Az új Sötét lovag, az új Birodalom visszavág és az új Skyfall = Star Trek Into Darkness
2013. szeptember 15. írta: thedirector

Az új Sötét lovag, az új Birodalom visszavág és az új Skyfall = Star Trek Into Darkness

Sötétségben - Star Trek


Star Trek Into Darkness
2013

stt.jpg
JJ.Abrams 2009-ben jó érzékkel fogott bele az újkori Star Trek film elkészítésbe. Humoros, elegáns, pofátlanul jól megírt, látványos és szerethető első részt pakolt le az asztalra. Egy kis 80-as évekbeli scifi múltidézés (Super8) és a jövőben Star Wars 7 közé, azért még bepaszírozta a Sötétségben - Star Treket. Ami mint blockbuster folytatástól, elvárható, vééééégre minden teljesül. Szebb, jobb, nagyobb.

Us s
JJ elmondása szerint egy, a sok ST.rajongó közül. Nos ennek örülhetünk, mert ezek szerint a legjobb rajongóra bízták a film rendezését. Már az első rész sem volt piskóta, de ez...gyerekek...bámulatos. Nagyfokú rajongói tiszteletre vall, hogy kezdésként rögtön bedobnak minket egy jófajta idegenbolygós, Kirk, Spock üldözős jelenetbe, ami kellően megalapozza a hangulatot, meg persze új civilizációval is találkozunk. No nem mintha lenne időnk ezeken a dolgokon elmélkedni. Igazi szemkápráztató jelenetek ezek, és még csak most kezdte a filmet. Az egész bő 2 óra alatt, az akció szinte meg nem áll. Minimális időt vagyunk a Földön a film jelentős részét az űrben csatázva, repkedve, lődözve és ugrálva töltjük. Persze azért ez így kevés lenne, erre jók a Transformers filmek. Egy ST film több kell, hogy legyen. Nem kell már szarozni azonban Spock és Kirk kapitány barátságának elmesélésével, vagy karakterjegyeik kidomborításával. Az első percektől fogva kiterítették a lapjaikat. "Én ilyen vagyok, Te ilyen, és ebből baromi sok vitánk lesz". És valóban. A film java részét a szokásos, ám nagyon finoman megírt Spock kontra Kirk egymondatosok váltják, de szerencsére nem ovis stílusban (álá G.I.Joe). Kiválóan működik a Scotty, Sulu, Bones, Chekov négyes is. Igazi társsá léptek elő ebben a részben, nem csak asszisztálnak "legénységként". Kínosan kerültem, de itt az idő a történetről is beszélni. John Harrison (Benedict Cumberbatch) elfogásának történetét eleveníti fel ez a rész (régi filmekből a Khan név ismerősen csenghet a rajongóknak, de itt is ismert lesz ezen a néven). Félelmetes szuper emberünk terrorcselekményt követ el Londonban, a parancsnokok és első tisztek ellen, így mikor egy Kirk-höz közelálló ember meghal, beleveti magát az embervadászatba. Khan azonban okos, félelmetes, és elképesztően ijesztő ellenfélnek bizonyul. Magán hordozza a gonoszok azon igazi jegyét, hogy átgondoltam cselekszik, majd onnantól, mindegy mi történik, az ő szája íze szerint mennek a dolgok (legjobb példa erre a Sötét lovag Jokere). Benedict félelmetes riasztó és egyszerre érzelmes is a vásznon. Elképesztően jól hozza a karakterét. Sajnos nem véletlen kerültem a történetet, mert bár ugyan nem annyira béna, de eléggé szellős és logikai hibáktól sem mentes, a morális tettek utóhatását már hagyjuk is. Mégis az egész akkor kezd el vérezni, amikor érzelmet kell elővezetni. Rémesen szappanoperába hajlóan könnyfakasztó lett. Nem lehet nem észrevenni, hogy az akció szcénák rendezésében mennyivel ügyesebb JJ.

Összegzés: Szó mi szó. Az év legjobb Blockbustere lett a Sötétségben - Star Trek, ezt már megelőlegezzük neki. Elképesztően látványos, akció orgiák sorozata a legészveszejtőbb módon. Kirk, Spock és a legénység továbbra is telitalálat, és ezúttal sikerült egy emlékezetes fő gonoszt is nyerni. A történet picit gyengusz, és amikor nincs akció akkor döcög is, de sikerült azt a csodát véghezvinni, hogy megugrotta az első rész szintjét és ez már önmagában is értékelendő.

Értékelés: 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr195515461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása