Ellógott fizika órák, motoros zombik, öncélú rendezői melldöngetés. A Kaptár : Megtorlás kritika
2012. december 09. írta: thedirector

Ellógott fizika órák, motoros zombik, öncélú rendezői melldöngetés. A Kaptár : Megtorlás kritika

A Kaptár: Megtorlás


Resident Evil: Retribution
2012

residentevil55.jpg
Tíz éve szabadította a világra Paul W.S. Anderson a Kaptár (?) filmet. Az elfogadható első rész után még mindig nem tudjuk, mi az oka a film sikerének. Igen, sikerének, hiszen ha egy ilyen finoman mondva is pocsék filmsorozat két évente új részt termel ki magából, akkor kell lennie valamilyen csíziónak. Továbbra is kerek szemekkel nézünk, de ez nem a film erénye, sokkal inkább hátránya.

"A nevem Alice...
Talán egy kis dicséretet meg lehet ejteni a rendező úrnak, mert remekül érzett rá arra, hogy valami kell ebbe a részbe, ami kicsit már tényleg valami új irányt jelöl ki a filmnek és nem csak az újabb túlélőkkel való menekülés és Umbrella főnök likvidálása lehet a fő cél. Félreértés ne essék, ezt minden sorozat új epizódjánál illő lenne megejteni, nekünk az ötödik részig kellett várni. Nos az újítás és új irány baromi "jó" lett: Gyakorlatilag kivették a narratív elbeszélést (igen, tudom, filmben látni és láttatni és elmondás helyet mutassuk meg, de ez itt már sok) és kicserélték az akcióra. Röviden összefoglalva a történetet: Alice megint egy Umbrella bunkerben, ahol egy csomó szimulált városon keresztül menekül a sorozat eddigi összes főszereplőjével. Igen tudjuk, hogy már 2002-óta semmi köze a játék csontig hatolóan félelmetes és borzongató légköréhez, történetéhez. De azért egy részbe beszuszakolni Leont, Ada Wongot, Alicet, Weskert és a többieket...nevetséges. Mint ahogy az is, hogy Redfieldéket minden magyarázat nélkül kikukázták. Vannak új túlélők, és segítők akik segítenek az időre történő kiszökésben a szimulált világból.

...és emlékszem mindenre"
A fizikaórákra pl biztos nem. Na nem is Milla Jovovich, hanem az alkotók. Komolyan, ne én érezzem már prűdnek magam, de... Nem zavarnak a 80-nal futó zombik (sic!), a tárcsere nélküli lődözések, a hibás koreográfiák és a pocsék, hibás editálások sem. (Volt 4 résznyi időnk megszokni), de amikor két térben és két síkban játszódik egy azon lövöldözés az már sok. X pontban minden gyors (pl egy fegyver csere) addig Y-ban még csak fel sem eszmélnek, hogy mi van. Ugyanez vonatkozik a robbantásokra és a bugyuta pörgés-forgásokra. Mintha csak valami filmesített animét látnánk...Összehánytak-vetettek nekünk egy katyvasz történetet, pocsék rendezéssel, akkor legalább a film magja..a zombik legyenek a helyükön. Jaj te kis naiv..mit vártál? Zombik? Cseréljük le miniszoknyás, combfixes japán lánykákra. Azért kentek a szájukra egy kis művért, hogy csövön legyenek. A másik véglet meg a motorozós, szájtépős, sötét arcú, rohamsisakos zombik. Nagyon félelmetes volt, mit ne mondjak. Legalább a gigászi teremtmények jól sikerültek. Azért elismerésem. Milla Jovovich végig megmutatta milyen jól tud egy, azaz egy darab mimikával játszani. Figyeljétek csak az arcát, mindent elárul, én is pont olyan élvezettel néztem végig a filmet. A zenék totálisan elhibázottak, nem arról van szó, hogy rosszak. Tomandandy szerintem jó zenéket szerzett a baj, hogy valószínűleg be volt lőve, mert másik filmhez írta, ugyanis itt totálisan nem illik szinte egy jelenethez sem a zenei aláfestés.

Összegzés: Anderson megmutatta, hogy 2012-re már nem középszerű rendező, hanem egyenesen gyenge. Mindenféle magyarázatot, narratívát nélkülöző, öncélú akcióskodó látványorgia, tobzódó filmes hibákkal. A zombik gyengék (egy zombis filmben ez igen nagy teljesítmény), a színészek szintúgy, történet meg nem is nagyon van. Reméljük nem erőszakolják tovább a nagymúltú játéksorozatot. Félünk 2014-ben újra írhatunk egy újabb pocsék részről.

Értékelés: 3/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr934956433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása