Az aszfalt királyai
2019. november 29. írta: thedirector

Az aszfalt királyai

Az aszfalt királyai

Ford v Ferrari

2019

Az általam egyik legjobban várt idei film volt Az aszfalt királyai. Egyrészt mert nem titkoltam Ferrari fanatikus vagyok, másrészt meg imádom az autós-sportfilmeket. Meg Christian Balet. És James Mangoldot. Olykor Matt Damont is. Úgyhogy mi mehetett itt félre? Utólag mondhatom: Semmi.

letoltes_2.jpg

Mangold igazság szerint mindig a mainstream határ alatt mozog picivel. Úgy értem, hogy mindenki a homlokához csap, mikor megtudja, utánaolvasva, hogy „ki az  Mangold? Jaaa, ő rendezte a Logant, meg a Nyughatatlant meg a Börtönvonat Yumábant”. Valószínű nem fog nagyobb hírverést kapni az FvF után sem, pedig ez is, mint eddig majdnem minden filmje: szuper.

276.jpg

A 60-as évek elején járunk. A Ford autók eladásai II. Henry Ford (Tracy Letts zseniális tolmácsolásában) vezetésével legjobb esetben is stagnálnak csak, de a megítélése sem a legjobb. Tipikusan elment felettük az idő, miközben a nagy európai konkurens autója, a Ferrari sorra nyeri a Le Mansi viadalokat, a megítélése pedig köröket ver a Fordra. Sebességet és kinézetet nem is említve. Jön a nagy ötlet: Be kell kebelezni a Ferrarit. Miután a versenyistállót is vinnék, Enzo Ferrari ( a rá semmiben sem hasonlító Remo Girone) elküldi a bús pi..fenébe és még jól meg is sérti a nyakas amerikai kollégát. Ez már nyílt hadüzenet. Henry Ford mindent az emberei rendelkezésére bocsájt, hogy végre legyőzzék az olasz autómarkát. Ország, pénz, paripa a rendelkezésére áll a cégének.

ford-v-ferrari-damon-bale-3.jpg

Valahogy ilyesmi bizalommal mehetett neki a filmnek Mangold. Hagyták neki rendes autókkal parádézni, a film is egy csapásra izgalmasabb lett, mikor kiderült, hogy az új Fordot Ken Miles nevében Christian Bale fogja vezetni, míg hű segítőtársa, akinek évtizedes kapcsolata hol csipkelődésbe, hol kölcsönös tiszteletbe csap át, Carol Shellbyt Matt Damon alakítja. A fényképezést Phedon Papamichael, aki egyébként nem csak Mangolddal, de Alexander Paynenel is dolgozgatott többször. A zenét Marco Beltrami dübörögtette meg, nem is akárhogy.  Úgyhogy tényleg minden azon múlt, hogy érdekes-izgalmas sztorit és karaktereket sikerül-e megálmodni nekik. Bizony sikerült. A film mind a 150 percében egyformán magas színvonalon teljesít. Élvezetes, izgalmas tele jó és nagy pillanatokkal. Mint említettem én nagyon szeretem a hasonló típusú filmeket – ide véve, hogy tisztában vagyok azzal, hogy megvannak a korlátai is a sport jellegű filmeknek - , itt mégsem a látvány és a száguldózás vitt el a legjobban. Az is nagyon rendben, de inkább a karakterek és a hangulat.

ford-v-ferrari-screenshot-from-trailer.jpg

A 150 perc javában azért autók, versenyek és adrenalin van, mégis a legérdekesebb részei a filmnek azok, amikor csendes pillanatok vannak. Ken Miles egy kicsit diszfunkcionális karaktere olyan fantasztikus perceket kap, amikor csend van. Az egyébként folyton zsörtölődő, közös hangot a kollégákkal, feleségével és fiával nehezen találó férfinak feltesz a fia egy átlagos kérdést. Bale eddigi maníros kissé túltolt karaktere egy csapásra átvált és elkezd működni az egész karakter. Kapott egy olyan kérdést, amiben ő jó, amit meg tud válaszolni. Ha egyéb téren nem is talál hangot a többiekkel a pályával és az autóval kapcsolatban ő van a toppon. A fia pedig csillogó szemmel hallgatja, ahogy apja meséli, hogyan is kell végigmenni ezen a pokoli pályán. Egyszerűen sírni tudtam volna, olyan fantasztikusan érzelem gazdag jelenet volt. Teljesen egyértelműen látszik, hogy Mangoldéknak szívügye volt ez a film, nem csak rutinmunka. De ugyanilyen remek Miles a feleségével (a talán két férfit is lejátszó Caitriona Balfe remekel) eltöltött percei is. Érződik végig a magas színvonal. Talán Matt Damon nem elég erős, de nem is annyira átütő a karaktere és szerepköre. Ha még az átlagosan kiszámítható történeten túl hibát keresnénk, akkor a túlságosan egyoldalú „ellenfél” bekategorizálása és Miles fiát alakító Noah Jupe is ritkán látott casting tévedését lehet idevenni. 

Összegzés: Simán az év egyik legnagyszerűbb filmélménye, annak is, akit hidegen hagy a benzingőz. Szuper hangulat, ritmus, feszültség, tele nagyjelenetekkel. Ha már idén nem voltak annyira átütő akció-sportfilmek, akkor itt van ez, de egy erősebb mezőnyből is kitűnne.

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr4915330206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása