Fullba megy a nosztalgikus mágikus macsóság
2022. december 19. írta: thedirector

Fullba megy a nosztalgikus mágikus macsóság

Top Gun Maverick

2022

Eléggé kisebbségben vagyok a véleményemmel, ami szerint a Top Gun első része is csak egy okés film volt. Egy (nem is annyira) homoszexuális, maszkulin, izzadt mellkasú farokméregetés (komolyan nézzetek újra, nyilván csak úgy lehet konfliktust kezelni, ha 1mm-re egymás arcába, üvöltözöl és szemezgetsz) férfiak között, dögös képekre, videóklippes esztétikával. Ezzel az égvilágon semmi baj nem volt. Volt meló a filmben, voltak jó akciójelenetei és jó színészei. Így bő három és fél évtized után, amelyet még a Covid és arrébb tolt vagy két évvel megérkezett Tom Cruise szerelemprojektje.

tg.jpg

A Maverick nem váltja meg a világot, de tökre érthető, hogy nem engedte ki streamingre a filmet Cruise. Joseph Kosinski (és produceri státuszban Chris McQuarrie) összeszokottan és hihetetlen sok munkával (nézzétek meg az így készült adást is)készítette el a folytatást. Abszolút értem miért vannak oda sokan ezért a filmért, én mégsem szeretem. Azt azért még annak is el kell ismernie, aki az egekbe magasztalja, hogy nem sok újdonság van itt, csak a bájos nosztalgia, a jól eső múltidézés, jobb trükkök, feszesebb rendezés. De minden más ugyanaz. Harold Faltermeyer zenéje ismerős, az esztétika ugyanaz, a karakterek és a konfliktus is ismerős. Egyedül Cruise karaktere lett valamivel bölcsebb és mókásabb. Meg persze azóta Tom is sokkal jobb színész lett és felelősségteljesebben folyik bele a munkákba. Sokszor elmondtam róla, hogy szükség van ilyen kikezdhetetlen diktátor jellegű arcokra. Nem szeretném, hogy a főnököm legyen, de az kurva tuti biztos, hogy nélküle ez a film sem lett volna 2022 egyik legjövedelmezőbb munkája.

tg2.jpg

Egyébként ennek persze lehet örülni, hogy egy ilyen film ott van az év top filmjei között. Ami nem annyira CGI orientált. Nem annyira a kamaszokhoz szól. Nem képregényfilm, hanem ízig-vérig akciófilm a múltból. Nem hiszem, hogy ez tendencia lenne, inkább csak egy kiugró kivétel. És mint mondottam, nem a kedvencem ez a fajta zsanra, és a repülős filmekért sem lelkesedem, de azt még én is el kell ismerjem, hogy nagyon meg van csinálva. Tudom, hogy kell megadni magam, amikor belefutok egy ilyen nagyszerű arányérzékkel megáldott, szórakoztató és egyszerű filmnek. Ritkán mondok olyat, hogy a bő két órás játékidő indokolt volt, de itt kijelenthetem. Nem éreztem sem túlhúzottnak, sem unalmasnak. Vastagon alá volt húzva a játékidő tartalommal.

tg3.png

Összegzés: Mivel az egyért sem lelkesedem, nálam valószínű ezzel együtt volt egy végignézése a Top Gun Mavericknek. Ettől független örülök, hogy van ez a film. Örülök annak, hogy más örül neki. Jó, hogy elkészült és vitathatatlan látványosság, szuper akciómozi. Nincs vele bajom, nem ártott. A valamivel visszafogottabb pontozás és írás annak köszönhető, hogy ezzel a filmmel most nálam nem találkozott a kereslet a kínálattal.

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr8018005830
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása