Búcsúzunk a Hobbittól
2015. január 21. írta: thedirector

Búcsúzunk a Hobbittól

A hobbit - Az öt sereg csatája

The Hobbit - Battle of the Five Armies

2014

Méltattam már eleget Peter Jackson emberfeletti, rajongói munkáját, amivel vászonra vitte Tolkien betűit, és kritizáltam is a Hobbitot már 2 éve és tavaly is. Nézzük mi is lett a záró rész sorsa.

battle-of-the-five-armies.jpg

Az öt sereg

Tavaly előtt a Smaug pusztaságára azt írtam, hogy a középső részeknek nehéz lenni, mert a felvezetés öröme/élménye már nincs meg, a finálé még nincs meg, szóval leginkább csak mozgatja előre a dolgokat. Ennek ellenére, most már ki merem jelenteni. A trilógia legjobbja a középső epizód lett. Ugyan, nincs nagy baj a záró résszel sem, pusztán ...hogy is mondjam: Olyan feleslegeske, az egész játékidőt vizslatva.

htbotfa-trlr-0009_jpg.jpg

A történetet azonnal ott vesszük fel, ahol a 2.rész abbamaradt. Smaug terrorizálásával indulunk, hogy viszonylag hamar lezárják ezt a szálát Jacksonék. Mondjuk milyen látványos 15 perc ez...a mindenit neki. Hangulatos, de kicsit hiányérzetem támadt. Alapvetően tudjuk és beszéltünk is róla, hogy a trilógia azért ilyen, mert az írók és a rendező jelentősen felduzzasztották Tolkien regényét. Próbálták ezt is olyan epikussá tenni, hogy hátha felnő a Lotr filmekhez. Azonban sajnos ez a sztori továbbra sem olyan erős, hogy indokolta volna a három részt. Az öt sereg csatája játékideje Jacksoni mércével mérve elég rövid (Durván 140 perc), de még így is kiütközik, hogy mennyire nem volt már több ebben az egészben.

sdcc-14-the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies-c_dt5y_1920.jpg

A játékidő java részét a törpök, tündék, emberek torzsalkodása és a kincs utáni vélt vagy valós igények benyújtása teszi ki. Ezek a részek alapvetően nem rosszak. Nincsenek igazán jól megírva, viszont a karakterek és a párbeszédek vannak olyan mívesek, hogy ezt simán letolják a torkunkon. Illetve egy jó egy órás epikus csatajelenetre is fel kell készülni, ami valóban megidézi A király visszatér legjobb pillanatait. Tényleg fantasztikusan koreografált, látványos jeleneteknek leszünk szemtanúi. Sőt, még a tétje sem billen meg, pedig tudjuk, hogy az igazi tét és veszély már a háttérben dolgozik.

the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies-gandalf-and-bilbo-images.jpg

A tanulságok ezúttal sem maradnak el a mindent leküzdő, korlátok nélküli szerelemről, az összefogás fontosságáról, az elnyomásról és annak leküzdéséről, a megváltozásokról és a többi. Egyszerű gondolatok, egyszerűen megfogalmazva, mégis tényleg tanítójelleggel bírnak. A színész gárdára meg nem akarok kitérni. Egyszerűen tökéletes a casting, de ezt már elmondtam 2-3 éve is.

Összegzés: Minek szaporítani a szót. Megkaptuk a záró felvonást. Monumentális ahogy kell. Látványos, ahogy vártunk. Tanulságos, amilyennek szánták. Nem tartom hibátlannak, ahogy az egész trilógiát sem, és a három részre bontást sem indokolták meg, főleg ennek a résznek a tükrében nem, de azért így is van mit köszönni Peter Jacksonnak.

Értékelés: 8/10

 

Az első rész kritikája:
http://filmertek.blog.hu/2013/01/03/frodo_tudok_neked_egy_jo_hobbit_a_hobbit_varatlan_utazas_kritikaja

A második rész kritikája
http://filmertek.blog.hu/2014/01/01/mar_nem_susu_a_leghiresebb_egyfeju

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr587088485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojoking77 2015.01.21. 19:50:36

Eeehh.... Naszoval.
Attol felek en is tagja vagyok a Tolkien rajongok eleg nepes tarsasaganak (Gyuruk ura/Hobbit/szirmalinok, angolul magyarul nagyon sokszor), es Peter Jackson vilagat is teljesen magamenak tudtam tenni. A Hobbit elso reszetol kezdve rengeteg helyen vallaltam az utkozo szerepet az internetes megmondoemberek fele, akik darabokra fikaztak az egeszet. Csak azert mondom, hogy nem trollkodni vagyok itt.
De ez a resz volt az, ami utan kimondottan szomoruan jottem ki a mozibol, ugyanis ez mar tenyleg az egadta vilagon semmi masrol sem szolt, csak es kizarolag a bevetelrol. Gyakorlatilag teljesen felesleges volt az egesz. A masodik es a harmadik reszt teljes nyugalommal ossze lehetett volna vonni egy 3-3.5 oras epossza, ami minden valoszinuseg szerint most is az Imdb Top 50 biztos helyezettje lenne, kihagya belole a rem felesleges, es neha mar kinosan tuljatszott es ertelmetlen inter racial szerelmi szalat, plusz meg kb 25-30 percet az ot sereg csatajabol. Es utana persze kihoztak volna az 1 oraval hosszabb extra bovitet trendezoi valtozatot a rajongoknak.
Ugyhogy osszevetve mindent ez egy eros 6/10, esetleg egy harmatgyenge 7/10, de azt is csak mint rajongo.
(Ja, es tokeletesen ertelmetlen volt az IMax is, nem ugy mint az elozo ket resz eseteben).
Szamomra komoly csalodas...

thedirector 2015.01.22. 09:47:41

@mojoking77: Egyetértek. Szerintem is két részben jobban működött volna. És valószínűleg akkor nem egy gyenge 8-ast kell bevésnem.

@valaki ül kint a szárnyon: Akkor még nem láttál szerintem igazi rakás szar filmet. :)
süti beállítások módosítása