50 film amit látnod KELL! 25-21
2012. június 29. írta: thedirector

50 film amit látnod KELL! 25-21

25.

Ó, testvér! Merre visz az utad?

obrother.jpg

Amiért a listán van: Természetes, hogy a Coen fivérek nélkül nincs semmilyen lista. A két zseni filmográfiájának egyik legjobb alkotása jelen filmünk alanya. Az 1930-as évekbeli világválság idején játszódó vígjáték, egy csoport szökött fegyencről szól, akik miután megszöktek az ültetvényeikről, egy elfelejtett kincs nyomába erednek. A karakterek  - a tesóknál megszokott módon - pazarok, az alakítások emlékezetesek. Nem véletlenül mondta a főszereplő George Clooney,  hogy élete egyik legjobb döntése volt beszállni a filmbe. Mitológiai utalások, finom történelmi kikacsintások, és sok sok igényes humor. Roger Deakins operatőr tett róla, hogy a képi világ emlékezetes legyen, a zene pedig annyira fasza lett, hogy még egy ideig vezette is az album eladási listát a filmzene. Minden vígjáték, kalandfilm rajongónak ajánlom. Nem fog csalódni.

24.

Jurassic Park

jurass.jpg

Amiért a listán van: Azt hiszem ez az a film, amihez nem kell különösebb hozzáfűznivaló. Ám ha mégis valaki nem ebben az univerzumban leledzett az elmúlt 20 évben, akkor néhány szó: Egy  gazdag milliárdos génmanipulációval újra életre keltette a dínókat, egy parkban. A nyitás előtt egy kisebb csoport tesz elő-látogatást, felmérni a terepet. A baj beüt és a dínók szabadon lófrálnak a park területén. Monumentális látvány, elképesztően jó hangulat, remek színészek és egy instant klasszikus zenei téma. Tényleg nem kell mást hozzátenni. Aki még nem látta, az szégyellje magát!

23.

Hetedik

7.jpg

Amiért a listán van: Sötét, bűnügyi thrillerből kevés van/volt a 90-es évek elején. Javítok. Volt, csak éppen ilyen durván precíz és vérprofi nem. Egy bűnöző sorra szedi áldozatait, akiknek a halálát próbálja kötni a hét főbűn egyikéhez. Úgy gondolja ifjú rendőrünket (Brad Pitt) és nyugdíjazás előtt lévő veteránunkat (Morgan Freeman) is bevonja egy kis közös játékba. Megindul tehát a hajsza. Mi pedig lélegzet visszafojtva várjuk a mindent felülmúló végkifejletet. Kevin Spacey az egyik legbetegebb gyilkos, akit a filmvászonra alkottak. Nagyon hatásos és elgondolkodtató film, az azóta hibázni képtelen David Finchertől. Csak ne térjen le erről a sötét thrillerrel megtűzdelt útról.

22.

A bárányok hallgatnak

silence_of_the_lambs.jpg

Amiért a listán van: Ha a fenti Hetedik egy sötét thriller volt és Kevin Spacey az egyik legbetegebb gyilkos, akkor ide nem tudom mit írhatnék. Talán szorozzuk meg az előbbit minimum hárommal. A bárányok hallgatnak Hannibál Lechter sorozatgyilkosról szól és nem is írnék többet, mert látni kell ezt a filmet. Anthony Hopkins(Lechter) minden nézése, mozzanata, mondata arra késztet, hogy betojjunk a gatyába. Fantasztikusan hozza a kiszámíthatatlan, totálisan kattant ám mégis ravasz és okos sorozatgyilkost. Jodie Fosternek pedig (Aki Lehcter után nyomoz) ez a film repítette az egekig színészi pályáját. Megtekintését csak erős idegzetűeknek!

21.

Cápa

JAWS_Movie_poster.jpg

Amiért a listán van: Még egy Spielberg klasszikus, amit feltehetőleg minden ember látott. Amity kikötőjében gyilkos fehér cápa szedi áldozatát. A helyi sherif, Brody felügyelő mindent elkövet, hogy végezzen a fenevaddal. Ám nem csak technika  és erő csatája ez, hanem az észé is. Ennek a filmnek köszönhetjük, hogy legalább egyszer minden embernek eszébe jut tengerbe lépés előtt  az a gyilkos tekintet a cápától, ami a filmben is volt. Köszönjük Steven. Ettől független ez a film az egyik legjobb állatos film, ami nem természetfilm. Brutális kemény lelki terror lehetett 40éve.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr764619618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása