Este Oscar! Megtippeltük a nyerteseket!
2023. március 12. írta: thedirector

Este Oscar! Megtippeltük a nyerteseket!

Oscar 2022.

3fb6a5ce44.jpg

Nem a legerősebb évként fog bekerülni a történelemkönyvekbe a 2022-es Oscar felhozatal. Egyértelmű, hogy a brutálisan csökkenő tendenciát olyan mainstream filmekkel próbálják meg felhúzni, mint a gigasiker Avatar .- A víz útja, a Top Gun Maverick vagy a nem ekkora siker, de beszédtémát és egyediséget sem nélkülöző Minden, mindenhol, mindenkor. A Woman King – A harcos pedig, ahogy 2018-ban a Fekete Párduc, most is a diverzitás miatt kaphatott szeletet. Kezd kikristályosodni a végső erő, de szerintünk bőven fog meglepetés érni hajnalban minket.

Legjobb film:

Bármennyire is fura, kezdjünk megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy a Minden, mindenhol, mindenkor (innentől MMM) Oscar díjas film lesz. Elvitte a producerek, rendezők, írók, vágók és színészek céhének díjait. Innen nehéz lenne veszíteni, mert kb lefedik a szavazók nagyját, de azért láttunk már karón varjút (Brokeback Mountain, LaLaLand). Alternatíva volt sokáig a Fabelman család, de a Nyugaton a helyzet változatlan (innentől NYHV) elég sok helyen vitt díjakat pl. a Baftán, így második esélyesként még okozhat meglepetést, de valószínűbb lesz, hogy Edward Berger filmje inkább a Nemzetközi filmnél és pár technikai díjjal vigasztalódhat.
Ahogy szokott lenni tisztesség megadás okán felsorolom a tíz jelöltet: Minden, mindenhol, mindenkor, A sziget szellemei, Avatar – A víz útja, Top Gun Maverick, Elvis, Nyugaton a helyzet változatlan, Tár, Woman Talking, A Fabelman család, A szomorúság háromszöge.

Szerintem ezek közül egyébként egyik sem egy maradandó Oscar nyertes. A sziget szellemeinek árt, hogy tavaly is egy kis, csendes film nyert, a Tár nehéz film, a mainstreamek közül sem az Avatar sem a Top Gun nem üti meg azt a szintet, ami elvárható lenne, hogy egy blockbuster nyerjen. Talán az Elvis igen, de ott meg Luhrmannál éreznénk, hogy vigaszdíj, mert tőle is jöttek már jobb darabok. A Nyugaton erős kihívó, de neki meg rontja ez esélyeit a Nemzetközi film jelölése és várható díja. A Fabelman család Spielberg jobban sikerült műve, de semmi maradandó és ez inkább neki volt fontos film, nem nekünk. A szomorúság háromszöge nagyon jó volt, de ez sem olyan film, amit szoktak díjazni. Ha a Babylon jelölést kapott volna, most őt írnám. De nem kapott!

Akinek nyernie kellene: Minden, mindenhol, mindenkor

Aki nyerni fog: Minden, mindenhol, mindenkor

Legjobb színész:

Van tülekedés ebben a kategóriában. A kezdeti három esélyes Colin Farrell, Brendan Fraser és Austin Butler közül utóbbi kettő maradt versenyben. Eléggé nyitott még a vége, bár inkább az lepne meg ha Fraser nyerne. Kétségtelen, hogy egy népszerű, közkedvelt színész nagy visszatérése volt ez, ráadásul A bálna nagyon jól sikerült darab (kritika a jövőhéten). Látványos, fizikai, szellemi és érzelmi átalakulás, egy korszakos minőségű prezentálásban. Butler pedig remek Elvis volt, el kell ismerni. Nem tudni még mennyi van a srácban, de valószínű nem tehetségtelen. Átjött az Elvis életérzés. Személyes vélemény: Jó lenne már, ha lassan nem csak azokat díjaznák, akik valakit eljátszanak, aki híres, népszerű volt. Tudom, hogy borzasztó nagy Oscar Hook, de Butler díja még tovább fogja emelni azokat az alakításokat, akik ismert embereket fognak imitálni (rosszabb esetben) a vásznon. Felkészülhet Mick Jagger, Ozzy Osbourne, Steven Tyler vagy Axl Rose. Nagy előnnyel indulnak ezek a színészek, hiszen felvételek, beszámolók ezrei állnak rendelkezésre, hogy átvegyék az adott karaktert, míg felépíteni egy ismeretlent a nulláról szerintem nagyobb meló.

Akinek nyernie kellene: Brendan Fraser (A bálna)

Aki nyerni fog: Austin Butler (Elvis)

Legjobb színésznő:

Itt is főleg két esélyesre korlátozódott a dolog, de a SAG díjával a MMM van előnyben. Cate Blanchett a Tár-ban ugyan megmutatta, hogy mekkora színésznő. Két Oscar díja már bizonyítja amúgy is, de valószínű harmadik nem lesz, mert Michelle Yeoh egyszerűen csodálatos volt a MMM-ban. Amúgy is igencsak megérdemelt lenne, és részemről itt meg is állhat kb az MMM színészi díja, de ezt meg kellene kapnia Yeohnak.

Akinek nyernie kellene: Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor)

Aki nyerni fog: Michelle Yeoh  (Minden, mindenhol, mindenkor)

 

Legjobb férfi mellékszerep

Ke Huy Quan tényleg remek volt a MMM-ban, de azért ha a szívünkre tesszük a kezünket, ez inkább egy kedves, szívet melengető karakter volt, semmint egy jó szerep és kimagasló alakítás. Valószínűleg nyerni fog, de ezzel nem tudok egyetérteni. Mikor ott van a listán Barry Keoghan. Futószalagon gyártja a jobbnál jobb filmeket, hozza az alakításokat és most A sziget szellemeiben is a legemlékezetesebb jeleneteket hozzákapcsolódnak Colm együgyü barátjaként. Rajtuk kívül nem is lesz esélye másnak.

Akinek nyernie kellene: Barry Keoghan (A sziget szellemei)

Aki nyerni fog: Ke Huy Quan (Minden, mindenhol, mindenkor)

 

Legjobb női mellékszerep

Hirtelen a SAG megnyerésével ebben a kategóriában is tényező lett a MMM. Jamie Lee Curtis nevű felmerült, de szerintem komolytalan lenne, ha ő nyerne. Vicces és emlékezetes ugyan az a jelenete, amiben van, de ugyan már…Ő mindig ilyen. Ennyi erővel nyerhetett volna a Knives Out-ért is, amiben mellesleg szerintem jobb is volt. Angela Bassett és Kerry Condon között fog inkább ez eldőlni.  Valószínű itt akarnak egy komolyabb díjat is adni a Fekete Párducnak. Jót tenne ugye a nézettségnek…

Akinek nyernie kellene: Kerry Condon (A sziget szellemei)

Aki nyerni fog: Angela Bassett (A Fekete Párduc 2)

 

Legjobb rendezés:

Na, hát ez is érdekesen alakult. Todd Field Tár-ja nem tudom mit keres itt. Ahogy tudom Spielberg neve mit kereset itt. Ha Spielberg film van = jelölés. Ilyen egyszerű ez. Pedig ebben a két filmben az égvilágon semmi sincs, ami miatt itt kellene lennie. Martin McDonagh sem feltétlen a legjobb rendezés díjában reménykedhet. Ruben Östlund filmjét meg meglepetés, hogy ennyire szerették. Itt szerintem nincs kérdés. AZ MMM legbiztosabb díjának tűnik.

Akinek nyernie kellene: Daniels (Minden, mindenhol, mindenkor)

Aki nyerni fog: Daniels  (Minden, mindenhol, mindenkor)

A többi kategória csak tippszerűen:

 

Legjobb eredeti forg. könyv:

Akinek nyernie kellene: Martin McDonagh (A sziget szellemei)

Aki nyerni fog: Martin McDonagh (A sziget szellemei)

 

Legjobb adaptált forg.könyv:

Akinek nyernie kellene:  Edward Berger, Lesley Paterson és Ian Stokell (Nyugaton a helyzet változatlan)

Aki nyerni fog:  Edward Berger, Lesley Paterson és Ian Stokell (Nyugaton a helyzet változatlan)

 

Legjobb fényképezés:

Akinek nyernie kellene:  James Friend (Nyugaton a helyzet változatlan)

Aki nyerni fog:  James Friend (Nyugaton a helyzet változatlan)

 

Legjobb vágás:

Akinek nyernie kellene: Paul Rogers (Minden, mindenhol, mindenkor)

Aki nyerni fog: Paul Rogers (Minden, mindenhol, mindenkor)

 

Legjobb eredeti filmzene:

Akinek nyernie kellene: Justin Hurwitz (Babylon)

Aki nyerni fog: Justin Hurwitz (Babylon)

 

Legjobb betétdal:

Akinek nyernie kellene: Lady Gaga

Aki nyerni fog: Lady Gaga

 

Legjobb hang:

Akinek nyernie kellene: Nyugaton a helyzet változatlan

Aki nyerni fog: Nyugaton a helyzet változatlan

 

Legjobb jelmez:

Akinek nyernie kellene: Elvis

Aki nyerni fog: Elvis

 

Legjobb díszlet:

Akinek nyernie kellene: Elvis

Aki nyerni fog: Elvis

 

Legjobb smink és haj

Akinek nyernie kellene: A bálna

Aki nyerni fog: A bálna

 

Legjobb vizuális effektus:

Akinek nyernie kellene: Avatar- A víz útja

Aki nyerni fog: Avatar- A víz útja

 

Legjobb animációs film:

Akinek nyernie kellene: Pinokkió

Aki nyerni fog: Pinokkió

 

Legjobb nemzetközi film:

Akinek nyernie kellene: Nyugaton a helyzet változatlan

Aki nyerni fog: Nyugaton a helyzet változatlan

 

 Az est két nagy nyertese tehát a MMM és a NYHV lesz. Sűrűn fognak felállni a stáb tagjai a székükből, mert előbbi legalább ötször, míg utóbbi várhatóan négyszer fog felállni. Amennyiben Butler nyer, úgy az Elvis is legalább három díjjal vigasztalódhat. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr218069898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.03.12. 12:47:32

Az Oscar-díjra jelölhetőség FELTÉTELE 2024-től:
"legalább egy, a fő- vagy kiemelt szerepet játszó színésznek faji/etnikai kisebbség tagjának kell lennie,"
és/vagy
"a további szereplők legalább 30%-a színes bőrű, nő, testi vagy szellemi fogyatékos vagy LMBTQ-tag kell, hogy legyen,"
és/vagy
"a fő- vagy kiemelt szerepet játszó személy történetének is ezen kisebbségek egyikére kell fókuszálnia."
Én azt hittem, hogy a Dűne azért négernősített egy férfiszerepet, mert nyaliznak. De nem, ez lényegében kötelező lett, ha díjat akarnak nyerni, ha nem akarják, hogy a sajtó eltapossa őket. Undorító.
süti beállítások módosítása