VODtéka 2023 - Maradványérték#1
2023. február 09. írta: thedirector

VODtéka 2023 - Maradványérték#1

Jessica útja

True Spirit

2023

tr_1.jpg

Magasságok és mélységek

2022

mag.jpg

Azért szedtem egybe és dolgoztam fel ezúttal (a megszokottaktól merőben eltérően) egy anyagban a két filmet, mert tele vannak közös pontokkal: Olyan sportról, hobbiról beszélnek, amik talán annyira nincsenek benne a mainstreamben és mind a kettőben eléggé szélsőséges függés van a környezetünktől. A Jessicában egy 16éves fiatal lány (nem fogjátok kitalálni)  Jessica vállalkozik arra, hogy egyedül körbehajózza a világot és ír történelmet, míg a Magasságokban a magyar Erőss Zsolt egykori hegymászó kiválóságunk utolsó útját készül megtenni mikor beüt a tragédia. Ez utóbbi egy nagyon nehéz, lelkileg megterhelő film a gyászról, az elengedésről. Ugyanis a film zömében nem Zsolttal vagyunk (akit amúgy kiválóan alakít Trill Zsolt színész), hanem az özvegyével, Hildával (Pál Emőke szintén kiváló formában). Aki egyszerre marad egyedül és úgy, hogy az egész világ az ő hátát simogatja. Szerintem egy film sem mutatta be mostanában ennyire érzékletesen a gyász feldolgozását. A folyamatot, amikor a fel (nem) fogástól eljutunk addig, hogy rongybabaként csuklik össze az ember a fájdalomtól.

A Jessica útja ezzel szemben egy sokkal életigenlőbb, családbarátabb film, ami ráadásul nagyon szép. Javasolnám ezt nézni másodiknak, ha együtt néznétek. Egyébként a közös pontokra kitérve: Egyik filmben sem tudunk meg többet arról, mi hajtja ezeket az embereket. Nem leszünk okosabbak sem a hajózásai alapfogalmakkal, se hegyet mászni ne induljunk el. Valamint tök meglepő módom, a Magasságokban és a Jessicában is van egy-egy pont, amikor főszereplőnknek van sorsfordító döntése, más-más kimenettel, más-más tétekkel. Egészen pazar módon dobja ezt be mind Csoma Sándor és Sarah Spillane rendezők. Én a magam részéről mind a kettőt nagyon ajánlom azoknak, akiket érdekelnek különleges emberek különleges életútjai. Egyikben sem fog csalódni.

Mindkét film:

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr8718045226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása