Szuper marketing, köcsög kritikusok és egy többre hivatott film. A Suicide Squad jelenségről
2016. augusztus 07. írta: thedirector

Szuper marketing, köcsög kritikusok és egy többre hivatott film. A Suicide Squad jelenségről

Suicide Squad – Öngyilkos osztag

Suicide Squad

2016

Megint az a szomorú szitu van, hogy egy nagyon várt (megint DC) filmnél minden körülmény hangosabb, fontosabb, érdekesebb, mint maga a film.

3103473-3_suicidesquad.jpg

Zárjon be a gyár

Amikor embargót hirdetett meg a DC a BvS után idén másodszor, már lehet tudni, hogy nem sikerült jóra a S.S. Amikor a pótforgatás híre megszellőzött, még csak aggódtam a filmért. Most meg itt vagyok, és lehangolva, meglepődve nem tudom, mit írhatnék. Kezdjük a filmen kívüli dolgokkal. Amolyan jó havasosan megjegyezve „a tököm tele van”. Nekem nem az általa említett gusztustalanságokkal, hanem per pillanat azzal a fajta üzletpolitikával és marketinggel, ami a filmeket az egekbe hypeolja. Csak a tisztánlátás kedvéért. 1. Az, hogy még egy film költségvetésnyi összeget eltapsolnak a marketingre nem új, de mostanában kezdem azt érezni, hogy átlendültünk a ló túloldalára. Amikor megnyitom a csapot és Joker feje folyik ki belőle, vagy veszek egy csomag virslit, amin Kylo Ren vagy Superman néz rám szúrósan, hát…legyen. De az ég verje meg. Ahhoz, hogy ennyire felfokozzuk valaki várakozását, hogy szinte remegj, hogy láthasd és odabasznak (bocsánat) eléd egy olyan alkotást, amit ha szigorúan szakmai szemmel nézne meg pl. David Ayer író, rendező filmegyetemi tanára (ha járt ilyen intézménybe), valószínű, ma nem az ő nevét kellene köpködni. Csak azt akarom mondani, ha az elvárásokat ennyire felfokozzuk és a mennybe is akarunk menni a filmünkkel, akkor azért a kiadni kívánt matéria legyen már kurva jó. Értem, hogy ezzel is lehet pénzt keresni. Valószínű a Warner fog is, a prognosztizált hétvégi 120 millió körül, de az ítélet a jövő heti eredmény lesz. 800 misi kell a nullszaldóhoz. De az anyagiakon túl sokkal nagyobb blama, hogy jó lenne maradandó filmeket is hagyni az utókorra, mert az például idén nem ’vót még, nem csak pénzt kéne keresni.

3103474-4_suicidesquad.jpg

2. A sokkal egyszerűbb probléma: Ha még a marketingre eltapsol a gyártó 200 millát, adjuk már oda hozzáértő szakembereknek inkább. Jó forgatókönyv, jó rendezés már fél siker. A szájhagyomány nagy eséllyel úgyis beülteti az embereket a moziba. Most már, hogy a film valami 25% körüli pontokat kapott és gyakorlatilag 1-2 emberen kívül mindenki utálja, megy a magyarázkodás és valami hasonló van, mint volt a Fantasztikus négyes (2015) esetében és lesz a jelek szerint a Star Wars Rouge One-nál. Ayer mossa kezeit. Ő egy ’elegáns’ „Fuck Marvel” után közölte, hogy a filmje jó, a stúdió mindent megadott neki és a rajongóknak készíti, nem a kritikusoknak, akik amúgy is hülyék és csak le akarják húzni az ő csodás szellemi termékét. Elnézést: „hogy mi??” Egy filmet NEM rajongóknak készítenek. A film élménye azé, aki megnézi. Nem biztos, hogy mindenki utálja, vagy imádja. De megnézi és mint így, néző van véleménye róla. Engedtessék meg, hogy legyen az egyszeri nézőnek, kritikusnak is véleménye róla. Igen, akkor is, ha az történetesen egy rajongónak nem tetszik. Nem az a megoldás, hogy petíciót írunk, hogy a rottentomatoes.com zárjon be és, hogy mindenki Marvel bérenc, aki meg meri szólni a film gyengeségeit. Nem tisztem igazságot tenni a két gigászi képregény gyártó között, főleg, mert én a jó filmek oldalán állok. De példás, ahogy a Marvel ezt kezeli. Leszegett fejjel dolgozik és igyekszik megtartani a nívóját. A jelek szerint sikerrel. David Ayer a bizonyítványát magyarázza, és tudja nagyon jól, hogy a film nem olyan lett, mint amit ígért a sok sok profi előzetes. Pusztán azért nem megy bele sárdobálásba, mert pl. Josh Trankkel ellentétben szeretne még munkát a jövőben.

maxresdefault_53.jpg

Ezek tudatában még inkább beszédes a THR cikke, amit ugyan nem kell készpénznek venni, de eljátszani a gondolattal mégis érdemes. Miszerint Ayernek 6 hete (!) volt megírni a scriptet. Csak mondom, sokszor a helyszínek körbenézése több időt igényel. A DC és a Warner berezelt a BvS után és egyszerre két verziót készítettek: Az Ayer féle komorabbat és egy viccesebbet (ez volt állítólag a bizonyos utóforgatás), amit már nem Ayer készített. A tesztvetítésen az utóbbi vizsgázott jobban, így megpróbáltak a kettőből összeollózni egy nézhetőt. Nézhető lett?

697989.jpg

Az az igazság, hogy igen és nem. Összességében én, ahogy a BvS esetében is, ezúttal is középen állok. Meg tudom adni a kritikusok igazát is, miszerint ez a film pocsék és megértem a rajongóit is, mert abszolút nem fáj ANNYIRA a film. Egy biztos, hogy a SS-ban benne volt a remekmű faktor.  Jó a színészgárda Viola Davis, mint Amanda Waller megfagyasztja a vért az ereinkben. Will Smith élvezi Deadshot szerepét. Margot Robbiet imádja a kamera Harley Quinn-ként. Jai Courtney – bár sosem gondoltam, hogy le fogom írni – élvezetes. Néhol kifejezetten viccesek a párbeszédeik, és a fent írt négyes között van valami élvezetes interakció. A legnagyobb pofára esés szegény Killer Croc, Katana és Joker. Utóbbi főleg annak tudatában csalódás, hogy Leto jó színész és állítólag sokat tett bele a szerepbe. Nos abban a 3 percben, amit szerepel, semmit nem tudni meg Puddin-ról, max. annyi villan fel, hogy ez egy nagyon más Joker lehetett volna / lesz és annyi, hogy sajnos Joel Schumacher féle ripacskodó, színes-szagos túljátszott, elbaltázott gonosz van feljövőben. Szívás.

suicidesquad_0_0.png

Amúgy érződik, hogy szénné van szabdalva a film. Ritmustalan, néhol tök faszán beindul, az akció közben elemében van Ayer. Logikátlanul hoznak be és írnak ki karaktereket. Csúcspont nincs, még egy "Márta" sem. Továbbra is kapkod a kamera és sötét az egész, alig látni valamit. De az akciókban jól teljesít a film. A történet és a dramaturgia pont olyan, mint amit 6 hét alatt írtak. A leggonoszabb embereket összegyűjtik, hogy legyőzzék a tipikus CGI szörnyet. Félóra felvezetés, összeszokás, egy óra akció és a tanulság: A gonoszaknak is van lelkük, szívük, érzéseik és vágyják a jobb életet. Szép volt, elég volt köszönjük. A zenére akarok kitérni. Mindazonáltal, hogy imádom a Rolling Stones Sympahty for Devil-jét, vagy a Seven Nation Armyt, A Fortunate Son-t, Paranoidot és a Bohemian Rhapsody-t. Komolyan ennél elcsépeltebb dalokat, butábban használni nem láttam mostanában.

Összegzés: Mit írjak a filmről? Így sem szól a filmről per pillanat semmi. Áll a bál, a balhé. A magam részéről jól tettem, hogy a nagy hajcihő után pár nappal néztem meg, mert lentebb került az elvárásom. Így nem fájt már annyira. Ezzel a DC nagyon mélyre lökte vissza a saját renoméját, mert a három filmjéből egy sem sikerült jóra, csak közepesre. Suicide Squad: Marketingből ötös, referencia munka. Filmből közepeske.

5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr439209698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása