A gyilkos
2023. december 13. írta: thedirector

A gyilkos

A gyilkos

The Killer

2023

k01.jpg

David Fincher filmjeit szerintem a mai napig két külön szekcióra lehet bontani – nem meglepő módon - : Jók és nagyon jó filmek. Az utóbbi kasztba sorolnám a Hetediket, a Social Network-öt vagy a Gone Girlt. Talán még a Fight Clubot is. Míg a második csoportot alkotja inkább a Mank, Pánikszoba, Tetovált lány, Játsz/ma. Számomra nem kérdés, hogy idei filmje A gyilkos utóbbiba tartozik. Na, de mi különbözteti meg a bérgyilkos-utolsó melós-minden félremegy sztorit a szokásos ilyen filmektől: David Fincher. Az ember, akinek tehetségéért a szakma 80%-a alkut kötne az ördöggel.

k04.jpeg

A történet annyit, amit írtam: Névtelen és eléggé szótlan főhősünk (Michael Fassbender) elront egy megbízást, ami után gyökeresen megváltozik az élete. Fincher minden bizonnyal megrendezte karrierje legszögenyesebb filmjét. A gyilkos az első perctől fogva az, ami. Egy teljesen átlagos bosszúfilm. Ezt a világot úgy mutatja be rendezőnk, ahogy annak mi, külső szemlélők gondoljuk. Főhősünk higgadt, érzelemmentes, rideg és óvatos. Nem egy John Wick szerű mindenkit legyakni képes gyilkos, hanem egy profi, mindenre felkészülő karakter.

k05.jpg

Stílusgyakorlatnak lehet hívni, de az biztos, hogy ezen a szakma csúcsa dolgozott. Michael Fassbender élete egyik leghálásabb szerepét kapta. Végtelenül profi, rémisztő és bár az egyik legcsöndesebb a filmben, annál idegesítőbben szószátyár mint narrátor. Néha jó lett volna, ha csak csendben van kicsit. Erik Messerschmidt képei hipnotikusan, Trent Reznor és Atticus Ross zenéje megint tökéletes. Ők egyébként 2010 óta kirobbanthatatlanak a Fincher filmekből. Kirk Baxter ugyan nem vágja rommá a filmjét, de van egy akciójelenet, ami húú..lehet csak ez az egy van, de az odaszab.

Összegzés: Majdnem, de csak majdnem elvitte a forma és a stílus a filmet a forgatókönyv helyett. Annyira nem jó, hogy csak Fincher elalibizze, de annyira bőven van, hogy ezt iparosmunkának, b -filmnek tudjuk hívni. Az biztos, hogy zsinórban a második olyan Fincher film, amivel nem vagyok maradéktalanul elégedett. Remélem a következőben már nem kell fanyalogni, mert a Gone Girl már egy évtizede volt! Ja, és Smith rajongóknak azért kötelező!

7_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr1918280177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása