Borat (újra) lecsap!
2020. december 16. írta: thedirector

Borat (újra) lecsap!

Borat

2006

borat.jpg

Engedjétek meg, hogy megkíméljelek benneteket a hihetetlen hosszú nevű címtől (ugyanezt fogom tenni a 2.rész esetében is). Essünk túl a kötelezőn: Sachan Baron Cohen nem egy mindenki által kedvelhető ember, ennek okán a humora, stílusa is megosztó. Van aki imádjam, mások utálják. Jellemzően szélsőseges az, amit csinál. Az Ali G-még csak csak egy elviselhető paródia volt, de a Borat 2006-ban szintet lépett és érthető, hogy egy kicsit sok lett egyesek szemében. Borat egy lökött, szexista, rasszista, kullancsként akaszkodó, ostoba ember. Mégis elhiteteti a Kazah kultúrális miniszterrel, hogy ő az alkalmas ember arra, hogy Amerikába menjen és eltanulja azokat a trükköket, tippeket, amivel az ő kicsiny országuk is nagyhatalom lehet. Nyilván nem árulok el nagy titkot vele, hogy Cohen mindenből viccet csinál. Bántó vicceket. Az amerikai felfújt életérzésből, szexizmusból, politikából, rasszokból, kajákból de még a himnuszukból is. Összefüggő történet lényegében nincs. Az egész egy őrült road trip köré van felhúzva és apróbb (sokszor gerilla filmezéssel elkészített) jelenetek összessége. De milyen jeleneteké? Negyed óra után már az embernek fáj a hasa a nevetéstől. Borat humora kíméletlen, megbotránkoztató, de mégis az ember azt érzi, hogy "bazzeg ennek a flepnisnek azért igaza van". A maró humor mögött mindig ott van a szív. Cohen bár egy elszállt megzabolázatlan mozdony erejével hasít végig a pályán, soha nem öncélú amit csinál. Ez pedig nagyon értékelhető abban a világban, amikor lényegében már nem hogy elgondolkozni nem lehet egy vígjátékon, hanem még nevetni sem.

8_5.jpg

Borat 2.

2020.

borat2.jpg

Kellett majdnem másfél évtized, hogy Cohen újra felhúzza a góllövő cipőjét, párdon, csodálatos szürkés kék zakóját. Cohent most baszta fel annyira a Trump éra politikája, hogy ismét felrúgja Amerikát és szétszakítsa a vékony rétegekből szőtt amerikai álmot. A felütés egyértelmű: Nem sült el jól az előző utazása a Kazah nép nagy fehér gyermekének, ezért épp büntetését tölti. Amikor azonban új tervvel áll elő az ország vezetés: Új amerikai elnök, tehát el kellene kezdeni neki puncsolni kicsit. Elvinni az ország sztármajmát, és ki más alkalmasabb erre, mint aki már járt ott: Borat Sagdiyev. Nem árulok el nagy titkot: A Borat 2 ugyanaz mint az egy. Illetve, ahogy a folytatások szoktak lenni: Van benne fanservice, új konfliktus. Borat lánya is beköszön a hihetetlenül vicces és tehetséges Maria Bakalova személyében, akit Cohen maga választott ki a szerepre. Garantáltan hallunk még róla. Tényleg nagyon nagy tehetség. Amúgy mivel a karaktert már eléggé ismerik, sőt kult státuszba ment, ezért kevésbé használták a gerilla filmezést, mint lehetőséget. Borat több megrendezett jelenetet kap. De annyi baj legyen. Ugyanis az előző résszel ellentétben, ez a film nem csak hihetetlenül vicces, hanem olykor drámai és meglepően csavaros is. Noha van egy kis másolat utóíze, az új szereplők, az amerikai elnökön és a feministákon való élcelődés ad neki annyi naftát, hogy ne érezzük újrahasznosításnak. Sőt már a koronavírus is megkapja a magáét Borattól. Mi mást várhatnánk el többet ettől a "szériától"?

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr8916345332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása