Columbo és Poirot mellett az új legenda: Benoit Blanc
2023. január 03. írta: thedirector

Columbo és Poirot mellett az új legenda: Benoit Blanc

Tőrbe ejtve: Az üveghagyma

Glass Onion – A Knives Out Mystery

2022

Hogy lehet folytatni minden idők talán legjobb whodunit? filmjét. Rian Johnsonnak eléggé újra kellett építenie magát a minimum megosztó Utolsó Jedik után. A Tőrbe ejtve agyas, fordulatos, ritmusos film lett, aminek a forgatókönyve rétegekkel, poénokkal, tokkal vonóval referencia munka a témában. (Fun fact a 2019-es rész volt az utolsó 9,5 pontos, tehát az általunk felállított skálán elérhető legmagasabb pontot kapó film)

go1.jpg

A gigászi összegért megvásárolt jogokkal bíró Netflix full szabad kezet adott Johnsonnak a 2. és 3. filmre. Tehát, aki az üveghagymában egy lelketlen, woke tömegcikket vél felfedezni (de azért remélem ilyen nincs igazából) az kivételesen ne a streaming szolgáltatónál kopogtasson. Már megvolt a sztori, mikor megvették. Ami ezúttal úgy hangzik, hogy: Benoit Blanc (megint Daniel Craig szuper alakításában) Görögországba utazik egy játékra a techmilliárdos Miles (Edward Norton) meghívására, annak barátaival. Aztán a játék eldurvul és mikor a szigeten meghal valaki, Blancnak újfent elő kell venni csavaros észjárását, hogy az ügy végére érjen.

go2.jpg

Kár lenne a sztoriról többet elárulni. Inkább nézzük meg a fő kérdést, ami mindenkit foglalkoztat: Jobb lett-e Az üveghagyma, mint a nagy előd? Nos, a kérdés egyértelműen nem. Ez nem azt jelenti, hogy rossz film, inkább más. Más a hangulata. Johnson kézzel-lábbal próbálta tagadni, hogy ez is Tőrbe ejtve film lenne. Még a címet sem szerette volna, hogy nehogy összehasonlításokat képezzen, de a Netflix ragaszkodott a brandhez, ezért is a rejtély szókapocs. Ez a rész sokkal másabb. Hosszabb a felvezetés, a karakterek sekélyesebbek (ez mondjuk valószínű ennek a tech milliárdos kompánia koncepció részét képezte), a humora nem olyan ütős. A fordulatai pedig nem bokszolnak úgy gyomron. Azt viszont kár lenne letagadni, hogy milyen erényekkel is bír.

go3.jpg

A hangulata fantasztikus. Remekül alapoz. Nem sajnálja rá az időt. Amíg az egyben a trumpista, összezáró újgazdag családot gúnyolt ki a bevándorlókkal szemben Johnson, most az IT területén dolgozó kamuskodókat. Nem nehéz nem Elon Muskot látni az egész karakterben. De a baráti körét alkotó sztárok (azért nem olyan erős összetételben és minőségben mint a Tőrbe ejtvében) is remekelnek. Megvásárolt politikusok, influencerek, sokadik felesleges fashionbuzi stb.. Kate Hudson, Dave Bautista vagy Kathryn Hahn szuper alakítást hoznak. A legjobb nyilván Edward Norton a seggfej, önmagától elájuló okostóni, aki lényegében a filmben folyamatosan módszeresen cseszi szét maga körül a dolgokat. Jó lenne többet látni őt is filmekben. A csavarok most is elég jók. Mint írtam fentebb, nem biztos, hogy ez lesz a legemlékezetesebb krimi, de arra mindenképp jó, hogy egy újabb remek darabbal bővítse a műfajt.

go4.jpg

Azt is pozitívumnak kell venni, hogy Rian Johnson ismét magasról tojik a műfaji konvenciókra. Szépen kikerüli a csapdákat. A film egy pontján történő megújulásról is nyilatkozott és nagyon is tudatosan választotta ezt, még ha félt is tőle. A bátorság mellé párosul a szokásos patika mérlegen kitalált történet és hasonló módon adagolt rejtély-feszültség. Ez tetten érhető a humornál is, ami annyira nem vicces, mint volt az egyben, de azért azt ne higgyük, hogy könnyű humorossá tenni egy nyomozós krimit. A nevetés kiolthatja a jelenetek komolyságát és kihatással lehet a rejtélyre, az izgalomra. Johnson ezt is biztos kézzel tartja.

Összegzés: Egy fokkal alacsonyabb polcra érdemes helyezni Az üveghagymát, de ez a polc még mindig irgalmatlan magasan van. Talán sokan fel sem fognak tudni odáig nyúlni. Rian Johnson pedig ezúttal egyet hátrébb lépett: Nem ő akar lenni a legokosabb a műfajban. Nincs meg a „húha” érzés. De elvitathatatlan, hogy nagyon szórakoztató a film és hosszú távra rendelkezhet be ő is és Benoit Blanc is. Egyre még biztosan.

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr8618017236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.01.04. 14:29:38

A rendező tolt egy knives out 2.0, Norton meg egy Olasz meló 2.0-át. Egyébként jól szórakoztam rajta, mondjuk a több, mint 2 órás játékidőt nem indokolta semmi. A film magában egy tipikus második rész, nagyobb, hosszabb, minden négyzetre emelve az elsőből.v
süti beállítások módosítása