VODtéka 2022 - Maradványérték #1
2022. augusztus 06. írta: thedirector

VODtéka 2022 - Maradványérték #1

Morbius

2022

mor.jpg

Ez a tipikus sok hűhó semmiért. A Sony addig tologatta Jared Leto főszereplésével készült ritka vérbetegségben szenvedő vámpír sztoriját, hogy már mi is elhittük, hogy na ez valami, amire érdemes lesz várni. Nem az lett. Egy tipikus se íze-se bűze eredetsztori, amit igazából az az egy dolog tud menteni, hogy másfél óra alatt kivégezhető. Érdektelen történet, aminek a feszültség, csavar vagy igazlom írmagját is kiszedték. Egy tipikusan középkategóriás szuperhősfilm, ami csak azért baj, mert mind a Marvel (és talán mos már a DC is) megpróbált legalább valamilyen lenni. A Sony viszont nem csak a Venommal, hanem már ezzel is bőven a földbe állt. Nem azért tologatták, mert annyira jó lett, hanem mert megpróbálták a nyilvánvaló buktát elkerülni, vagy minél alacsonyabbra tenni a veszteségeiket. Az egyetlen jó dolog talán az, hogy Jared Leto remek színész. Nyilván nem a hangyák hordták össze az Oscar díját, de akit idegesít, hogy ez a pali annyira imádja magát, hogy minden jelenetében szinte a tapsot várja, az főleg kerülje.

4.jpg

 

Préda

Prey

2022

prey.jpg

Kicsit para volt, hogy sokáig nem is tudtunk a filmről. Akárhogy csűrjük, csavarjuk mégis csak egy Disney film. Ráadásul az 1700-as évek indián világába tették a jó Ragadozót. Plusz csaj főszereplő egy íjjal és tomahawkkal. Na meg a bemutató előtt 2-3 hónapig szinte semmi nem jött. És még a streamingre is lett száműzve. Az egyetlen bizakodásra okot adó dolog az Dan Trachtenberg személye volt (CLoverfiled Lane 10) és talán az első kedvcsináló volt. Ennél nagyobb az örömöm most. 35 év után végre….vééégre sikerült valamit kezdeni ezzel a frencsájzzal. Valószínűleg nem én vagyok egyedül, aki amúgy ezt a filmet (vagy hasonló indiánosat) megnézné Ragadozó nélkül  is. Egyszerűen gyönyörű a világ, ahol játszódik. Olyan jól esett látni ezt az erdős-fennsíkos-indián táboros milliőt. Teljesen kivesztek mára ezek a filmek, de Trachtenbergék tudták mi kell az izgalomhoz. Amber Midthunder nevét megjegyzi innentől magának a világ. Ahogy anno Svarci, úgy ő is tökéletesen uralja a filmet. Persze, meglovagolja kicsit a feminista vonalat, de még ez bőven a nem tolakodó, hanem hiteles szinten belül marad. Ugyan az első félóra kissé lassúnak tűnhet, de utána beindítják az akció vonatot és egy órán keresztül nincs megállás. Hihetetlen koreográfia, szuper ötletek. Végig feszült, jól megrendezett akció-kalandfilm. Nincs finomkodás: Repkednek a végtagok, ömlenek a belek. Talán csak a kissé bénácska CGI-ba lehet belekötni, de így is az év egyik legnagyobb meglepetése. Azt esetleg az elmúlt hetek hypeja után várhattuk, hogy szar nem lesz. Nem lett az. Nagyon is jó lett.

8.jpg

Fekete telefon

Black Phone

2022

bophone.jpg

Joe Hill elég jó úton jár, hogy a neve egyre ismerősebben csengjen a horror-thriller rajongóknak. Mondanám, hogy ő Stephen King egyik fiacskája. De mivel ő sem szeretne így magára hivatkozni, ettől most tekintsünk el. Főleg mert saját jogán is készült egy olyan film a novellácskájából, Scott Derrickson (Sinister, Dr. Strange) rendezésében, amire bizony megérte várni és az év egyik horrorszenzációja (hamarosan érkezik a másik). Egy Portyázó (Ethan Hawke) névre hallgató ember gyermekeket rabol el egy kisvárosban. Finney Shaw (Mason Thames nevét is jegyezzük meg!) a félénk 13 éves fiút sem kerüli el a kegyetlen sors. Kettőt pislog és már is a pincében találja magát. Nem tudja ki vitte el, nem tudja miért és főleg nem tudja mi lesz vele. Aztán megcsörren a -papíron használhatatlan – telefon a pincében. Az előd elraboltak szellemei szólnak bele. Próbálják jó tanácsokkal ellátni a fiút, hogy élje túl a rá váró éjszakát. Eszméletlen para ez a film. A kisvárosi gyerekcsapatos hangulat adott (Áll mellém, Stranger Things), de bőven kapunk eleséget a Bárányok hallgatnakból és az AZ-ból is. Derrickson állítólag azért is vállalta el a rendezést, mert gyerekkorában pont ilyen elrablós félelmei voltak. A vásznat szétfeszíti a félelem és agresszió. Úgy ábrázolják a dolgokat, ahogy és amilyenek. Az egyetlen gond a filmmel, hogy egy idő után úgy érezzük, hogy elkezdtek öncélúak lenni. Megtörténhetnének a feloldások, de nem fognak, mert még van a filmből harminc perc, így kicsit a végére mégis leülnek a dolgok. Mellé pedig, akit zavarnak a misztikus szálak, azoknak hamar elmehet a kedve a film végignézésétől.

7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr2917901897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.10.14. 11:45:05

Morbius (2022)
.
Vérhulk a 2000-es évek elejéről, csak sajnos 2022 van már azóta.
Miközben néztem konkrétan az eric bana féle hulk ugrott be folyamatosan. Szegény Leto hiába jó színész képregényfigurákkal nincs szerencséje, jokerként is halvány volt, meg most is. Külön ciki, hogy 98-ban már láttunk képregényvámíprokat (Penge, ugye...) akik nagyon lazák, és jók voltak, most meg ez?!
Egyébként olyan közepes #mcu film szóval a nagyfokú hate nem indokolt...

Préda (2022)
.
Jó kis film volt ami nem pusztítja a Predator legendát, hanem rendesen hozzátesz! Amit nem értek, hogy a ragadozó fejét minek kellett variálni? Okuk nem volt rá, a sztori se követelte meg. A sisakját még értem is, elvégre 200 évvel korábban vagyunk, de a feje?
süti beállítások módosítása