Csípjük az új Amerika Kapitányt
2014. április 11. írta: thedirector

Csípjük az új Amerika Kapitányt

Amerika Kapitány: A tél katonája

Captain America: Winter Soldier

2014

captain_america_2__the_winter_soldier_poster_by_littlemissromanoff-d6dgl3m.jpg

Fura esettel állunk szemben. A Bosszúállók utáni "2.etap" három nagy filmje közül, kettőt már ugye láthattunk. A Vasember 3-t és a Thor: Sötét világot is egy igen "realisztikus és sötét" filmnek próbálták meg eladni. Persze a képregény filmek keretein belül. Aztán jött idén a szekvencia záró A.K.2 és lazán túltesz rajtuk.

Kell egy hős

Mondjuk nem lehet azzal vádolni mostanság a Marvel filmeket, hogy rosszak lennének, még csak nem is igazán közepesek. Csupán jók. Ez viszont baj. Ugyanis beálltak többé-kevésbé egy megfelelő, kényelmes tömeggyártásra. Jó volt az X-men: Kezdetek, a Farkas, Vasember 3, A csodálatos Pókember és mondhatni a Thor 2 is. De igazán kiugró teljesítményt ott ért el a stúdió, ahol mert kockáztatni. A Bosszúállók jött, látott és kiütött mindenkit. Várhatóan hasonló lesz az idei Galaxis őrzőinek is a sorsa. Az Amerika Kapitány 2, viszont egy nagyon fura, de érthető és ami a legjobb, működő koncepcióval próbált vért pumpálni a "pusztán jó" Marvel filmekbe.

captain-america-winter-soldier-trailer-image-43.jpg

A 2011-es A.K.-Első bosszúálló nekem nem tetszett. Lehet, hogy jól áthozták a képregény hangulatát, de filmen egyszerűen nem állt össze a történet, a kor és a hangulat. Voltak jól működő elemei, és a karakterek is rendben voltak, csak nem volt kiugró. Egyáltalán nem érdekelt a második rész, még egy teljes előzetest sem néztem meg, de úgy adódott, hogy most nem érkezett igazán "érdekes" film, így beültem rá a moziba. Rögtön az elején feltűnt, hogy ez a film már nagyon nem az, jobban mondva az út nem az, amit megszoktunk a comic filmektől. A Kapitány modern időkbe helyezése volt a lehető legjobb, amit tehettek a főhőssel. Mivel ez is a Bosszúállók New Yorki randalírozása után játszódik, nagyon nem is volt más út, de láthattuk pl. a szellősebb Thor esetében, hogy azt is el lehet szúrni.

images_11.jpg

A Tél katonája nem titkoltan, a 70-es évek kém-krimi filmjeinek vonalát követi, ültette át a jelenkorba. Igazi hidegháborús, szovjet ellenségekkel megtűzdelt akció-krimit láthatunk, ami legfeljebb a szuperhősben külön el, a zsánerfilmek legjobbjaitól. Steve Rogers (Chris Evans) próbál beilleszkedni korunkba, de hamarosan nem csak az okoz neki gondot, hogy miként és hova kell elvinni egy lányt randizni, hanem néhány jól sikerült poén után, egy világméretű összeesküvés közepén találja magát, ahol még a SHIELD és annak munkatársai is rejtélyes körülmények között tűnnek el, válnak gyanússá.

ca-the-winter-soldier06.jpg

Az új Kapitány film azért működik, mert egyrészt nem voltak restek végre normális történetet összedobni, másrészt végre sikerült a karaktereknek mélységet adni, interakciókat kidolgozni, kerülni a sablonos dialógusokat, és végre úgy en bloc lehet izgulni és hüledezni a fordulatokon. Steve pl. valóban nem igen találja a helyét, noha már két filmet (vagy 1,5-et) kapott, szerintem itt lehet igazán megérteni és átérezni a karakterét. Végre a Scarlett Johannson alakította Fekete Özvegy is rendes, és súllyal bíró szerepet kapott és jól is működik együtt főhősünkkel. Segíti őket Sam Willson is aka. Sólyom (Anthony Mackie), aki szintén nem panaszkodhat a szerepére, mert egyáltalán nem elnagyolt és már-már egy kis buddy movie-k párbeszédei csattannak közte, és Steve között. Egy ideig komoly jeleneteket kap Nick Fury azaz Sam.L.Jackson és Robert Redford is a SHIELD miniszterelnökeként. Kellett a filmnek az a 130 perc, mert így minden nagyobb sztár, szereplő kapott megfelelő mennyiségű játékidőt a filmben, így nem csak cameokról beszélünk, hanem gyakorlatilag tisztes mellék és főszerepekről.

images_12.jpg

A film hangulata, mint írtam hajaz a 70-es évek kém-krimi zsánerfilmjeihez. Persze, azért ez mégiscsak egy képregényfilm, viszont ahhoz képest, egészen komolyan vehető. Egy csomó hétköznapi, politikai és morális kérdésre reflektál. Pl. ilyen a kém megfigyelő rendszerek, a bűnmegelőzés, sőt egy ponton a szabadkőművességről is véltem felfedezni foszlányokat. Marvel film nincs ugye akció nélkül, és olyan mennyiségű rombolásra nem kell számítani, mint a Bosszúállók film esetében, de szégyenkeznie nem kell. Az autópályás és a Fury-s jelenetek az utóbbi évek legizgalmasabb üldözései közé tartoznak és ezt, egy Amerika Kapitányban láthattuk viszont. Riszpekt.

Captain-America-The-Winter-Soldier-Chris-Evans-Samuel-L-Jackson.jpg

Azért mégis, itt-ott becsúsznak a hibák. Pl. a végi akciójeleneteknél, egyáltalán nem túl "hiteles" némelyik felvétel (ezt az előtte levő 1,5 órás realisztikus jelenetek tükrében írom), és néhol túlnyújtott az akció szcéna, amely a végére a parádés koreográfiákból is veszít. Ami viszont fájó volt nekem, hogy a Tél katonájának kilétét, szemfüles nézők, kb 1 perc után kitalálják, és addig sokkal izgalmasabb volt a katona rejtélye, amíg csak ment, ütött, és érinthetetlen volt. Ahogy elkezdődik a dráma, már nem eléggé erőteljes.

Összegzés: Rászolgált a Kapitány egy ilyen remek darabra, a kissé súlytalan, Indiana Jones-os első rész után. Itt már el kell felejteni a harsány mókát, meg könnyű történetet. Vérbeli első vonalas kém-akciófilm, lehallgatásokkal, mindenki gyanússággal, szovjet katonákkal, csavarokkal. Végre átélhető karakter lett Rogers is és úgy alles zusammen nagyon rendben volt a film. A második etap legjobb darabja kérdés nélkül.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr406015507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. No 2014.04.30. 00:58:57

Nem "unblock", hanem "en bloc". Ha már.
süti beállítások módosítása