Tom Hanks rendet tesz a vadnyugaton
2021. február 22. írta: thedirector

Tom Hanks rendet tesz a vadnyugaton

A kapitány küldetése

News of the World

2020

Paul Greengrass filmográfiájában nem találtam egyet sem, ami igazán az én ízlésemnek tetszene. Sem a nyers rendezési stílusát, sem az izgő-mozgó kamerás (már már) dokumentarista alkotói szellemiségét nem komázom. De még ezeket elnézve sem láttam olyat tőle, ami kicsit is kiemelkedne a közepes-jó határáról. Aztán jött a News of the World.

now3.jpg

És nem történt meg a csoda. Ezúttal nincs rángatózó kamera, meg erőtlen rendezés. Kb. minden a helyére került, 1-2 összetevőt leszámítva, de ne rohanjunk előre. A történet szerint Jefferson Kyle Kidd kapitány (Tom Hanks), a vadnyugatot járja és a településeken, némi apróért felolvassa az elmúlt napok történését az újságból. Találkozik Johannával (Helena Zengel), akit a kajova törzs nevelt, de most vissza kell mennie a vérszerinti szüleihez. Ne felejtsük, hogy a polgárháború után járunk néhány évvel. Hanksről meg tudjuk, hogy a nép jószándékú gyereke, ezért vállalja, hogy a 10 éves kislányt visszaviszi a lakhelyére.

now2.jpg

A film azoknak jó, akik szeretik a vadnyugat szelídebb arcát (legyen bármilyen képzavar). A korhatárbesorolás szerint pg13-as, tehát nincs igazán vérengzés, káromkodás stb…ennél fogva pár feszült (és kétségtelenül jól megrendezett) akciójelenetet leszámítva Tom Hanks "jófej show-t" látunk. Csodálatos zenével (James Newton Howard Oscar jelölt formában), remek fényképezéssel és megbízhatóan szép Hanks – Zengel alakítással.

now.jpg

De mi a baj? Miért írtam azt, hogy nem történt meg a csoda. Nos, bármennyire is szép és tanulságos a történet, nem elég nagyívű, nem formabontó. Egyszerűen elmesélt történt, ahova karaktereink viszontagságosan, de eljutnak A-ból, B-be. Baj, hogy csak ennyi? Háát egy Oscar frontrunner filmtől igen, de amúgy nem. Pont tíz évvel ezelőtt nagyon hasonlóan járták körbe a Félszeművel a témát a Coen tesók. Csak míg az minden elemében egy páratlan remekmű, ez inkább csak okés. Az viszont már védhetetlen, hogy Tom Hanks annyira vadnyugati hős, mint amennyire és Sharon Stone férje. Teljesen hihetetlen és elszabott casting. Félre ne értse senki: Hanks még egy atipikus karaktert is tök jól eljátszik, de hogy nem egy westernhős alkat az tuti. Jámbor, jól nevelt, se nem marcona, se nem szikár, se nem nyers. Csak simán Tom Hanks. Helena Zengel viszont parádés. Már a Kontroll nélkülben is az volt, de itt is megmutatja, miért lesz a következő 10 év meghatározó színésznője.

Összegzés: Nézhető, élvezetes és jó film a News of the World. De se nem újranézős, se nem emlékezetes és se nem elég fontos film ahhoz, hogy most Oscarrol beszéljünk a kapcsán. Viszont ezekben az ínséges időkben felüdülés volt megnézni.

7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr9816435584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása