb...oldalról nézve. Azt kell mondanom, hogy ez az év jobb volt mint a tavalyi! Ezt itt most szó szerint kell érteni, mert nálunk a "jó" osztályzat 7.5 ponttól indul és tart egészen 8.5 pontig. A 9 pont vagy afeletti értékelést már kiválónak minősítjük. 2013-ban bőven több jó film volt. Míg két éve decemberre alig voltak 8 pontos filmjeink, tavaly decemberre már a 8.5 ponttal is kellett szórni. Ennek érdekében idén nem Top 10-es, hanem Top 20-as listát raktunk össze. Persze a 10 legjobb filmet így is magába foglalja, de nem maradhatnak le róla a jó 8 pontos alkotások sem. Nem szaporítanám tovább a szót. Lássuk kik végezték a legjobb munkát 2013-ban!

 Legjobb filmzenék:

További remek filmzenék: Thomas Newman - Saving Mr. Banks, VA - Inside Llewyn Davis, Ryan Amon - Elysium, Hans Zimmer - Man of Steel, Anthony Gonzalez & Joseph Trapanese - Oblivion,

Legemlékezetesebb jelenetek:

Gravitáció - Az első 15 perc vágás nélküli jelenetsor

The Master - Freddie nem pisloghat

A Wall Street farkasa - Jordanék börleszk különszáma

Transz - Az emlékezet visszanyerése

Phillips kapitány - Tom Hanks megzavarodott, megtört alakítása

Legjobb történetek:

Transz

Mielőtt meghaltam

Rush - Hajsza a győzelemért

A vadászat

A Wall Street Farkasa

Legjobb operatőri munka:

Gravitáció

The Master

A nagy szépség

A nagymester

Fogságban

Legjobb mellékszereplők:

Ez egy új kategória idén. Minden évben vannak nevek, akiket nem tudunk beszuszakolni a legjobb színész/nő csoportokba, vagy csak nem volt akkora szerepe egy filmben, hogy odaérjen, de ettől még emlékezetes az adott alakítás. Így idén egy "vigasz" ágat is indítottunk.

Benedict Cumberbatch
Ebben a filmben nyújtott alakításáért:Sötétségben - Star Trek

Christian Bale
Ebben a filmben nyújtott alakításáért: Amerikai botrány

Bradley Cooper

Ebben a filmben nyújtott alakításáért: Amerikai botrány

Michael Fassbender:
Ebben a filmben nyújtott alakításáért:12 év rabszolgaság

Simon Pegg
Ebben a filmben nyújtott alakításáért: The World's End

 Legjobb színésznők:

További remek színésznők: Scarlet Johansson - Don Jon, Amy Adams - American Hustle, Meryl Streep - August: Osage County, Julie Delpy - Before Midnight, Shailane Woodley - The Spectacular Now

 Legjobb színészek:

További remek színészek: James McAvoy - Filth, Ethan Hawke - Before Midnight, Toni Servilo - La Grande Bellezza, Hugh Jackman - Prisoners, James Gandolfini - Enough Said, Tom Hanks - Captain Phillips

Legjobb rendezők:

 

Leglátványosabb filmek:

Gravitáció

Sötétségben - Star Trek

A Hobbit - Smaug pusztasága

Vasember 3

Az Acélember

Legnagyobb csalódások:

Csak Isten bocsáthat meg (Only God Forgives)
Die Hard 5 - Drágább, mint az életed (A Good Day to Die Hard)
A magányos lovas (The Lone Ranger)

Legkellemesebb csalódások:

Izomagyak (Pain  & Gain)
Erőnek erejével (The Last Stand)
Don Jon

Legegyedibb filmek:

Upstream Color
Tajtékos napok (Lécume des jours)
Sok hűhó semmiért (Much Ado Abour Nothing)

Legrosszabb filmek:

Horrorra akadva 5. (Scary MoVie)
Boszorkányvadászok (Hansel and Gretel: Whitch Hunters)
Nagyfiúk 2 (Grown ups 2.)

Legjobb animációs filmek:

Jégvarázs (Frozen)
Szörny Egyetem (Monsters University)
Croodék (Crood's)

Legjobb dokumentumfilmek:

Sound City
Leviathan
Act of Killing

 AZ ÉV 20 LEGJOBB FILMJE:

 

 

 Top 20-11

(A listához kattints a képre!!)

 Top 10

(Az listához kattints a képre!!)

 

További remek filmek, sorrend nélkül: Transz (Trance), Túl a fenyvesen (Place Beyond the Pines), Mellékhatások (Side Effects), Tajtékos napok (Lécume des jours), A nagymester (The Grandmaster), Izomagyak (Pain & Gain), Hobbit - Smaug pusztasága (The Hobbit - Desolation of Smaug), Sok hűhó semmiért (Much Ado About Nothing), Alabama és Monroe (Broken Circle Breakdown), Exek és szeretők (Enough Said), Phillips kapitány (Captain Phillips), Szemfényvesztők (Now You See Me), Erőnek erejével (The Last Stand), Fruitvale Station, Upstream Colour, Az első igazi nyár (The Way Way back), The Spectacular Now, Mocsok (Filth), Augusztus Oklahomában (August: Osage County).

 

Értékelés a 20 legjobb filmről néhány mondatban:

20. Ivócimborák  (Drinking Buddies)

Lehet sokaknak inkább a „Barátság extrák nélkül” habkönnyű története és megvalósítása jobban bejön majd, de ez a film az, ami tényleg hitelesen és őszintén megmutatja azt, hogy hogy is van az örök kérdés. Szóval van –e barátság fiú és lány között?

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2013/11/24/akkor_van_baratsag_ferfi_es_no_kozott

19. Don Jon

Amiért előkelő helyre került a film, az az, hogy egy első filmes rendező, saját ötletét használta fel és merész téma választásával egyáltalán nem a könnyebb utat választotta. Ez igen dicséretes. Nem veregeti a saját vállát Gordon, nem ítélkezik, nem tetszeleg a saját bölcseleteiben. Elmond egy egyszerű (de eltúlzott) történetet, aminek drámai kicsengését, körülöleli a szatírákra jellemző humor.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2013/12/29/szex_utan_egy_porno

18. Frances Ha

Nem mondom, hogy ez mindenkit érdeklő film. Volt jobb coming of age mozi, de a független filmek talajából nem bújt elő ennél jobb darab, az biztos. Greta Gerwig pedig egyszerűen elbűvölő. Akiket érdekli, hogy milyen az, amikor valaki elkésik a felnőtté válással, annak ajánlom a Frances Ha-t.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2014/01/08/francesha

17. Mielőtt éjfélt üt az óra (Before Midnight)

Ami az eddigi részekben jó volt, az most is nagyon jó.  Jesse és Celine továbbra is A pár a vásznon. A beszélgetés témája aktuális és hiteles. Itt-ott becsúszik egy kis baki, illetve az első felvonás egyértelműen túlhúzott és kevésbé intim, de méltó darabja a trilógiának és ennél szebb és nagyvonalúbb lezárást azt gondolom nem kaphattunk volna. Hiányozni fogtok.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2014/01/12/mielott_tonkre_megy_a_kapcsolat

16. Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club)

Érdekes történetű, remek színészi alakítású alkotás. A hangulata jó. Valamiért mégis hiányzik belőle egy kis fűszer. Talán a zenék fájó hiánya, talán az gyógyszeripari rész nem volt kellően megkapó, mégis azt mondom, hogy megéri megnézni, mert régen készült betegségről és élni akarásról ilyen erős atmoszférájú film.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2014/01/19/mielott_meghaltam_891

15. Amerikai botrány (American Hustle)

David O' Russel ismét csinált egy remek filmet a kedvenc allstar színészeivel. Inkább az (improvizált) alakítások emlékezetesek, semmint a történet, de már maga a 20 kilót hízott Christian Bale, a göndör hajú pojáca Bradley Cooper és a végig melltartó nélkül parádézó Amy Adamy, J.Lawrence megér egy misét, és akkor még el sem kezdtek színészkedni.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2014/01/14/botrany_amerikaban

14. Banks úr megmentése (Saving Mr. Banks)

Sokkal önsimogatóbb, maga mutogatóbb és önmaga dicsfényében tetszelgő giccsparádé lehetett volna az első Disney főszerepes film, de az alkotók figyeltek és elkerülték a csapdákat, így lett a Banks úr megmentése egy szép, tanulságos, tiszta film emlékezetese alakításokkal és jelenetekkel. Kötelező néznivaló.

Kritika:

13. Sötétségben - Star Trek (Star Trek Into Darkness)

Elképesztően látványos, akció orgiák sorozata a legészveszejtőbb módon. Kirk, Spock és a legénység továbbra is telitalálat, és ezúttal sikerült egy emlékezetes fő gonoszt is nyerni. A történet picit gyengusz, és amikor nincs akció akkor döcög is, de sikerült azt a csodát véghezvinni, hogy megugrotta az első rész szintjét és ez már önmagában is értékelendő.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2013/09/15/az_uj_sotet_lovag_az_uj_birodalom_visszavag_es_az_uj_skyfall_star_trek_into_darkness

12. A világvége (The World's End)

Lendületes, vicces, látványos film. A karakterek remekbe szabottak. A látványra nincs panasz. A dumák halálosak. Egyedül a történet döcög és a finálé lett suta, de így is az év egyik nagy mozi élményét szállították Wrighték.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2013/11/09/itt_a_vilagvege_297

11. Spring Breakers - Csajok szabadon (Spring Breakers)

Pokolian erős atmoszférával rendelkező, igazi anarchista film, egy öntörvényű rendezőtől, aki egy X-edik bulifilm helyett csinált, egy olyat, ami bulifilm is de ez senkit nem fog érdekelni, hiszen csak asszisztál egy társadalom kritikával nyakon öntött drámához.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2013/06/28/a_vilag_egyik_legontorvenyubb_filmje_csajok_szabadon

10. A vadászat (Jagten)

Néha szükség van társadalmat bíráló alkotásokra. A vadászat nagyon csúnyán helyben hagy minket, a pedofíliával tévesen megvádolt óvó bácsi életének összehullásáról. A film megtekintése után biztosan elszégyelljük magunkat.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2014/01/05/te_kire_raknad_a_belyeged

9. A nagy szépség (La Grande Bellezza)

"Rómát meglátni és meghalni" hirdeti a tábla a film elején, és holtan esik össze egy turista. Igazi Fellinis szép, okos és roppant mód ironikus film a művészetekről és az álszentségről. Toni Servillo pedig a legjobb öreg, akiről csak külsőre mondanánk meg, hogy már nem 20 éves.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2013/12/23/talald_meg_a_legnagyobb_szepseget

8. Napos oldal (Silver Linings Playbook)

David O. Russel nagyon belejött a filmgyártásba. Egy felszínen átlagosnak tűnő szerelmi komédiát látunk, viszont sokkal több ez annál. Amennyire romantikus vígjáték, annyira dráma is. Jennifer Lawrence remekel és De Niro is kapott még esélyt.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2013/02/16/_az_elet_napos_oldal_a

7. A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street)

Mert az öreg Scrosese ismét seggbe billentette a fiatalokat, merész, brutálisan vicces filmjével. Mindenki antipatikus, drogos, szex éhes stb... mégis végig fuldokoltunk a nevetéstől és imádtuk minden percét. DiCaprio meg szokás szerint zseni.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2013/12/30/penz_drogok_fegyverek_na_meg_drogok

6. Rush - Hajsza a győzelemért (Rush)

Mert a rivalizálás és az ellentétek meccse mindig is érdekes, pláne ha ezt a Forma-1 berkein belül nézhetjük Ron Howard dirigálásban. Daniel Brühl tökéletes Lauda volt, és maga a film is rendkívüli.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2014/01/04/hajsza_a_gyozelemert_162

5. A nyár királyai (The Kings of Summer)

Igazi coming of age mozi, melynek minden képkockájáról süt a báj. Könnyedebben összepakolt film, mint a két évvel ezelőtti Holdfény királyság. Nem vagyok kamasz, de ennek a filmnek a hatására lettem volna újra 15 éves.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2013/10/15/az_az_atkozott_kamaszkor_a_nyar_kiralyai

4. Inside Llewyn Davis

Fantasztikus melankolikus hangulattal, szerethető és egyben szánni való karakterekkel. A zene kiváló (annak, aki szereti a folkot), a színészek visszafogott játéka bizonyítja, hogy itt a kevesebb, több. A többi (forgatókönyv, párbeszédek, történet-színész vezetés, operatőri munka) pedig Coenesen tökéletes.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2014/01/24/a_macska_es_a_folkzenesz_hihetetlen_kalandja

3. The Master

Mert PTA rendezésére mindig oda kell figyelni. Igaz, sosem könnyű megemészteni, és ezúttal még rápakolt a nehezen befogadhatóság faktorára. Azonban a türelmesek megkapják a jutalmukat. Lebilincselő, igaz semmit nem mond ki direkt, mégis profi. Phoenix pedig az év alakítását nyújtja.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2013/02/26/dragan_add_a_szektadat_kritika_a_the_master_cimu_filmrol

2. Fogságban (Prisoners)

Okos, komplex bűnügyi thriller. Kiváló szereposztással, alakításokkal, és egy "húú az    anyját" csavarral. Amíg a sötétség fejedelme (David Fincher) pihent, addig Villeneuve felkapaszkodott.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2013/11/19/ne_szorakozz_apaval_629

1. Gravitáció (Gravity)

2013-ban a Gravitáció megmutatta, hogy mire való a mozi. Nagybetűs szórakoztatás, hibátlan látvánnyal dramaturgiával. Ha csak pusztán az első vágás nélküli 15 percet nézzük is helye lenne a listán, de a maradék 80 perc megmutatta, hogy 2013-ban milyennek kell lenni egy látványfilmnek.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2013/11/10/dobbent_csend_es_tapinthato_feszultseg_ez_a_gravitacio

A legtöbb díjat begyűjtő alkotások:

Gravitáció: 7 díj
The Master: 5 díj
A Wall Street farkasa: 5 díj
Fogságban: 4 díj
Rush - Hajsza a győzelemért: 4 díj
Napos oldal: 3 díj
Amerikai botrány: 3 díj
A vadászat: 3 díj

 

Itt pedig a szokásos ajándék montázs videó. Nézzétek sok szeretettel! :)

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr625772228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása