50 film amit látnod KELL! 20-16
2012. június 30. írta: thedirector

50 film amit látnod KELL! 20-16

20.

Terminator 2 - Az ítélet napja

termi2.jpg

Amiért a listán van: Természetesen az egyik legnagyobb hatású filmről beszélünk. Innentől kezdve lassan el kezdhetném folyamatosan eldurrogtatni a "nagyon fontos film született" és "zseniális alkotás" közhelyeket. Meg is tehetném mert tényleg így van. A jövővel, a sorssal foglalkozó, ember - gép háború sosem volt még ilyen hideg, paranoid és feszültséggel teli, mint jelen filmünk esetében. Merész kijelentés, de talán az egyik hibátlan filmről beszélünk most. Üresjárat alig akad benne, lehet tanulni belőle sokat, és mellette azért lesz 2 órányi remek kis akció filmünk.

19.

A Sebhelyesarcú

scarface.jpg

Amiért a listán van: Tony "Fucking" Montana, talán a legkeményebb gengsztervezér, a Sebhelyesarcú pedig az egyik legjobb gengszterfilm. Ehhez mindenképpen rengeteget hozzátesz a kor (80-as évek), a zenék, de legfőképp Al Pacino. A drogtól és dühtől eltorzult arcú, alulról feltörő eszes bűnözőtől még a mai napig is kiráz a hideg. Hihetetlen alakítás és történet.

18.

12 dühös ember

12_angry_men.jpg

Amiért a listán van: Egy nagyon tanulságos filmet is sikerült a listán eléggé előkelő helyre emelni. A 12 dühös ember (12 emberről szól, nem túl meglepő módon), akik egy szobában 80perc alatt megtanulják, hogy nem szabad a beidegződéseiknek, előítéleteiknek és szokásaiknak hinni, sőt még a szemüknek sem mindig, főleg ha ezen egy emberi élet múlik. 80 perc áll rendelkezésükre, eldönteni, hogy mi legyen a sorsa a bűnös embernek. Aki talán nem is olyan egyértelműen bűnös, mint azt elsőre gondolják. A film központi eleme, hogy felül tudnak-e emelkedni a fent leírt rossz szokásokon, vagy hagyják, hogy a régi vezérelje őket. Sydney Lumet első rendezését minden embernek látnia kell. Nem könnyű film (egy helyszínen játszódik, ugyanazokkal a karakterekkel), de magával ragadó és pazar alkotás. Igazi klasszikus.

17.

Mátrix

matrix.jpg

Amiért a listán van: 99-ben aligha volt ennél a filmnél hangosabb bomba a filmes piacon. A Wachowski fivérek filmje a megjelenés pillanatában klasszikus lett. Egy olyan disztopikus jövőt festettek meg, ahol a jelen világunk egy mesterségesen előállított valóság, amelyet gépek alkottak. Neo a megváltó hozhatja el a békét az emberiség számára. Sok sok filozifikus utalás, remek akciójelenetek, az akkori korhoz képest nagyon modern látványvilág és dübörgő cyberpunk, rock zene. Ahogy múlik az idő egyre fontosabb film és egyre rémisztőbb utalások sokasága a filmben.

16.

Star Wars V - A birodalom visszavág

Star-Wars-Episode-V-The-Empire-Strikes-Back-1.jpg

Amiért a listán van: Mikor George Lucas még átszellemült volt és alázatos a saját filmjei iránt...na az volt a szép idő. Ennek az időnek a legjobb darabja (talán) az ötödik rész. Természetesen vitába lehetne szállni, hogy a régi trilógiából kinek melyik tetszett a legjobban (de mivel ez az én listám, én döntök hehe..), nekem a birodalom visszavág. Látványban, történetvezetésben, dramaturgiában és színészi játékban ez a legjobb. Na meg ugye a nagy finálé. Stílusjáték a köbön. A scifi egyik legjobb alkotása ez a rész.

Előző listák:




http://filmertek.blog.hu/2012/06/27/50_film_amit_latnod_kell_35-31
http://filmertek.blog.hu/2012/06/28/50_film_amit_latnod_kell_30-26

http://filmertek.blog.hu/2012/06/29/50_film_amit_latnod_kell_25-21

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr894621388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása