Meneküljön ki merre lát! A legsötétebb óra kritikája
2012. május 20. írta: thedirector

Meneküljön ki merre lát! A legsötétebb óra kritikája

A legsötétebb óra


The Darkest Hour
2011


Néhány hónapja volt egy írásom, "Mi baj a horrorfilmekkel?" címmel. Bár jelen kritikám alanya nem ebben a zsánerben indul, mint versenyző, elég sok köze van a műfajhoz és a már említett írásom tökéletesen tükrözi, hogy mi a baj.

Céltalan agyf@sz
Gyorsan szaladjunk át a kötelező sztori ismertetőn, hogy utána darabjaira szedjem a filmet. Két barát - Sean és Ben - egy jó, zaftos üzlet nyélbekötésének reményében utazik Moszkvába, egy kis szórakozással megspékelve. Már az első pár perc után teljesen hülyét kaptam a filmtől. Két - már elnézést -  taknyos gyerek utazik el egy úgy egy olyan városba, ami tőlük több ezer km-re van, hogy nem egyeztetnek találkozót a vezetővel, hogy nincs egy normális öltönyük, hogy nem tudják, hogy Oroszországban ciril betűket használnak, amit még viccesen meg is jegyeznek, hogy "klingon írás". Miután halálra röhögtük magunkat eme míves poénon, jöttek az újabb sületlenségek, ezúttal két lány részéről, akik a fiúk blogját böngészve épp (szószerint) belebotlanak annak publicistáiba (bárcsak az én blogomat néznék ennyien:)). Natalie és Ann épp olyan, mint Sean és Ben: Szürke, érdektelen, minden egyediséget mellőző sablonkarakterek, amiket az írók a "Hogyan írjunk standard filmes karaktereket?" - című kézikönyvből ollóztak össze. Ha már karakterek, elérkeztünk a film mélypontjához. Az ellenség. (Majdnem) Tipikus inváziós film lenne, és még érdekes is lehetne (lehetett volna), amiért távol kerültünk Amerikától, de egyszerűen, hogy lehet egy film érdekes, amiben  - kicsit sarkítva - a semmi gyilkol embereket? Mit gyilkol? Halomra öl, úgy, hogy Moszkva néhány nap leforgása alatt kiürül (amiből mi annyit látunk, hogy pörög az időszámláló, és nézhetjük, ahogy főhőseink egy pincében gubbasztanak - csodás ötlet). Pont erről fecsegtem a horroros írásomban, hogy amíg nem képesek egy ijesztő karakter összetenni, addig ez a műfaj egyhelyben fog topogni. Gondoljon, mindenki vissza, hogy azok a filmek maradtak fent, amiben volt egy vagy minden emberi gonoszságot egybegyűjtő főhős (Freddy, Mike Myers, Chucky, Jason V.stb..) vagy egy olyan lény (Kör kislánya), ami szintén fel volt ruházva valami egyedi karakter sajátosággal. Legutóbb a Fekete ruhás nő csinálta meg a szinte csodát, azzal, hogy nem sajnálták az energiát a karakter kidolgozására. Már elnézést, de egy szikrázó füst baromira nem zsigeri félelmet kiváltó "jellem" és még csak nem is emlékezetes. A film amúgy ellövi a műfaj összes kliséjét. Arcpiríróan lopott össze ötletek és jeleneteket más filmekből. Érdektelenül és unalmasan épül a "történet", és láthatóan vért izzadtak az írók, hogy a 80 percet kitöltsék valamivel és még az a valami is gyenge lett.

Összegzés: Végtelenül unalmas, szürke és érdektelen film, ami tobzódik a hiányosságoktól. Moszkva, mint helyszín érdekes és egy - két csatajelenet is jól nézett ki, de hiába. A film tempója nem elég feszes, a karakterek - ide véve az ellenséget is - gyatrák. Kár beleölni egy percet is.

Értékelés: 2,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr934527969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása