Eztán majd jobban tiszteled a futárokat!
2021. január 11. írta: thedirector

Eztán majd jobban tiszteled a futárokat!

Sajnáljuk, nem találuk otthon

Sorry We Missed You
2019

Vannak azok a filmek, amik nagyon jók, a megnézésük mégis undort és tehetetlen dühöt váltanak ki az emberből. Ha ismered azt az érzést, hogy percenként ordítanál, vagy ütnéd dühödben a falat a láttotaktól, akkor a SWMY a Te filmed. Ha nem ismered ezt az érzést, akkor most lesz 100 alkalmad megtapasztalni 100 perc alatt.

sorry-we-missed-you-1.jpg

Rick(Kris Hitchen) családja egyre nagyobb bajban van a válság óta. Egyik adósságból a másikba menekülnek, miközben nem csak az életszínvonaluk, de az albérletük mérete is megy összefelé. Végső elkeseredésben fuvarozói munkát vállal alvállalkozóként egy kérlelhetetlen főnöknél, aki nagyon vigyáz vállalkozása 5 csillagos megítélésére.

sorrywemissedyou_05.jpg

Ken Loach-ról eddig tudni lehetett, hogy a dolgozó réteg megmentője és roppant szociálisan érzékeny alkotó (I, Daniel Blake), de most talán minden eddiginél dühösebb és feszültebb kritikát festett vászonra a vadkapitalizmusról. Ez már nem csak kizsákmányolás, hanem egy olyan visszafordíthatatlan spirál, egy olyan önkizsákmányolás, aminek az ember mindent képes alárendelni, csak hogy megéljen. Hogy túléljen.

swmy-first-look-still.jpg

Rögtön az első percekben közli Rick „főnöke”, hogy ő itt nem fizetségért dolgozik. Illetményért. Minden nap el kell látni a határidőre kézbesítendő melót, és ne nagyon tervezzen pl. ebéd vagy wc-szünettel. Ennek nyomatékosításaképp a kezébe ad egy műanyag palackot, hogy „ha kell, használd ezt”. Emlékszünk arra a kínai karikatúrára/botrányra, mikor a dolgozók pelenkában ültek az irodában? Üdv új világ!

sorry-we-missed-you-2-900x0-c-default.jpg

Ken Loach nem ad feloldozást. Ennek a végeláthatatlan kálváriának, aminek nem csak Rick, de az egész családja szőröstül-bőröstül a része lesz, nincs vége. Erősen, bírálva, és bátran mond ítéletet a beteg, profitorientált, materialista világról, mert ha egy művész sem mondja ki, akkor ki? Végig látjuk a gyötrelmes kínlódást, azt a fajta kihasználást, ami valóban jellemzi a világot. Semmi más nem érdekel, csak hogy a csomag 0msp késéssel az ügyfél kezében legyen (akik még hajlamosak ekkor is megnehezíteni a férfi dolgát). Teljesüljön a napi norma.

Összegzés: Minél jobban távolodunk el a természetes világtól és válunk mi is számokká, annál nagyobb szükség van az olyan intelligens, felkiáltójelet nem az arcunkba toló mégis egyre élesebb filmekre és alkotókra, mint amilyen a Ken Loach és a SWMY. Taps!

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr6616384388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása