50 film amit látnod KELL! 40-36
2012. június 26. írta: thedirector

50 film amit látnod KELL! 40-36

40.

Jesse James meggyilkolása. A tettes a gyáva Robert Ford

AssassinationJesseJames.jpg

Amiért a listán van: Vérbeli karakterdráma a vadnyugat leghírhedtebb banditájáról. Nem ez nem a Clint Eastwood féle puffogtatás. Lassan csordogáló, elbeszélő dráma. Öröm nézni, ahogy Brad Pitt és a "kis" Affleck (Casey) egymásnak esik a vásznon. Na nem úgy ám, mint az őrültek. Szépen felépítve, míg átcsap a film paranoiába rajongásból. Hihetetlenül precízen vezetett film, csodaszép képekkel, amiket a képköltő zseni operatőr Roger Deakins fényképezett. Néha már sírunk a gyönyörűségtől, hogy lehetett ennyi festményszerű képet alkotni. Ja, hogy volt rá 3órás játékideje...egy percét nem untuk!

39.

Kutyaszorítóban

reservoir dogs3.jpg

Amiért a listán van: Quentin Tarantino nem viccelt és egy olyan filmmel tette le a névjegyét a szakmában, aminek az első tíz perce azzal telik, hogy akkor most Madonna szűz-e a like a virgin szerint és, hogy illik-e a pincérnőnek borravalót adni. Tovább emeli a film színvonalát, hogy a rablásra készülő gengsztercsoportunk nem neveken szólítja egymást, hanem színeken. A párbeszéden a mesterhez elvárható módon pengeélesek, az idősíkok és a történések a fejük tetejére állnak. Azt hiszem így kell egy klasszikussal elkezdeni egy pályát. Mindenképpen etalon a rendező úr filmográfiáját nézve, 20 év távlatából is.

38.

A lé meg a Lola

run_lola_run.jpg

Amiért a listán van: Tom Tykwer megmutatta, hogy kell egy hót egyszerű történettel a filmkészítés alfáját és omegáját összegezni 70 percben. Lola barátja telefonál, hogy 1órája van arra, hogy a tartozását rendezze (a pénz megvolt csak a férfi elvesztette). Lola felkerekedik, hogy élete árán is segítse bajba jutott barátját. A film bő 3x 20percet mesél el, ugyanazt a történetet más-más aspektusból. A tipikus "mi lett volna ha..." film. Tykwer megmutatta milyen egyszerűen lehet egy hétköznapi és egyszerű történetből egy remek és klasszikus filmet készíteni. A lé meg a Lola minden filmkedvelő számára garantáltan újdonságot fog hozni, aki pedig már a filmezés szakmájában van...nos ők is csak tanulhatnak a filmből.

37.

Kincs, ami nincs

kincs.jpg

Amiért a listán van: Igen, tudom, nem ez a világ legelmésebb filmje. Nem ennek van a legjobb története sem, viszont idehaza olyan kultusz övezi, amilyen talán még hazájában sem. Ki ne szeretné Bud és Terence pengeéles szóváltásait, ki ne emlékezne Kamaszukára, Anulura, Mammára és a többi azóta kultusz státuszt elért szereplőre és párbeszédre. Ki ne táncolt volna már legalább egyszer életében a "movin' crusinra"? Mindenképpen a páros egyik legerősebb alkotása, amely fergeteges és igényes humort szállít minden karácsonykor és húsvétkor az rtl klubon. :)

36.

Kifulladásig

kifulladasig_poszter.jpg

Amiért a listán van: Jean Luc Goddard több mint ötvenéves filmszakmai újító szándékú filmje a Kifulladásig. Több mint ötven éve alig készült ilyen laza, lélegzetelállítóan energikus és szabad film, ami úgy lépi át a filmekről eddig alkotott keretet, hogy jószerével észre sem vesszük, mégis történelmi mérföldkő a filmgyártásban. A jó értelemben csapongó történet, (akkor) fura snittek és vágások valóban kifulladásra késztetik a nézőt. A fiatalságról és szabadságról azóta sem készült véleményem szerint ilyen tiszta és "szarokbele" film. Goddard ezzel üzent a többi filmesnek. "Gyerekek, tovább kell menni, még ha elesünk, akkor is, ez a film, ez az élet". Hihetetlen egy figura, hihetetlen egy film.

Előző listák:
http://filmertek.blog.hu/2012/06/24/uj_rovat_50_film_amit_latnod_kell_50-46

http://filmertek.blog.hu/2012/06/25/50_film_amit_latnod_kell_45-41

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr584611390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása