Nem háborúznak már többet a csillagok (SPOILERMENTES beszámoló)
2019. december 19. írta: thedirector

Nem háborúznak már többet a csillagok (SPOILERMENTES beszámoló)

Star Wars - Episode 9. - Skywalker kora

Star Wars - Episode 9. - Rise of Skywalker
2019

[idézet a két évvel ezelőtti kritikám főcíméből] Furcsák vagyunk mi emberek. Két éve sokan fanyalogtunk arra, hogy a Force Awakens The Last Jedi túlontúl…khm..hasznosít bizonyos elemeket a Egy új reményből Birodalom visszavágból. A Disney meghallgatta a rajongók szavát és készített egy kvázi baromi kockázatos, az eddigiektől jobban kevésbé elrugaszkodott részt, aminek nem csak a fanservice volt a fő célja. Most pedig lezárult az új trilógia és az egész 9 részből álló sorozat is.

star-wars-rise-of-skywalker.jpg

Hogy ez könnyen ment-e? Nem. Hogy jó-e nekünk? Nem tudom, szerintem igen. Röviden megfogalmazva mi a helyzet azonban ezzel a résszel: Az, hogy akinek nem tetszett a nyolcadik rész, az szerintem imádni fogja a Skywalker korát. Aki viszont elfogadta Rian új útját, újító szándékait, annak ez túlságosan biztonsági játék lesz. Hogy ez mennyire baj, azt mindenki döntse el maga. A saját véleményem az, hogy megpróbálták megújítani, nem igazán jött be. Az utolsó Jedik egyértelműen a sorozat khm...legmegosztóbb darabja lett. Ilyet pedig nem akar a Disney. Nem akarja, hogy vitatkozzanak a filmjéről, hogy ne hozzon elég hasznot. Hogy utálják őket. Nem jó üzlet, nem jó irány. Mi maradt? Vissza azt az embert, aki tisztesen le tud vezényelni egy gigaprodukciót, gondok, problémák és kockázatok nélkül. J.J. Abrams ilyen ember, és ilyen film a Skywalker kora is.

43b84adde054865285303eb3321d2701.png

Időben Az utolsó Jedik után járunk valamivel. Rey, Fin, Poe összeszokottabb párosként keres egy bizonyos tárgyat, amivel lezárhatják a háborús az Első renddel. Legyen elég ennyi. Nyilván a rész sava-borsa erre irányul, de Abramsék megpróbáltak az episode 8. MINDEN.EGYES.UTÁLT. PILLANATÁÉRT elnézést kérni. Ilyet én még soha...szó szerint hajbókoltak a rajongói elvárások előtt. Ami egyrészről megsüvegelendő, másrészről bizonyos, hogy nem ismerik a középutat. Vagy nagyon nosztalgiavonat, vagy full felborító attitűd. Ha ezekből lehet csak választani én bizony minden alkalommal a nosztalgiára szavazok. Őszintén én élveztem ezt a filmet. Nem borított ki, nem idegesített fel. Működött a drámája, mindenki megkapta a maga nagy pillanatát és végre a főszereplők is lubickolnak a szerepben, összeszokottabb páros benyomását keltik. Eljutottak mondhatni oda, ahova Luke, Han és Leia is egykor. Remek érzelmi íve van és végre nem csak úgy néz ki, mint egy Star Wars film, hanem úgy is működik. Értem én, hogy van még ezer meg egy dolog széles e galaxisban, de ne az utolsó 1-2 részben kezdjük már felborítani az eddigi dolgokat.

star-wars-the-rise-of-skywalker-entertainment-weekly-stills.jpg

Ilyen értelemben jól halad előre a záró akkord. Sőt. Igazság szerint nem halad, hanem rohan. Szerintem nem annyira, mint amennyire panaszkodnak rá a kritikák. Van azért szusszanásnyi idő két akciójelenet között. De tény, hogy ez a legintenzívebb az újkori részek közül. Jelenetről jelenetre ugrunk, letudjuk, amit le kell, egy kis karakteralapozás és go tovább. Engem nem zavart, de megértem, akinek hiányoznak a csendesebb pillanatok. Látványra, zenére kár kitérni egy Star Wars filmben, ez már egy ilyen film esetében a kötelező minimum szolgáltatás. Minden a lehető legszebb, leggrandíózusabb, leglátványosabb legmindenebb. Igaza volt, Kevin Smithnek, hogy JJ már nem filmet, hanem egy mini országot irányít.

rey-poe-and-finn-in-the-final-rise-of-skywalker-trailer.jpg

Összegzés: Történetben elfogadható, lezárásban szuper, nagy pillanatokban és érzelmi ívben jól teljesítő, nem igazán "leg legebb" rész, de messze befogadhatóbb, ártalmatlanabb és rajongó barátabb, mint Az utolsó Jedik. Ha nem bírod, ha becsicskulnak, ha megrögzött Episode 8 rajongó és Episode 7 fikázó vagy, nem sok jó vár rád szerintem a trilógia záróban, de én minimális elvárással jól szórakoztam. Most már viszont kedves Disney, ha már sikerült korrektül zárni az első - "egyébként meglettünk volna nélküle típusú" - saját trilógiátokat, kérlek húzzátok be a kéziféket. Ne legyen évente SW. Tartsatok pihenőt, legyen megint esemény egy Csillagok háborúja film. Menjünk be 4-5 év múlva megint csillogó szemmel, és izgő-mozgó gyomorral mondjuk egy teljesen új történetfolyamra, teljesen új karakterekkel. Az igazi az lenne, ha az Old Republicra ráfeküdnének, de mindegy, csak most már engedjük el ezt a 3x3 filmet.

8.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr4015358388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása