Sírba szállt az Özvegy
2021. augusztus 03. írta: thedirector

Sírba szállt az Özvegy

Fekete Özvegy

Black Widow

2021

Már az idejét sem tudom mikor kellett volna eredetileg bemutatni ezt a filmet. Ha nem tévedek talán tavaly április körül, de jött ami jött, meg a számtalan csúsztatás, tili-toli, már azt sem tudom most ez az MCU phase 4 felvezetője lett volna, vagy a Wanda Vision, ami ugye megint helyet cserélt a Tél Katonája sorozattal…fene tudja, a lényeg, hogy bemutatták a filmet, a többi meg történelem, ahogy mondani szokás.

marvel-black-widow.jpg

Ha már szóba került a Tél Katonája (most nem a sorozat, hanem a 2014-es film), Natasha Romanoff kalandja talán ahhoz hasonlít leginkább. Egy nagyon erőteljes már-már indie filmes nyitánnyal és korrekt alapozással elindul egy kémfilmes, thriller vonal, ami bár persze tartogat elszállt képregényfilmes jeleneteket, de igyekszik a lehető legjobban a földön maradni. Szerencsétlen Johansson 10 éven át lobbizott, hogy kapjon már végre (női) szuperhősfilmet. Aztán lett is, csak nem vele, hanem Brie Larsonnal a Marvel Kapitány. Amikor meg bemutatták a filmet kb 1.5 év csúszás után jött Florence Pugh és ellopja a showt. Utóéletként még úgy összeveszett a Disneyvel, amiért a Disney +-ra is kiment a film premierbe, hogy bukott rajta sok sok milliót. Mehet a per. Szép hattyúdal.

0x0.jpg

Mint írtam az Özvegy múltjába kapunk bepillantást és a családjába. Cate Shortlandéknek jutott a hálátlan feladat, hogy „eredetfilmet” faragjanak. Bár idővonalban a Polgárháborúban történt események után vesszük fel a fonalat. Mint írtam, sokkal átélhetőbb, emberibb dráma-thrillert kapunk, ami azért képes vicces lenni. Főleg David Harbour és Pugh karakterei miatt, akik közt remek a kémia.  Na’meg adjuk meg: Első rangú színészek.

black-widow-sb.jpg

A sztori semmi eget rengetővel nem szolgál, apróbb meglepetések vannak persze, de inkább egy jó ritmusú akciófilm, a tempóval tehát nincs baj. A tétnélküliséggel és azzal, hogy pár effekt egészen félkésznek hat. Pedig ha valamire, erre volt idő. Lehet pénz nem. Nem tudom. Amúgy a rendezés és az akció koreográfiák pazar látványt nyújtanak. Tényleg megérte kivárni moziban, és végre Budapest önmagát alakítja a filmben. Azt mondjuk igencsak agyonütném már, aki ennyire szétvagdalja a bunyókat. Meg szabad kérdeznem, miért kell egy átlagosnál alig fontosabb bunyót 16 kamerával rögzíteni, minden szögből, és olyan gyorsan, kapkodósra vágni, hogy alig látni épp mi történik. Elhiszem, hogy nehéz felvenni, hogy látványos legyen. Talán nem is John Wick szerű bunyót várunk, de ennél mindenképpen többet.

Összegzés: Annyira nem felemás az érzés. Én rá merem mondani, hogy a Fekete Özvegy jó film. Nem olyan nagyon jó ugyan, de semmiképp nem rossz, vagy középszerű. Önmagában. A teljes MCU-ba illesztve viszont teljesen középmezőny. Valahogy a Galaxis őrzői 2, Ant-Man, Avengers 2 környékén kell elhelyezni minőségben. Cate Shortland érezhetően az indie világból érkezett és jól megy neki a dráma, meg a humor is. A kettő együtt néha disszonáns érzést kelt. Pont, mint a három perces főcím, a modernizált Smells Like Teen Spirittel. Jó szám, de nem így. Viszont legalább Johansson megtanította a világot, hogy Budapest az Budapest, nem Bjudapeszt. Ez is valami.

7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr5516648230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása