Végre megint velünk van az erő!
2015. december 18. írta: thedirector

Végre megint velünk van az erő!

Star Wars 7.rész - Az ébredő Erő

Star Wars Episode VII. - The Force Awakens

2015

Amikor a Disney néhány éve bejelentette, hogy övék a Lucasarts és így az SW filmek teljes joga, szörnyülködtünk."Miki egeres Csillagok háborúja ne már'". Aztán, amikor kiderült, hogy az első rész rendezését JJ.Abrams végzi, aki már előtte egy másik Star kezdetű frencsájzt támasztott fel, sőt..elkezdhettünk bizakodni. Volt abban valami megnyugtató, hogy egyfelől az úriember tényleg jó rendező, tényleg rajongó és tényleg ért a scifihez is. Amikor kigrasszált a rajongók elé, és azt mondta "mindenki nyugodjon le, én nem rendező vagyok, hanem rajongó, egy közületek" elkezdhettünk bízni. Jöttek a forgatási képek és videók, JJ pedig magabiztosnak tűnt minden fotón, minden videón. Láttuk a tereptárgyakat, a megépített űrhajókat, maszkokat és bábúkat. Végül a hétfői vörös szőnyeges Oscarba illő parádén a rendező továbbra is sejtelmes mosollyal annyit mondott "mindenki nyugodjon le, szeretni fogjátok" Mi pedig tényleg szerettük!

tfa_poster_wide_header.jpg

Hazaértünk!

Mert valljuk be, a 99-05-ös időszakban nem volt jó Star Wars rajongónak lenni. Lucas féktelen tombolásba kezdett és megtett mindent, hogy lejárassa tulajdon gyermeke nevét. Persze hazugság lenne azt mondani, hogy nem voltak jó pillanatai az új trilógiának, ahogy azt is, hogy eleve érdekes volt egy előtörténet, hiszen minden "nyitott" kérdést előtte 16 évvel lezártak. Most viszont a 7.résznek megadatott, hogy újra kíváncsivá tegyen. Nincs itt kérem unalmas politikai csörte, kidolgozatlan párttermekben. Nincsenek cukiskodó ócska CGI lények, sem hisztiző tehetségtelen színész, szappanoperába illő szerelmi élete. Van helyette viszont megint kaland, humor és az űr végtelen, szabad ígérete.

star-wars-force-awakens.jpg

A Disney már már hihetetlen módon a net korszakában sikerrel titkolta el a film sztoriját, így nyilván én sem fogom elmondani, ami miatt kicsit nehézkes lesz innentől kritikát írni, de voltaképp egyik SW rész sem az óriási nagy történetéről volt híres. Legyen elég, annyi, hogy a felütés hasonló, mint régen. Feltűnik a színen egy új ellenség, akik nem Sithek, hanem Első Rend névre hallgatnak, ahol szintén van bázis, van vezetőjük, van egy új félelmetes gonosz, R2D2 helyett egy másik robot BB8 néven, van Ellenállás stb...JJ-ék tényleg megtettek mindent, hogy kiszolgálják az új és a régi rajongókat egyaránt. Nehéz lehet úgy filmet írni, hogy akik mondjuk gyerekként látták a Jedi visszatért, azok ma már közel lehetnek az 50-hez, de még meg kell szólítani a mostani 10 en éves generációt is. Mennyien irigykedtünk, akik nem éltek még az Új remény idején, hogy de jó lehetett Solo-val vagy Luke-kal felnőni. Azt gondolom, hogy semmivel nem lesz rosszabb felnőnie ennek a csapatnak a Fin, Rey, Poe, Kylo kompániával. Az új (szemtelenül fiatal) színészgárda ugyanis pazar. Mit pazar...egyenesen pompás. Persze nem lehet itt sem észrevenni a kis nosztalgiát, hiszen minden új karakternek megvan a maga megfelelője (vagy annak jelleme) Solo-ban, Leia-ban vagy Luke-ban.

rp5z2dwjyl7utj8wdphq.jpg

Hiba lenne azt mondani, hogy ez a film alapvető alanyi jogán nem szolgál rá minden dicséretre. Hiszen van korrekt bevezetése, látványa, akciója, humora, csúcspontjai és marha jól kidolgozott karakterei, akik között tényleg megvan - majdnem - ugyanaz a jó interakció, mint ami megvolt a nagyok között, de úgy korrekt, ha a Jurassic World-öt csesztette anno mindenki a nosztalgia faktor miatt, akkor itt is le kell írjam, azért ezer és egy utalás van a régi filmekre, a történetben pedig még több a hasonlóság a 77-es filmmel például. Ennek ellenére a másolás fel sem merül. Inkább csak túlzásba vitt nosztalgiázást mondanék. Kifejezetten jól esett, hogy JJ-ék tovább bővítették az SW univerzumát. Új járművek, bolygók karakterek, de ami a legfőbb, hogy a gonosz karakterét is sikerült árnyalni, sőt meglehetősen bátor módon tették meg esetlenné, ami miatt talán még fenyegetőbb érzést kelt. Arról már nem is merek beszélni, hogy jó végre valódi tereptárgyakat, robbanásokat, akció rendezést látni, nem CGI cunamit. ...és igen, nincsen szét lens flarezve az egész, ahogy kértük JJ-től. :)

2979968-star-wars-bb-8-force-awakens.jpg

Azért Fin (Boyega) karakterével remélem kezdenek valamit, mert ahhoz, hogy a legtipikusabb nagydumás feka legyen már csak egy 2Pac póló meg egy fuksz kellett volna. Viszont közel sem annyira antipatikus, mint amennyire sokan már az előzetes alapján beállították, de van még mit dolgozni a karakterén. 2015 SW női főszereplője viszont erős, ügyes, megáll a saját lábán és határozott elképzelése van arról, mit akar csinálni. Daisy Ridley ügyes casting, ahogy a Poe-t alakító Oscar Isaac is. Azért viszont haragszom, hogy Lupita Nyongo-t és C.Gwendoline-t is sikerült elpocsékolni. Legalább is eddig. A film fő kincse azonban a BB8 névre hallgató droid, akinek 2óra is elég volt, hogy átvegye a legjobb fej robot titulusát. Humoros, erős és meglehetősen aranyos.

Összegzés: John Williams, JJ.Abrams, Kathleen Kennedy, Lawrence Kasdan, és az összes többi régi és új arc is tényleg azért dolgozott itt, hogy egy olyan filmet rakjanak le az asztalra, amit ők is szívesen néznének. Rajongóktól, rajongóknak. Ahogy Abrams is mondta. Az SW régi fényében tündököl, sőt talán még jobb is mint pl. a Jedi visszatér. Nem volt könnyű dolga a stábnak, de az újnak még ennyire sem lesz Rian Johnsonnal a vezető ülésben, mert már nincs meg a 10 év (valakinek 32) remegése az új űrkalandért. Nem fog 1,5 év múlva újra könnybe szökni a szemünk, a 6 szó és 4 pont után, viszont most nagyon nagyon jó érzés rajongónak lenni.

Értékelés: Megtudnék indokolni kevesebb, de valamivel több pontot is, úgyhogy legyen egy korrekt 9/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr908181406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velato 2015.12.19. 21:45:57

Meg tudnék, nem egybe, külön, mivel a megindoklás a fő ige!
Ha már okoskodsz lens flare kifejezéssel, le is írhatnád, hogy mit jelent!

VogelZsigmond 2015.12.19. 22:05:32

" A film fő kincse azonban a BB8 névre hallgató droid, akinek 2óra is elég volt, hogy átvegye a legjobb fej robot titulusát."

Es teszem hozza mindezt ugy, hogy egy arva szot nem szol csak csipog!!! Elkepesztoen jol kitalalt koncepcio. Inkabb ilyen legyen a merchandise-t eladni hivatott ugyeletes cuki a Star Warsban mint a nyomorult Jar-Jar...

Todward 2015.12.19. 22:28:37

Szokásos, töketlen, gyáva kritika. Eddig csak nagyon keveseknek volt bátorsága leírni, hogy ez az egész egy kurva nagy nyúlás, gyakorlatilag a legelső, '77-es film másolása. Sivatagra vetődött droid, ami a titkos, pusztító űrbázis tervét rejti? Maszkos, eltorzított, mély hangú főgonosz? Űrkocsma? Kiderül, hogy a gonoszt és a jókat családi kötelék fűzi össze? Félrement tanítványa miatti bánatában sivatagi remeteként élő tanítómester? Stb., stb. Mindez megvolt az első trilógiában is, nagyrészt a legelső filmben. Az első 20 percben ugyan még voltak ujjongások a teremben (hogy a francba ne lettek volna, a fanok 30 éve várnak az igazi folytatásra), aztán jött a döbbent csend, és a teremből kijövet körbenézve mindenhol csak szótlan, fancsali arcokat láttam. Majd lecseng a kezdeti extázis, és lesznek olyanok, akik le merik írni, hogy bizony kurvára át lettünk verve a marha nagy, egy éven keresztül elnyújtott pettinggel. Ugyanez volt az előzménytrilógia első része után is, a felfokozott várakozás után kezdetben jött az extázis, majd kialakult a konszenzus, hogy a kurva anyját az egész filmnek. Most, tíz évvel az előzménytrilógia bemutatása után legfeljebb arról van vita, hogy a három film közül melyik volt a legszarabb, de senki sem említi ezeket egy lapon az eredeti trilógiával. 10 év múlva, amikor a Disney busásan visszatermelte a franchise 4 milliárd dolláros vételárát abbahagyja a végleg kizsigerelt sorozatot (az örjöngő hardcore fanok legnagyobb örömére), majd arról fognak nagy egyetértésben írni a filmes blogok, hogy milyen szomorú, hogy ezt a legendát ilyen lelketlen pénzgyárrá alakították.

Circus 2015.12.19. 23:56:24

@Todward: ma láttam a filmet.
+1
Remake, filmnek jó, nekem, hardcore rajongónak nem.

És az egész felépített EU-t ezért vágták ki a kukába. Inkább néztem volna CGI megfilmesítve az összes, eddig kijött EU regényt... Az igazi folytatásokat.

@poszter - bántás nélkül, kiváncsiságból, mennyi idős vagy? Hogy be tudjam lőni, mikor kezdted nézni?
süti beállítások módosítása