Pocsék évben is a legjobbak! BEST OF 2020!!!
2021. január 13. írta: thedirector

Pocsék évben is a legjobbak! BEST OF 2020!!!

Ne szépítsünk: 2020 filmes szempontból egy kupac sz*r volt. Egy olyan évben, ahol az első 2 hónapot leszámítva meg egy rövid nyári etapot idevéve alig volt bemutató. Amikor a havi 1-2 mozis adagod éves adagra korlátozódik, mert minden zárva. Amikor Christopher Nolan karrierje legcsalódáskeltőbb produktumát dobja ki az amúgy is botrányos nyáron. Amikor az évek óta várt Dűne és The Batman teljes évet csúszik, de aztán kiderül, hogy előbbit megnézheted otthon tv-n….hát nehéz szavakat találni.

2021-ben sem leszek optimistább: Valószínűleg nem sok új mozis bemutató lesz. Ennek az előszele már kísért. Cikkünk írásakor már 7 hónappal eltolták (márciusról októberre) a Morbiust. A Húsvétra időzített 007-es kalandból sem lesz valószínűleg semmi. Nagyon óvatos becsléssel is talán ősszel lesz valami filmes szempontból. Addig mi marad? A VOD és Streamek. Nem vagyok a fejlődés és a technológia ellen, de az is igaz, az ide gyártott filmek 90%-a hulladék. Nézhetetlen színes-szagos műanyag. Azok a filmek, amiket statisztikai és tartalomfogyasztási trendek mentén rendelnek meg, nem nyűgöz le, nem tölt el örömmel és nem tartom művészetnek, a megnézésük nem hagy bennem maradandó nyomot. Szerencsére/szerencsétlenségünkre még év elején behúztak a mozik egy csomó 2019 végi Oscar jelölt filmet, így nem kellett visszavennem a top20-as listát, top10-re. Mert bizony pár hete még ezzel kacérkodtam. Sőt a top10-nél is vakartam a fejem. Azért most összeállt aminek össze kell és nem lett egy 2016-os csonka lista, de nagyon remélem, 2022-től végre visszakapjuk a mozinkat. Remélem lesz még mozi.

Lássuk a listát!

bestof2020.jpg

bestof20202.jpg

bestof20204.jpg

bestof20203.jpg

Legjobb történet:

Rian Johnson - Knives Out
Greta Gerwig - Little Woman
Jack Fincher - Mank
Aaron Sorkin - The Trial of The Chicago 7
Thomas Vinterberg - Druk

Legjobb fényképezés:

Roger Deakins - 1917
Yorick Le Saux - Little Woman
Erik Messerschmidt - Mank
Claire Mathon - Portrait de la jeune fille en feu
Darius Khondji - Uncut Gems

Legjobb zene:

Alexandre Desplat - Little Woman
Thomas Newman - 1917
Trent Reznos & Atticus Ross - Mank
Nathan Johnson - Knives Out
Hans Zimmer - Hillbilly Elegy

Itt pedig a szokásos összefoglaló zenés videó! Jó nézelődést!

20.

Relic


dir: Natalie Erika James

relic.jpg

A Relic lényegében a Babadook és a Hereditary szellemi örököse, amely inkább bőr alá kúszó rémisztéssel, lassan építkező drámával és őrülettel szabotál, semmint undorítósággal vagy sokkolással. A film szimbolikája remek és az utolsó pár perc egészen döbbenetes és mesteri. A Relic a lassan gyilkoló film, amely csak kevés horror rajongónak adja meg igazán magán, de őket biztosan hanyatt vágja.

19. 

Mank

dir: David Fincher

m01.jpg

Teljesen érthető, hogy sokan unták a Manket. Az előzményeket Fincher abszolút nem vázolja fel. Aki nem ismeri az Aranypolgárt, annak készültét és jelentőségét, annak tömény unalom lesz és el fog veszni. Nekem sem ez lesz az Fincher film, amit újra elő fogok venni, de elismerem:  A Mank olyan, mint a címszereplője: Távolságtartó, egyben szellemes, cinikus és piszok zseni.

18.

Hillbilly Elegy / Vidéki ballada az amerikai álomról

dir: Ron Howard

hb2.jpg

Érthető, hogy sokan miért húzták le a Hillbilly Elegyt, de én azt mondom, most örüljünk annak, hogy van egy tisztességesen összerakott, hagyományos családi dráma, ami a maga sete-suta módján tanít, mond valami a kihasználandó helyzetről, a soha fel nem adásról és, hogy a család bár sokszor áldás, néha átok is.

17.

Borat 2.

dir: Jason Woliner

borat2.jpg

Noha van egy kis másolat utóíze, az új szereplők, az amerikai elnökön és a feministákon való élcelődés ad neki annyi naftát, hogy ne érezzük újrahasznosításnak. Sőt már a koronavírus is megkapja a magáét Borattól. Mi mást várhatnánk el többet ettől a "szériától"?

16.

Bad Education / Romlott oktatás

dir: Cory Finley

hugh-jackman_profile.jpg

15.
Boże Ciało / Corpus Christie

dir: Jan Komasa

bc1.jpg

Komasa rendezése összetett és kellő érzékenységgel tapint rá a lengyelek mai napig rajongás szerű imádata a katolicizmus felé, illetve a hagyományokhoz és a bűnök feloldoztatásához. Remekül, mégsem példabeszédként állítja szembe ezt a világot, és olyan piszok erős atmoszférát teremt, hogy néha úgy érezzük nem csak Daniel körül, de körülöttünk is egyre fogy a levegő.

14.

Palm Springs

dir: Max Barbakov

palm-springs-t.jpg

13.

Jojo Rabbit / Jojo nyuszi

dir: Taika Waititi

merlin_162489783_81693ceb-9ed1-4020-b578-fe3438d79486-superjumbo.jpg

12.

Beastie Boys Story

dir: Spike Jonze

beastie-boys-story-1.jpg

Spike Jonze trükkös dokumentumfilmje igazából pont olyan őrült és elszállt, mint az azt bemutató Brooklyn-i banda. Egészen döbbenetes rendezés és talán eddig sosem láttuk még a boríton: "live action documentarty movie". Parádé!

11.

The Trial of the Chicago 7 /

A chicagoi hetek tárgyalása

dir: Aaron Sorkin

t73.jpg

Talán nekünk Európaiaknak nem annyira fontos ez a téma, de igyekeztek modernebb társadalmi problémákkal is dúsítani, pl. a Bobby Seale perével, ahol a feketék ügyét is idevették. Összességében viszton ez nekünk inkább egy jó film, semmint fontos film. Az viszont elvitathatatlan, hogy mind a Netflix, mind Sorkin beletalált az időzítésbe, hiszen jelenleg is rengeteg tüntetés van országszerte, ahol ki tudja? Évtizedek múlva hasonlóan alapanyaga lesz a modern generációs filmeseknek.

10.

Sorry We Missed You / Sajnáljuk, nem találtuk otthon

dir: Ken Loach

sorry-we-missed-you-1.jpg

Minél jobban távolodunk el a természetes világtól és válunk mi is számokká, annál nagyobb szükség van az olyan intelligens, felkiáltójelet nem az arcunkba toló mégis egyre élesebb filmekre és alkotókra, mint amilyen a Ken Loach és a SWMY. Taps!

9.

Les Misérables / Nyomorultak

dir: Ladj Ly

les.jpg

Egészen döbbenetesen beszéli az utca nyelvét Ly és soha egy pillanatra sem érződik mesterkéltnek vagy túltoltnak. Van benne pár nem túl jól kibontott háttérinfó, kapcsolat, de végső soron az egész filmet az utolsó 20 perces pokoljárására vezették fel, ami csak úgy málházza ránk a nehéz pillanatokat. A végén pedig egy olyan hibátlan lezárással, ami tényleg ritkán születik a filmtörténelemben.

8.

Uncut Gems / Csiszolatlan gyémánt

dir: The Safdie Bros.

brody-uncutgems-1-3528804897-1578524267598.jpg

Teljesen megérthető, hogy valaki 20 perc után megunja és azt mondja elég ebből a túldumált, túlírt, antipatikus emberekkel és önsorsrontókkal megtámogatott fura valamiből, pedig érdemes azért kitartani a végéig a fekete öves filmfogyasztóknak, mert nem mindennapi film.

7.

Pieces of a Woman

dir: Mundruczó Kornél

p0.jpg

Kár tagadni, a Pieces of a Woman a 2020-as év egyik legszívszorongatóbb drámája. Ki merem mondani, hogy talán minőségben párja lehetne Noah Baumbach Marriage Storyjának, de érzelmeiben döngeti azt. Nagyon nagyon jó, visszafogott és igényes film, három remek színészi alakítással. Nem tudom Shia botrányai mennyit fognak ártani a filmnek, de szerintem minden szereplő várhat egy jelölést, ha nem korbácsolódik fel a balhé áprilisig.

6.

Druk / Még egy kört mindenkinek

dir: Thomas Vinterberg

an1_1.jpg

Elvitathatatlanul egy újabb Thomas Vinterberg mesterművel lettünk gazdagabbak, ami remekül dolgoz fel egy súlyos témát, aminek súlyos témák adják a táptalajt. Mads Mikkelsen egy karrier definiáló alakítással tiszteli meg a 2020-as év egyik legjobb sztoriját és filmjét.

5. 

Portrait de la jeune fille en feu /

Portré a lángoló fiatal lányról

dir: Céline Sciamma

portrait-of-a-lady-on-fire.jpgItt az volt végig az érzésem, hogy ezek a lányok a való életben is egy párt alkotnak. Döbbenetes a kémia. Csak a legjobb mozikban lehet tettenérni ennyire vásznat felégető viszonyt két ember között. Ráadásul pompás díszletek és olyan gyönyörű kosztümök és fényképezés mellett, hogy ihaj. Teljesen giccsmentes, a pátoszt kerüli. Csendes, nyugodt óda a szerelemhez két fantasztikusan tehetséges színésznő prezentálásában.

4. 

El Hoyo / A platform

dir: Galder Gaztelu-Urrutia

el-hoyo.jpg

Egy végtelenül lebilincselő, brutálisan nyers, eszközökben nem válogató alkotás az El Hoyo, ami minden kilátástalansága ellenére is egy pozitívabb kicsengésű mű.  Társadalmunk, a világ társadalmáról, az összes kor társadalmáról senki nem készített ilyen szuggesztív, ennyi gyomrost kiosztó thrillert 90 percben, mint ez a baszk pali.

3.

Little Woman / Kisasszonyok

dir: Greta Gerwig

02_13.jpg

Nehezen tudnék bármi bántót írni a filmről, mert maga a mozgóképes csoda. Talán a játékidejét  lehetett volna kurtítani picit, mert a 135 perc sokakat elijeszthet, de aki egy picit is fel bírja venni az elején a fonalat, azt kampóként húzza végig a stáblistáig. Greta Gerwig meg most vált igazán nagy rendezővé!

2.

1917.

dir: Sam Mendes

letoltes_3.jpg

Az amúgy sem gyenge Oscar felhozatal egyik csúcsteljesítménye. Amikben érdekelt jelölés ügyileg, azok nagyját meg is  nyerte és bár Sam Mendes rendezői díjának elbukása maga a blaszfémia. A forgatókönyv, vágás és a színészi játék még ha csak "jó" is,  minden más referenciamunka. Az év egyik legnagyobb filme!

1.

Knives Out / Tőrbe ejtve

dir: Rian Johnnson

ko3.jpg

Ritkán mondom filmre azt, hogy hibátlan. Ez sem az, mert nincs hibátlan leképzése az amúgy sem tökéletes valóságnak. De ez a film átkozottul közel áll hozzá. Talán közelebb, mint bármi az elmúlt évekből. Én csak remélem, hogy 2-3 éven belül lesz megint egy olyan ügy, amire Benoit Blancot kérik fel. Biztos, hogy megnézem.

 

Itt pedig a szokásos összefoglaló zenés videó! Jó nézelődést!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr10016386598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása