Sok hűhó Tenetért
2020. augusztus 27. írta: thedirector

Sok hűhó Tenetért

Tenet

2020

Nagyon becsülöm Chris Nolan munkásságát. Sokakkal ellentétben nincs nálam szent státuszban (bár nagyon szeretem), de azt a 2000-es években (és a 2010-es évek elején) elérte, hogy esemény egy Nolan film, és tudom, hogy annyira rossz sosem lesz a filmje, hogy karrier temetésbe kezdjünk. Mondjuk a Tenettel azért már egy picit a fanok körében is elkezdett meginogni alatta a képzeletbeli trón.

tenet5.jpg

De Nolant nem csak ezért érdemes figyelni és becsülni, hanem azért is, mert ő az a régivágású író és rendező, aki még hisz a moziban. Hisz abban, hogy filmet készíteni művészet és nem munka, és ő nem munkás/iparos hanem művész. Filmszalagra forgat, felügyeli a vágást, a filmjeit moziban engedi csak bemutatni (vagy nem dolgozik vod rendszerben eleve), lehető legszebb és legnagyobb formátumban gondolkozik és hányingere van, ha CGI-t kell alkalmazni. A forgatáson pedig vasfegyelem van, erről volt épp elég balhé és hír a karantén idején. Ráadásul nem remakel, nem adaptál (sűrűn) és próbál főleg saját ötletekből dolgozni. 

tenet1.jpg

Most a Tenet nem csak egy új Nolan opuszként várt bemutatásra, hanem A filmként, aminek bemutatásával talán újraéled az emberiség és a mozizási vágy. Mert bizony nálunk már nézhető, de sokáig odakint az USA-ban nem volt ez magától értetődőt, sőt, most sem az. Rengeteg tologatás és huza-vona után végül bemutatták tegnap globálisan a filmet és...hát mondjuk úgy, hogy látványilag nem is térhtetett volna jobb bőrben vissza a moziélmény (nálunk vidéken kb szerda este teltházzal ment), de mint történetvezérelt filmként eléggé vegyes érzéseim vannak.

tenet2.jpg

A történetről sok volt a titok és sugdolózás, hogy időutazás, meg idővisszapörgetés és globális háború és klónozás és az Eredet testvérfilmje, sőt sokak szerint egyenesen a folytatása. Maradjunk annyiban, hogy van ami betalált, van ami nem. Nem is fogom elmondani, legyen elég annyi, hogy a John David Washington által alakított "főhős" (ez a neve, nem vicc), és kompánia kényszerül arra, hogy megakadályozza a harmadik világháborút, ami már nem csak a küszöbön van, hanem zajlik. Messze távol tőlünk az időben. Nem is kell többet tudni.

tenet3.jpg

Főleg, mert ez az első Nolan film, amit nem akar megmagyarázni az író. Ez egyébként egy sokkal kevésbé szent tehénként tisztelt rendezőtől is picit nagyvonalú gesztus lenne, de egy rengetegszer -okkal- érzelementesnek, számító elméleti fizikusi szaktekintélyi szerepkörben tetszelgő Nolannél egyenesen furcsa. Ahogy kimondatja a filmben, hogy "ne akarja megérteni, csak érezze". Ezt a kiszólást okkal vehetjük magunkra, mert az író úr a saját maga által okosan kitalált, megálmodott szüzsébe bonyolódik bele (vagy csak nincs meg a megoldás) és csapja le ezzel. Sok kritika érte a filmet, hogy nem vicces. Értetlenül álltam sokáig előtt: "egy Nolan film nem vicces?" Mi lesz a következő, egy pornófilmben nem lesznek érzelmek? Szóval értitek, eddig sem egy bohóc volt a pali. De rájöttem. Próbál vicces lenni, de ez annyira megy neki, mint a suli stréberének, akit kegyelemből elhívnak a  vagányok lógni, és mindenáron próbál vicces lenni a nagyokkal. Egyszerűen nem megy neki és roppant kínos.

tenet4.jpg

Ezúttal a karakterek sem sokat segítenek az azonosulásban, mert nincs igazi jellemük. Motivációjuk sem sok, de 5 dolgot nem nagyon lehetne elmondani róluk. Szerelmi szálat nem tolja túl egyébként szerencsére, Kenneth Branagh-val viszont nem bővült a Nolan gonoszok tábora. Ellenben Pattinson és Debicki szuperek. J. D. Washington meg meh...nem tudom. Nem látom benne a tehetséget. Szóval ez van: Akad egy nyakatert sztori, amit "érzünk" a film úgy 70%-áig, de utána nagyon könnyű elveszni és biztos, hogy látni kell újra (de annyira meg sajnos nem jó, hogy rohanjon az ember megint kifizetni a jegy árát), akadnak jó színészek és dialógusok, a történet is tartogat fordulatot és érzelmi mélységeket, magasságokat. De mi az, ami kiemeli a közepes akció-scifik mezőnyéből?  Hát a látvány és az izgalom. Kár tagadni: Ez Nolan legszebben felvett, megvágott, megkomponált akciófilmje. Egészen döbbenetes kaszkadőrmutatványok, bunyók, üldözések földön-vízen-levegőben és igen, még egy kibaszott Boeing 747-est is felrobbantanak benne. A zene végig pulzál (amúgy iszonyat tolakodó módon), és annyira szuper, hogy fel sem fog tűnni, hogy nem Hans Zimmer kompontálta (ő a Dűnét zenésíti épp meg, e Tenetért Ludwig Göransson felel, aki friss Oscar díjas a Fekete Párducért).

Összegzés: Nehéz most így bármit mondani egy megtekintés után a Tenetről. Az biztos, hogy ez Nolan legrosszabb filmje a 2002-es Álmatlanság óta. De igazán rossz filmnek messziről sem nevezném. Eddig is blöffölt, pongyolázott, félremagyarázott rengeteg filmjében, de sikerült elfedni ezeket a remek karakterekkel, csavarokkal, okos húzásokkal, de itt valahogy neki sem volt meg a teljes kép véleményem szerint, így a Tenet egyelőre egy mega látványos, okosan előadott okoskodás. Egy tipikus nagyobb a füstje, mint a lángja mozi.

7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr3216179210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2021.05.30. 10:21:48

Ezzel a filmmel több baj is volt, a főszereplők aktuálpolitikai kiválogatásán kívül ott volt még a súlyosan ellemntmondásos történetszál is.
süti beállítások módosítása