Új rovat: 50 film amit látnod KELL! 50-46
2012. június 24. írta: thedirector

Új rovat: 50 film amit látnod KELL! 50-46

Új rovatot indítunk itt filmértéken. Minden nap leleplezünk 5 filmet, amit látnod kell, mielőtt befejezed földi pályafutásod. :) Természetesen a lista erősen szubjektív. Nem gondoltam nagyon művészire venni a listát, és nem is fordultam át a kommerszbe. Egyszerűen csak az én általam kedvelt és javasolt filmeket szedtem egy csokorba, hogy Te kedves filmkedvelő barátom megismered, vagy felelevenítsd azokat az alkotásokat amik valamilyen többlettel rendelkeznek, mint a többi. Nyilvánvaló tény, hogy ebben a művészeti ágban ötven filmet összeszedni és sorba állítani szinte lehetetlen. Nemhogy ötvennel még ötszázzal is meg lehetne tölteni vígan, én azonban mégis megpróbálkoztam egy ötvenes listával. Ezentúl minden nap figyeljétek a filmértéket, mert ahogy fogy a lista, egyre közelebb kerülünk azokhoz a címekhez, amiket a világ legjobb filmjeinek tartok.

Nézzük a lista végét:

50.

Ragyogás


The-Shining.jpg

Miért van a listán? Stanley Kubrick kétségtelenül a pályafutása legellentmondásosabb alkotását készítette el a Ragyogással. Stephen King szerint nem azt adja a film, amit a könyv, Kubrick pedig azzal védekezett, hogy King "Egy ponyvaíró". Hogy kinek volt igaza nem tisztünk eldönteni, de az biztos, hogy King dühében leforgatta a saját szája íze szerinti verziót, ami eltűnt a süllyesztőbe. Ezzel szemben Kubrick filmje azóta is klasszikus. Persze nem a botrányok miatt, hanem mert egy olyan végletekig félelmetes és feszült horrort készített, amihez csak a legnagyobbak értenek. Ja, hogy a mesternek ehhez sötét sem kellett? Ő legnagyobbak közé tartozott!

49.

Bicikli tolvajok

bicycle_thieves_criterion_dvd_image.jpg


Miért van a listán? Az olasz neorealizmus egyik legjelentősebb alkotásáról beszélhetünk. Olyan remekül mesél el egy átlagos és korra jellemző történetet, hogy nem monumentális nem hősies, nem túl misztifikált, mégis valósághű. Az ellopott biciklijét hajkurászó férfi és fiának megindító történetében annyi erő, érzelem van a filmben, annak ellenére, hogy nem csavaros vagy különösen izgalmas, hogy öröm nézni. A várost bemutató nyomor és kétségbeesés soha nem volt olyan hiteles mint a Bicikli tolvajokban. Erősségét mutatja, hogy 70 év múltán is a legtöbb lista állandó szereplője.

48.

A remény bajnoka


cinderella_man-0002.jpg

 

Miért van a listán? Az életrajzi filmekkel mindig nagy a kockázat, hogy mennyire sikerül kidomborítani a karakter tulajdonságait, jellemzőit. A film James J. Braddock bokszoló életét dolgozza fel, akinek a 30-as évekbeli gazdasági válság sújtotta Amerikában kell eltartani népes családját. Egykoron profi volt, mára azonban idősebb családapaként nem ez a fő hivatása. Mikor már minden kötél szakad, újra belép a szorítók közé, hogy negyven évesen is megmutassa mire képes egy férfi a családjáért. A film szépsége nem csak ebben van, hanem a fantasztikus alakításokban és a környezetben. Russel Crowe sok élete legjobb alakítását nyújtotta már, szerintem ez Az élete alakítása.

47.

Kerülőutak

sideways-373-3400.jpg


Miért van a listán? Kevés olyan rendező, író van a világon, aki ért a férfi lélekhez. Alexander Payne kétségtelenül az egyik. A két barát házasság előtti bortúrája és kalandjai megmosolyogtatók ám mégsem viccesek. Független filmként tartjuk számon mégis nagy színészek játszanak benne, pl. Paul Giamatti. A fényképezés és a zene elsőrangú. A mondanivaló kiváló (barátság, hűség, összetartás és felnőttként az élet újrakezdése). Minden gondolkodó embernek kötelező film.

46.

Senna

senna_2010_5.jpg


Miért van a listán? Tudom, könnyen azt lehet gondolni, hogy ez egy rétegfilm és csak a forma-1 kedvelőknek ad valami többletet. Nem így van. Életrajzi film egy olyan emberről, aki a hazájának visszaadta a reményt, az erőt, a világ legszínvonalasabb sportjában "élve" sem vesztette el a hitét, a hűségét, és emellett, szép csendben a világ legjobb pilótájává avanzsált. A film bemutatja viszontagságait legnagyobb ellenfelével Prost-tal ami egészen tragikus és korai haláláig az élete része volt. Az alkotás egyébként a legendásan hideg Ron Dennis szemébe is könnyeket csalt, így a megtekintése nem ajánlott, hanem egyenesen kötelező!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr434607116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása