Gyors kritikák: John Carter, A védhetetlen, A titánok haragja
2012. július 17. írta: thedirector

Gyors kritikák: John Carter, A védhetetlen, A titánok haragja

John Carter


2012

john-carter.jpg
Annyira egyértelműen mutatták a jelek, hogy bajban lesz a film, mégis bíztam benne. Honann gondoltam, hogy bukás lesz? Nos...ma már egy ilyen név, hogy John Carter nem elég, hogy egy filmet eladj. Másik, hogy a Disneynek nem nagyon mennek az élőszereplős filmek, kivéve persze a Karib-tenger kalózait. De az is miért működött? Mert tele volt dobálva híres (és persze tehetséges) színészekkel. Sajnos azóta nem volt épkézláb filmje a cégnek. Se a Nemzet aranya 2, se az új karibi film,se Perzsia hercege és a John Carter sem törte meg ezt az átkot.
A 19.szd-i katona John Carter váratlanul harc közben a Marsra kerül és így belecsöppen az ottani őslakos népek csatájába és ha már ott van, akkor elcsábítja az uralkodó lányát is. Persze kiderül, hogy nélküle a háború nem képes eldőlni, így hát ha tetszik, ha nem, mostmár be kell szállnia a háborúba. Az a baj, hogy John Carternek nagyon nem tetszik. Olyannyira nem, hogy a film első jó harmada azzal telik, hogy John Carter, szökik, John Carter szökni próbál, John Cartert elkapják.A film már rögtön az elejétől fogva, ritmikátlan, átgondolatlan és kapkodó, ami nem változik a végére sem. Untam. Nem is kicsit. A szereplők elnagyoltak. Itt van egy új világ, új népek, népcsoportok, járművek, karakterek Voltaképpen egy új univerzum, és alig mutattak meg nekünk belőle meg valamit, amit igen, az pedig kevés, félelmetesen kevés. Ami tetszett az Lynn Collins színésznő és az alakítása. Mondhatni, hogy ő volt az egyetlen pozitívum, meg a karaktere is. Végre egy olyan jellegű film, amiben a nő nem csak asszisztál, hanem részese a történetnek. Nem azért van ott, hogy a férfi szemnek is legyen látvány, vagy, hogy a főhős előtt széttegye a lábát, hanem élő-lélegző jellem. A látványvilág amúgy jó, de nem stílusteremtő, az akció részek is elférnek, de kicsit középszerűek, a zenékről pedig lerí, hogy az Indiana Jonesról lett koppintva. Nem véletlen bukott rekordok könyvébe illő összeget a film. 2012 legnagyobb csalódása eddig.

Értékelés: 4,5/10

A védhetetlen


Safe House
2012

safe.jpg
Tobin Frost (Denzel Washington) a 21.szd legkeresetebb és legveszélyesebb terroristája, aki már sokszor rálépett az Egyesült Államok tyúkszemére. A hírszerzés és a CIA azonban elfogja, de kiderül Frost egy újabb fontos titok birtokában van, amit mielőtt kiszedhetnének belőle (természetesen), atomjaira lőnek a másik oldal emberei. A fegyencnek és örzőjének, Mattnek (Ryan Reynolds) azonban sikerül elmenekülniük és megpróbálják kideríteni, hogy kik akarják őket eltenni láb alól. Nos, röviden és tömören ennyi. Egy tipikus összeesküvésre épülő futószalagon gyártott akciófilm. Nem hordoz magában semmi pluszt, a műfaj kereteit nem lépi át, még csak nem is feszegeti. Nem akar több lenni, mint egy középszerűnél picit színvonalsabb csihipuhi. Nincs kiemelkedő pontja végig egyenletesen közepes. Denzel Washington csuklóból játszik, viszont Reynolds meglepő módon, most jót alakít. Egyébként pluszpont írható fel az írók számlájára, hogy a karaktereket egyéniséggel ruházták fel. Kicsit hosszú, kicsit esetlen, mégis egyszer nézhető, összeesküvős, lődözős tucat akciófilm. Nem váltja meg a világot.

Értékelés: 5,5/10

A titánok haragja


Wrath of the Titans
2012

Wrath_of_the_Titans.jpg
2 évvel ezelőtti óriási minőségi buktát elkövető Titánok harca, után a stúdió fogadkozott, hogy új rendező, új író és több (színvonalas) akció lesz a folytatásban. Végülis így lett, de hogy ez a film sem lett jó annyi szent. Történettel nem sokat maszatoltak, visszahelyezték Perszeuszt, aki visszavonult már a szörnyírtástól és csak fia oldalán a békének él.Hádészt azonban ez legkevésbé sem érdekli. Szövetkezik a titánok legnagyobbikával, az olimposzi istenek atyjával, Kronosszal. Zeuszt láncra verik (!) és elviszik Tartaroszba. Mikor kiderül, hogy Hádész hatalma annyira megnő, hogy már a maximális pacifista Perszeusz és fia pitypanggyűjtő tevékenységét is veszélyezteti, újra kardot ragad, hogy leszámoljon az alvilág urával és kiszabadítsa Zeuszt. A film pont ugyanazokat a hibákat vagy gyengeségeket éli meg mint anno. A karakterek felszínesek és unalmasak (főként a színészi játék gyengeségeinek köszönhetően is), a történet érdektelen. Voltaképp ugyanaz a popcorn fantasy mozi, mint a Titánok harca. Észre sem lehet venni a stábban történt helycseréket. Látványos, monumentális, minden robban, minden szakad, minden vérzik és itt nagyjából ki is fújt a dolog. A mitológiai szörnyek jók, Perszeusz továbbra is teszi a dolgát, a helyszínek szépen kivitelezettek. Nagy nevek játszanak a filmben pl. Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes, de egyiküknek sem ez élete szerepe. A negatív dolgokat meg már jeleztem. Megnézed és elfelejted, hogy láttad film.

Értékelés: 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr24662262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása