Batman vs. Superman vs. kritikusok vs. rajongók vs. kocanézők
2016. március 28. írta: thedirector

Batman vs. Superman vs. kritikusok vs. rajongók vs. kocanézők

Batman Superman ellen – Az igazság hajnala

Batman v Superman – Dawn of Justice

2016

batman-v-superman-dawn-of-justice-bat-signal_1.jpg

Egy hete még azt folyt a csapból is, hogy mennyire atom király lett a BvS. Sokan odáig merészkedtek, hogy a legjobb képregény film. A szerdai embargó feloldása után (ami kb. sosem jó hír) pedig olyan a film, mint egy széttaposott kozák kucsma.  30% körüli érékelés, fanyalgó kritikus, Zack Snyder vérére szomjazó rajongók. Ennyire pocsék lett valóban a film?

Rajongók a kritikusok ellen

Semmi esetre sem. Ha valaki azt mondja nekem, hogy ez a film kb. Alkonyatnál is gyengébb, és a Green Lantern-Ghost Rider 2 pontszámával és minőségével egyenértékű, azt bizisten kinevetem. Pacekból pacekba. Viszont kár tagadni, nem is lett átütő a film. Ahogy én tapasztalom két féle embercsoport ült be a moziba: Az egyik csapat óriási elvárásokkal, évtizedes csatát várva és egy nagyszabású sorozat első részét remélve. A másikuk pedig egy szórakoztató akciófilmet elvárások nélkül, ahol az új Batman szétpüföli a szétpüfölhetetlennek vélt istenséget. Nyilván az utóbbi járt jobban, és az előbbi csoport felháborodása is indokolt.

batman-v-superman-desert.png

Pont ezért is érzem megosztónak a filmet. Nyilván csak a magam nevében tudok nyilatkozni és hogy én mit láttam. Alapvetően hálás is vagyok a nagy pár napos (ön?)lejárató kampánynak, mert még kevesebb elvárással romboltam be a moziba és egészen élveztem. Azt viszont sosem tagadtam, hogy nekem Batman a kedvenc képregényes karakterem (a Megtorló mellett), így nála kicsit a sós is édes a szememben. A karakterére nincs is panasz. Ben Afflecknek szuperül áll a jelmez és Wayne szerepe is. Egy egészen új arcát mutatja meg a bőregérnek. Sokkal keményebb, határozottabb, törvény és törvénytelenség vékony vonalán egyensúlyozó lett ebben a részben. Azért odáig nem mennék, mint egyesek, hogy „a valaha volt legjobb Batman”. Maradjunk inkább a „más” szónál. Pozitív volt, hogy csomó kütyüt használt, az új Batmobil is fasza és úgy összességében képregényesebb lett az egész jelenség (megtartva a nolan-i sötét atmoszférát).

batman-v-superman-trailer-fight-heat-vision.jpg

Henry Cavill-t a mai napig sem hiszem el, mint színészt. Itt sem hitette el, hogy megérdemli a fizetését, de valamivel jobb volt, mint a MoS-ben. Pl. a vívódó jelenetei egészen megindítóak voltak. Jeremy Irons viszont tényleg a legjobb Alfred. Gal Gadot Wonder Woman szerepében biztos jó, ebben a filmben az égvilágon semmi szerepe nincs, csak ott van. Kissé suta felvezetéssel. Jesse Eisenberg Lex Luthor szerepében viszont ritkán látott casting tévedés. Borzalom. Új értelmet ad a ripacs jelzőre. Tudom, hogy baromi neurotikus, apa komplexusos, duzzogós kis milliomos csemete, mégsem akarom újra látni annyira irritáló volt. Ezt a traumát még pihenni kell pár hétig.

batman_2.jpg

Ennyit a színészekről. A sztoriról most mit írjak? Leírhatnám, hogy mi a konfliktus, meg miről szól, de ha a mélyen tisztelt David S. Goyer sem vette a fáradtságot, hogy elvégezze tisztességesen a házi feladatát, úgy, mint átmásolni és fogyaszthatóvá tenni egy kicseszett képregény füzetet, akkor én sem töröm magam. Az Oscar díjas Chris Terrio állítólag már csak foltozott az anyagon, de ááá borzasztó. A párbeszédek zöme kínos, a történetvezetés pokoli darabos. Mindenki full hülye, aztán meg előre nem látható módon cselekszenek (szegény buta Lois Lane). A film első kb. órája működik, a közepe hót unalom, a vége megint a jobb pillanatok közé tartozik. Fura mód, ami a Marvel filmekben nem működik (a végjáték), az itt egészen kellemes.

batman-vs-superman-official-trailer_4.jpg

Akkor el is jutottunk kinek a vérét kell innia az egyszeri rajongónak? Zack Synderét? Ennyire pocsék lett volna a rendezés? Én úgy vagyok Snyderrel, hogy aki a Watchment úgy meg tudta rendezni, az akkor is nyugodtan vonulhatna vissza, ha soha semmit nem csinált volna a továbbiakban. Talán azóta nem alkotott jót (a Sucker Punchot én értékeltem, jó kis blöff volt, a MoS-t utáltam), de kötve hiszem, hogy olyan béna és hülye lett volna, hogy kis túlzással nem tud egy Storyboardot átmásolni. Egyértelműen írói és produceri gondok voltak itt. Nem igaz, hogy korlátlan anyagi és emberi erőforrással nem lehetett volna jó írókat megvenni és olyan producert szerezni, aki képes egybetartani az anyagot. 2,5órából nettó kettő dumálással telik, de sajnos nem a jobb fajtából. Egy rakás karaktert próbáltak felvezetni, amire a Marvel 3-4 filmet szánt. Kb. 8órát. Itt volt 2,5.  Goyert meg tényleg ki kellene már rúgni. Ő az írók Uhrin Benedekje. Ha már a Marvel szóba került: Azért felháborítónak tartom, hogy ez a film ilyen szintű fikát kap, mikor semmivel sem rosszabb, mint pl. a Thor filmek, vagy az Amerika Kapitány első része, hogy az Iron Man 2 botrányát ne is említsem. Itt legalább Snyder kitartott amellett, hogy ő vizuális elég jó alkotó és erre lehet építeni. És valóban. Meg kell nézni néhány beállítást, kompozíciót, hogy mennyire frankó és képregényes.Viszont érdemesebb volna a tényleg cool pillanatokra tartogatni ezeket, mert kicsit sok a grandiózus beállítás és így az igazi lényeges részekben elvész az emelkedettség.

Összegzés: Kicsit olyan lett a film, mint amit az egykor mindenben tehetséges fiatalok, megöregedve, fásultan próbálják bizonyítani, hogy még ma is ott vannak a szeren, miközben már nem képesek a modern idők kérdéseire kielégítő választ adni. Hans Zimmer zenéje béna, Goyer sosem volt jó író, de most is pocsék scriptet adott, Zack Snyder rendezése pedig már nem hat frissnek, mint 2006-2009 között. Nem vállalhatatlanul rossz a film, sőt vannak kifejezetten érdekes, értékes részei, de ez egy nagyszabású univerzumépítéshez kevés. Nem csigázott fel, hogy várjam a Wonder Woman vagy a Justice League filmeket. Ellenben az igazi Warner főpróba a Ben Affleck rendezte Batman és a Suicide Squad filmek lesznek. Na meg a tény, hogy a cég fejesei okulnak-e a hibákból és frissítenek – e a stábon, vagy maradnak a jól bejáratott középszernél?

6_5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr348531614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2016.03.28. 14:35:45

Egy ilyen filmnél szerintem értelmezhetetlen fogalom az szó, hogy "érték".

Itt értéktelenségről beszélhetünk.

Cifu78 2016.03.28. 14:52:23

Szigorúan a saját véleményem, de a producereket és a stúdiókat nem érdeklik alapvetően a kritikák. Őket a bevételek érdeklik. Márpedig a Batman vs. Superman három nap alatt hozott ~170 millió dolláros bevételt az USA-ban, és több, mint 250 milliót Amerikán kívül. Szóval tuti nyereséges lesz, ez már borítékolható. Innen kezdve hogy ki mennyire csalódott, magasról le van...

Viszont mindenképpen a fenti kritika javára kell írni, hogy felhozta a Captain America és a Thor filmeket. Amik tényleg finoman szólva sem többek egyszer nézős popcorn movie-nál, és mégis többre tartják őket, mint ezt? *Annyira* azért nem rossz a BvsS. De hogy a jó film nem ilyen, az is fix...

Köldök_szösz 2016.03.28. 17:49:43

@Cifu78: Azért lesz szarrá a világ mert mindent bedarál a marketing gépezete.
Tööök mindegy mit csinálunk meg milyet meg hogyan amíg bevétel van yeah!
süti beállítások módosítása