Moziba megyünk, vidámparkba jutunk
2022. december 21. írta: thedirector

Moziba megyünk, vidámparkba jutunk

Avatar: A víz útja

Avatar: The Way of Water

2022

Tisztelettel közlöm, hogy nem lehet. Nem lehet megfelelni olyan elvárásoknak, amik 13 éven át nyomják a vállát egy rendezőnek. Még akkor sem lehet, ha történetesen az illetőt James Cameronnak hívják. A férfit, aki a világ három legtöbb bevételét termelő filmjéből kettőt jegyez. Ráadásul a mostanin kívül 25 év alatt csak ezt a kettőt készítette. Az Avatar 2009-ben egy forradalmi, filmtörténelmi bravúr volt. Nem csak remekül nézett ki, szórakoztató, élvezetes alkotás volt, ami aláhúzta, hogy van értelme a mozizásnak. Van értelme a 3D-nek. És talán van értelme annak, hogy valamire elb*sszon az ember 12 évet. Most 13-t sikerült a folytatásra. A szinte minden téren visszalépésnek minősülő A víz útja esetében is.

av2_1.jpg

Ez persze várható volt. Ugyan ismét technikai szintet lépett a film, de már nem számít újdonságnak a 3D. Már nem truváj elérni a (több) milliárdos bevételt. Nincs már meg a buzz, hogy mi is az Avatar és mik/kik ezek a kék lények. James Cameron most 68éves. 55 volt, mikor elkészítette az első részt és 74 is elmúlik, mire a negyedik is (várhatóan) a moziba kerül. Pedig már az ötödikre is vannak ötletei. Mérhetetlenül csalódott vagyok, hogy ez a kérlelhetetlen, precíz és kifogyhatatlan zsenialitással megáldott, a világ egyik legjobb rendezőjeként emlegetett ember 20 éven keresztül a navikkal foglalkozik. Mikor nyilvánvalóan bármibe foghatna és bármibe fogna az sikerre lenne ítélve. Már csak pusztán a tény miatt is: Mert Ő James Cameron. De az van, hogy én tökéletesen megértem, hogy nem akar bérmunkákat, alibi pénzkereseti forrásokat rendezni. Bizonyítania már nem kell. Volt amikor kellett. Amikor nem hitték el, hogy egy robot a jövőből sikeres lehet. Vagy, hogy sikerre lehet vinni az Alien folytatását. Vagy a robot a jövőből sztorit tovább szőni. Meg mellé blaszfémia szinten már komputer animációs trükköket alkalmazni. Meg elsüllyeszteni a Titanicot, ami kis túlzással egész Hollywoodot is elsüllyeszthette volna. De mára már megtanulhatta mindenki: Hülye az, aki James Cameron ellen fogad. Szóval ha Ő innentől kezdve a saját kis világát bővítené, töltené meg új világokkal, eseményekkel, karakterekkel. Hát csinálja. Nyilvánvalóan ez okoz neki örömet és van amennyi van neki hátra, azt élje, rendezze élvezettel. Most bónuszként extra vízfétisét is kiélhette.

av24.jpg

Választottam egy hosszú bevezetést, mert a filmről ennyi mindent nem tudok elmondani. Bár tudnék, és bár lenne mit, de igazából majdnem becopyzhatnám a 2009-es kritikámat is. Mert ez a film nagyjából az, mint az egy. A nagyjából azonban nem legitimálja azt, hogy azért ne írjak valamit A víz útjáról. Évek teltek el Jake Sully legutóbbi kalandja óta. Immár boldog, nagy családos ember, apa, férj. Azonban az égiek fenyegetése nem múlt el, csak csillapodott. Amikor újra felerősödik a fenyegetés felhúzzák a nyúlcipőt és olyan területre kell meneküljenek, ahol nem szívesen, nehezen, de ugyan befogadják népes családját. A „víziek”-kel való együttélés nem könnyű, ellenben sok kalandot ígér.

av23.jpg

Nem aprózta el Cameron. 192 perces A víz útja, ami szerinte nem sok, mert „az unokái is végig lesnek netflixen egy évadnyi sorozatot egyben”. Najólvan bazki, de azért ott megállítod a filmet, kimész wc-re, inni-enni és leginkább helyet változtatni. Nem panaszkodni akarok. Nem unalmas a film. Sőt indokoltszerűnek is érzem a hosszát (de lenne ötletem hol lehetett volna kivágni 15-20percet). De azért itt már éreztem a korlátait annak, hogy kb 185 percig alig volt mozogni helyem. Mert amúgy nyilván fullon volt a mozi. Szóval ebben az esetben én szorgalmaznám, hogy 3óra feletti filmek esetén 5-10 perc büfészünetet be kellene vezetni. Higgyétek el, 185 perc és nettó 20-25 perc előzetes-reklám már tényleg a kellemetlen egy seggel kategória.

av22.jpg

De a picsogáson túl, a filmről is: A történetet nem is említeném meg. Nyilván van, amolyan best of életmű. Avatar egyet is khm..nagyon lojálisan kezeli másolás ügyileg, de nem merném azt mondani, hogy saját jogán nem érdemli meg a létezést a folytatás. Látványilag kár is kiemelni bármi. Ez jelenleg a piacon elérhető legszebb, legjobban elkészített, leglátványosabb alkotás. 3D-ben is csodálatos, de aki ódzkodik tőle bátran válassza a 2d-t mert tényleg moziban a helye. Ha egy évben csak egyszer megy bárki, most menjen. Az Avatar: A víz útja tényleg az a film, amire ki van találva a filmszínház.

Összegzés: Remélem hozza a várva várt sikert a film. Az egész elkészítés önmagában egy csoda. Elmarad az első részt idéző hype, a rácsodálkozás az ismeretlenre. A történet miatt önmagában kicsit haragszom, mert nem erőltette meg magát Cameron és igen megengedően fogalmaztam akkor még. Mindentől független az ilyen minőségű munkát díjazni kell. Mind a jelölő szervezeteknél, mind a pénztáraknál. Színtiszta szórakozás, látványpornó. Néha van az úgy, hogy az ember moziba megy, de vidámparkba jut el. Tíz évente ennyi belefér, főleg ha James Cameron „szedi” a belépőt rá.

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr5118007484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.21. 17:43:17

"Szóval ebben az esetben én szorgalmaznám, hogy 3óra feletti filmek esetén 5-10 perc büfészünetet be kellene vezetni."

A Csillagok háborúja csak két órás volt, és volt benne szünet. ;-) A Ben-Hurban is volt szünet, a 2001-ben még helyet is kijelöltek a szünetnek, ott van a DVD-n. Színházban is van szünet. Ebben is lehetne, főleg hogy ma már komplett körömpörkölttel és vödörnyi itallal vonul be a tisztelt néző egy filmet megnézni, ami megindítja az anyagcserét. A kereskedelmi tévézés agysérültjei egyébként is be vannak idomítva a húszpercenkénti szünetre. De, megjegyzem, a tisztelt néző a szünetben újra sorbaállna a büfénél, szóval a mozinak is bejönne az akció. Ilyen filmnél egy szünetet támogatok.
süti beállítások módosítása