50 film amit látnod KELL! 35-31
2012. június 27. írta: thedirector

50 film amit látnod KELL! 35-31

35.

A Torinói ló

turinhorse1.jpg

Amiért a listán van: Lehet szeretni Béla munkásságát, lehet köpködni. Egy azonban bizonyos. Az egyik legnagyobb hatású, legfurább és legjobb látású alkotó idehaza. A Torinói ló az egész világot bejárta és mindenhol nagy sikert aratott, kivéve idehaza. Persze nehezen nézünk szembe olyan dolgokkal, mint a világ pusztulása a lelkünkben. Olyan finom filmes eszközökkel érte el ezt Tarr, hogy nem csodálunk ámulni. Persze hozzá mérten lassú, borzalmas hosszú snittekkel operál a film, mégis azt mondom, hogy ajánlatos egyszer rászánni azt a 3 órát, hogy megnézzük, mert nem mindennapi az élmény, és ezzel a filmmel Tarr Béla tényleg átlépte a filmművészet kereteit. Innen nincs tovább már. Vissza is vonult.

34.

K-PAX

k-pax-.jpg

Amiért a listán van: A K-PAX pontosan azt csinálta meg, a kétezres évek elején, amit a Hold a kétezres évek végén. Pimaszul, csavarosan, és vérprofi módon, mesélt el egy scifi történetet. A film úgy jelent meg a semmiből az életembe, akár csak Prot, a titokzatos idegen a pályaudvaron. Szerinte egy másik bolygóról jött, és vissza is fog odamenni. A baj az, hogy mindenki látja, hogy valami nem stimmel vele, mégis mindent hitelesen mond el. Lassan már kezdik is elhinni, hogy idegen. Vajon Prot igazat mond, vagy valóban dilis? Spontán, érdekes, értelmes film. Nem nézi hülyének a nézőt, de tipikusan az a film, ami hagyja, hogy tovább gondold a filmet, mi pedig szívesen tesszük. Van mit...A listán a helye.

33.

A Rettenthetetlen

Braveheart-braveheart-727143_413_479.jpg

Amiért a listán van: Becsület, hűség, harc. Mindezek úgy, hogy gyakorlatilag mindet a történelmi filmek keretén belül tartva, nem átlépve és mégis mindent a legprofibb filmesztétikai módon alkalmazva. William Wallace példaértékű ember és hős volt, akit nagyon sokan példaképnek tekintenek. A film szintén példaértékű. Sokat olyat lehet belőle tanulni, ami már kiveszett vagy kiveszni látszik manapság, pedig mekkora szükség volna rá...

32.

Acéllövedék

fmj.jpg

Amiért a listán van: Stanley Kubrick mindig is a legjobb látásmódú rendezők közé tartozott. Kimondta és észrevette a társadalmat mérgező problémákat, már-már gyanúsan sosem kapott emiatt Oscart (vagy nagyobb filmes díjakat). Az igazságot egyenesen nem mondta ki, viszont filmjével rávezetett arra, hogy meglásd. Legyen az agymosás, atomháború és politika, lelki nyomorítás, vagy éppen háború. Az Acéllövedék utóbbit lovagolja meg nagyon profi és emlékezetes módon. A film első felében azt láthatjuk, ahogy egy csapat zöldfülűt kínoz lelkileg kegyetlen őrmesterük, majd végül már a harctéren vannak. Meglátjuk, hogy egy egyszerű ember, hogy válik kegyetlen gyilkológéppé, hogy veszti el realitás érzetét, és milyen az amikor ez visszatér. Emlékezetes és tanulságos film, nagyon jó zenékkel.

31.

Die Hard

diehard.jpg

Amiért a listán van: Amerikának rengeteg kemény akcióhőse van. A Die Hard idejére volt már nem is egy, mégis szerintem a Bruce Willis alakította John McClane volt az első, aki úgy volt hős, hogy közben nem. Tovább emeli a film értékét, hogy McClane hadnagy karakterére alkalmasabb ember Willisnél nem létezik szerintem. Ezt a szerepet neki találták ki és minden beszólása, mozzanata tanítani való  a vásznon. Nem egy maszatolt történetet kaptunk, ami csak arra lett volna jó, hogy mindenkit szétpuffogtasson, hanem valóban eszköze volt a jó történet a jó karakterábrázolásnak, ezzel egy igen magas szintre juttatva a Die Hard-ot. Az azóta megélt 3 rész sem engedett ebből a szintből.

http://filmertek.blog.hu/2012/06/26/50_film_amit_latnod_kell_40-36

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr24613749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása