Kijózanító pofon a részegségről
2021. január 03. írta: thedirector

Kijózanító pofon a részegségről

Még egy kört mindenkinek

Druk
2020

an1_1.jpg

El kellett teljen 8 éve, hogy a dán dogma fenegyerek Thomas Vinterberg újra együtt dolgozzon Mads Mikkelsennel. A vadászat piszok kemény film volt, aminek a kiheverésére nem hogy 8 év, de egy élet is kevés. Persze egyikük sem a tökét vakargatta eddig. Vinterberg még forgatott azóta is egy remek filmet, a Kommunát. Mads pedig ha lehet, még nagyobb sztár lett. Sorozatos fronton (Hannibal), videójátékban (Death Stranding) és szuper produkciókban (Doctor Strange) egyaránt bizonyított. Most visszatért, és régi alkotótársával kőkeményen belökték az évtizedet. A Még egy kört..talán a legjobb, de mindenképpen a leghatásosabb európai film egyike volt 2020-ban!

an2_1.jpg

Főszerepre négy kiégett, "midlife crisis"-es tanárt tett. Mindegyikük élete válaszúthoz érkezett. A legfőbb karakterünk Martin (Mikkelsen) boldogtalan a házaséletben, a gyerekeivel nem találja a hangot, és a diákjai is froclizzák, a szüleik pedig a vizsgák előtt minden eddiginél nagyobb nyomást tesznek a vállára. Ugyanúgy nem könnyű Nikolaj, Peter és Tommy élete sem, gyermekek miatt kialvatlan éjszakák, cserbenhagyott diákok, barátnőmentesség, szorongás stb... Fontos leszögezni, hogy Vinterberg filmjében egyik szereplő sem rossz ember, sem gyarló. Akkor sem, mikor egyikük 40. szülinapi buliján kitalálják, hogy egy neves pszichológus szerint mindnyájan alkohol elvonással születünk, mert a szervezet 0.05%-kal kevesebb alkoholt tartalmaz, amit folyton pótolni kellene. Kitalálják, hogy egy "kísérlet" keretében megpróbálják megtartani ezt az eredményt.

an3.jpg

Persze, ahogy várható, hamarosan ennek az értéknek sokszorosát szeretnék elérni. Eleinte nincs is nagy baj. Mindannyiuk élete elkezd kisimulni, a kapcsolatok, életek rendeződni látszódnak, de nem felejti el közben feltenni a kérdést? Szükség volt erre? Szükséges folyamatosan részegnek lenni, és kell-e ez a mankó, vagy elég lenne elhatározni a változást magunkban? Meddig tarthat a jó érzés és mikor indul el az addikció? És amit a tök jól megírt magyar cím is sugall: Még egy kört vagy van utolsó kör?

an4_1.jpg

Vinterberg láthatóan rengeteg időt töltött a kérdések kidolgozásával és a válaszokat nem adja meg nekünk, de megmutatja. Mégpedig egy Oscar díj minőségű script formájában. Lenyűgöző az az alaposság, gondosság, amivel elénk tárja az alkoholfogyasztás előnyét, hátrányát és veszélyeit. Nem művi, nem romantizált, és kerüli a didaktikát. Ugyanakkor a Születésnap című filmjére is jellemző komikus és tragikus jeleneteket szuperül mixeli össze, mint a legjobb bártender. Ehhez pedig Mikkelsen karrierje legerősebb alakítását nyújta, aki esendő, bajsza alatt mormogó karakterét végig szánjuk és sajnáljuk. De aztán olyan utolsó 3 percet rittyent, amit nem túlzok, soha senki nem felejt el, aki látta a Még egy kört...

Összegzés: Elvitathatatlanul egy újabb Thomas Vinterberg mesterművel lettünk gazdagabbak, ami remekül dolgoz fel egy súlyos témát, aminek súlyos témák adják a táptalajt. Mads Mikkelsen egy karrier definiáló alakítással tiszteli meg a 2020-as év egyik legjobb sztoriját és filmjét.

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr5416370352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.03.10. 14:11:13

mi az, hogy karrier definiáló alakítás?
.
A dánok megoldása az életközépi válságra, illetve a kiégésre az alkohol! Ennyiből simán lehetne magyar film is egyébként. Mikkelsen miatt kötelező, illetve így 40 felé (sajnos nem félúton már) az egész téma átélhető rendesen.
süti beállítások módosítása