Rablás takaréklángon
2019. január 31. írta: thedirector

Rablás takaréklángon

Nyughatatl özvegyek

Widows

2018

w02.jpg

Nehéz megfogalmazni mitől is működik az új Steve McQueen film. Egyrészt Alfonso Cuarónnal érdekes pályát jártak be. 2013-as év és 2014 Oscar díjátadója róluk szólt. Ketten összesen 10 díjat vittek el filmjükkel. Majd 5 évig kotlottak az új alkotásukkal. Cuarón a Gravitáció után a Rómával jött elő. McQueen pedig a 12 év rabszolgaság után a Nyughatatlan özvegyekkel. Míg a mexikói zseni kicsit visszább lépett minőségben, addig az angol valamivel előrébb.  Ennél fogva is félig meddig furcsa, hogy míg a Róma 10 jelölésig jutott, a Widows egyetlen egyet sem kapott idén. Persze érthető, mert kritikánk tárgya furcsa film. Nincs igazán benne semmi olyan ami kiemelkedő, mégis minden eleme jó.

w00.jpg

Történetünk néhány fickóval kezdődik, akik egy rablás során otthagyják a fogukat. A tetemes mennyiségű adósság arra kényszeríti özvegyeiket, hogy befejezzék amit férjeik elkezdtek. McQueen az év legerősebb színészi gárdját használta döbbenetesen alul. Sorolom: Daniel Kaluuya, Colin Farrell, Viola Davis, Jon Bernthal, Michelle Rodriquez, Elizabeth Debicki, Liam Neeson, Robert Duvall stb…mégis nincs senkinek egy olyan jelenete, ami igazán emlékezetes lenne. A kötelezőt persze hozza mind. A forgatókönyvet Gillian Flynn írta közösen McQueennel. A probléma ezzel is, hogy minden tök érthetően, követhetően el van mesélve, de nem igazán érdekesen. Mind a kettejük sokkal jobb történetmesélő ennél. Legalább a karaktereket megírása nagyon jó. Tényleg érezni, hogy nem a rablás volt fontos az alkotóknak, hanem a női lélek rezdülései, annak bemutatása és a gyász mellé társuló stresszel való megbirkózás. Muszájból rabolnak, nem hatalomért, nem hozományért, hanem mert rákényszerülnek és abszolút nem jártasak a témában. Ha más nem is, ez mindenképp egyedi. 

w01.jpg

Stílusában is nehéz mit kezdeni a filmmel. Csavaros mint egy krimi, drámai mint egy dráma, okos, mint egy heist movie, a kevés akció is jó. De itt is mindenből biztonsági játék. Oda jutottunk, hogy a zseniális Hans Zimmer élete legsemmilyenebb, átlagos zenei aláfestését dübörögteti. Még a színhasználata és szűrőzése is átlagos a filmnek. Elég jól merítenek a társadalmi rétegből is, a kisember problémájából is, még a házastársi és politikai szálak is okosan vannak matekozva, nem egyszer thrillerbe átpattanva. De itt is csak érintünk mindent.

Összegzés: Tetszett a film. Fanyalgok rá, de talán azért, mert nem teljesen tiszta mi is volt a cél ezzel a filmmel. Izgalmas is, drámai is, helyenként vicces és vérfagyasztó. De annyira biztonsági játék minden téren, hogy nehéz benne megtalálni azt az átütő erőt, ami miatt ajánlani lehetne bárkinek.

7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr1514600488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása