Az erős nők már reggel melltartóban piálnak
2020. március 29. írta: thedirector

Az erős nők már reggel melltartóban piálnak

Ragadozó madarak

Birds of Prey
2020

...meg  kora reggel lazulnak és lophatnak anélkül, hogy bárki rájuk szólna. Kiosztják a rendőrséget, egymást és a férfiakat. De főleg a férfiakat. Lehetőleg a fehér férfiakat. Nekem aztán tényleg nincs bajom az erős női karakterekkel. Ripley, Sarah Connor vagy Katniss Everdeen, hogy csak a legnyilvánvalóbbakat mondjam. Az viszont sértő és meglehetősen egyszerű felfogás, hogy minden - lehetőleg - fehér férfi ostoba vagy erőszaktevő. A legjobb a film szerint, ha mindkettő. Ezzel a hozzáállással, semmivel sem kerül előrébb a nők ügye, csak most megcsinálták azt pepitába, amit szerintük a férfiak velük. Taps.

bop1.jpg

Az eredeti címben (szerintük ezért bukott meg a film, mert hosszú a címe, ezért elhagyták) a "felszabadulás" szó után aligha lehetett kétsége bárkinek afelől, hogy egy feminista képregényfilmet fogunk látni. Viszont van egy nem jó hírem a Ragadozó madarak számára: Nem azért bukott meg mert túlerőltetett feminista jelenetei vannak (háttérgondolatok nélkül), hanem mert szar. Odáig nem merészkednék, hogy az Öngyilkos osztag féle szörnyűség, de csak éppen jobb. Mondjuk úgy, hogy egy Margot Robbieval jobb, mert hát ugye főszerep.... Mert Tud ez a csaj.  Ezt el kell ismerni. Tökéletes színészi alakítás, átlényegülése a karakterbe.

bop2.jpg
A baj inkább, hogy azon felül, hogy menő csajok vernek péppé 150 kilós kidobókat a lehető leglátványosabb módon, színkavalkádban nem tud semmit ez a film. Semmit. Kezdjük a jóval, ebből van kevesebb: Az akció jelenetek nagyon jók. Jobban mondva inkább a koreográfiák. A John Wick kaszkadőr rendezője segített be a kitalálásába és hát le a kalappal. Néha olyan bunyókat látunk, hogy csak ámultam. A film egy pontján szó szerint van egy olyan baseball ütővel kivitelezett "kard párbaj", hogy előtte én még sosem láttam ilyet. A fényképezés gyönyörű. Nem úgy, mint egy Roger Deakins felvétel, hogy művészi, egyszerűen csak szép. Jó nézni. Örülök, hogy ennyire színes lett a film, mert ez egy olyan eleme, ami jól áll végig a Ragadozó madaraknak és hát ez a zenei válogatás, ami a film alatt dübörög. Zseniális. Robbiet meg írtam.

bop3.jpg
De, hogy teljesít egyébként a mű? Bődületesen szar. A történet egy gyémánt ellopás és annak visszaszerzése körül bonyolódik. Helyesbítek: Ez a katalizátora, hogy a "madarakat" egy térbe irányítsa, de csak kóvályognak identitás nélkül a jelenetben, mint az a bizonyos gólya ürülék. Az összes többi színésznő rettentő amatőr, ráadásul bizonyos szereplők csak megjelennek a filmben, amire az írónk rá is játszik szemtelen (szerinte vicces) módon. És Ewan McGregor...gyerekek. Én nem tudtam, hogy ez a fickó ennyire rossz színész is tud lenni. Ennyire ripacs. Ennyire amatőr. Értem én, hogy ilyen karaktert kértek tőle, de most mondok egy durvát: Arnold Schwarzenegger a Batman és Robinban Oscar díjas alakítást prezentál McGregorhoz képest. Ráadásul olyan rossz oldaláról fogták meg Roman Sionist, aki amúgy az egyik legbitangabb gonosztevő Gothamben, hogy a rajongók azóta is pocskolják rá a keresztvizet.

bop4_1.jpg
...és ha ez nem lenne elég, nincs 2 óra sem a film, de úgy le tudták ültetn helyenként, hogy azt hittem elalszok. Egy ennyire pofás női karakteret mozgató és használható filmben (ahol amolyan Deadpoolosan Quinn még le is bonthatja a 4.falat) ez már művészet. Arról nem is beszélve, hogy csóró Jared Leto meg sem jelenhetett a filmben, sehogy sem. Pedig Quinn az ő vele való szakítás után zuhan meg.


Összegzés: Minden audio-vizuális erénye és Margot Robbie ellenére is egy rendkívül gyönge film. Maximálisan megérdemelte a bukást, mert hülyének nézi a nézőt, a rajongót, a férfiakat és minden jóérzésű nőt, aki tenni akar a nők helyzetének javítása érdekében. Bravó!

5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr9215568712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása