Párhuzamos multiverzumok
2022. június 10. írta: thedirector

Párhuzamos multiverzumok

Minden mindenhol mindenkor

Everything Everywhere All at Once

2022

ev.jpeg

Mindenki az év multiverzumos kalandját várja/várta. Doctor Strange meg is érkezett májusban, mégsem az lesz az amit várunk, hanem a Daniels néven futó író-rendező duó, aki a Daniel Radcliffes és Paul Danos fingós-hullás Swiss Army Men című filmmel már borzolták az idegeinket, pedig higgyétek el, ha azt mondom, az csak egy kis bemelegítés volt az őrületig. A Minden… gyakorlatilag önmaga az őrület. Az az őrület multiverzuma, amit a kedves Marvel nem bírt rendesen megcsinálni. Na ez a két lükepék ember simán. Itt tényleg semmi nem szab határ semminek. A filmet úgy lehetne a legjobban definiálni, mint egy be LSD-zett, szabolcsi szilvapálinkára szívott speed-es kokainos trip, amit ráadásul egy kellemetlen humorú hadaró srác ad elő. Evelyn (Michelle Yeoh) kínai bevándorlóként mosodát üzemeltet az USA-ban. Magánélete már maga is káosz. Lánya nehéz eset, párja kissé tesze-tosza, habókos apjáról is gondoskodni kell a sok hülye ügyfél mellett és még az adóhatóság is cseszegeti. Egy nap rájön, hogy sok millió multiverzális Evelyn van, akik mind-mind másmilyen életet élnek. Van olyan, aki viszont kevésbé kitett annak a zűrnek, amit fentebb írtam. Viszont a multiverzumon átívelő fenyegetés közeleg, így előbb el kell hinnie amit lát, tud és utána felvenni a kesztyűt a gonosszal.

Nagyjából ekkor derül ki (azaz kb bő félóra után), hogy el fogja-e veszíteni a film a nézőjét. Mert amit a Daniel páros itt leművel azt nehéz bármivel is jellemezni. Eszméletlen káosz, szó szerint abszurd humor, olyan képtelen faszságok, műfaji keveredések, időn-téren átívelő utazás, amiben a film egy pontján minden túlzás nélkül 5 percig kettő darab kavics beszélget (feliratozva, mint egy képregényben). És ez még nem is tartozik a betegebb jelenetek közé. Szóval aki vevő a teljesen elszállt hibbant dolgokra, megtalálta a filmjét. Azért azt ne vitassuk el, hogy Danielsék nem alibizik el a filmet a beteg-prosztó humorral és akciókkal. Ez a film ugyanúgy szól anya-lánya, férj és feleség kapcsolatáról, megpróbáltatásairól, tradíciókról, bevándorlás témájáról és homoszexuális viszonyról, kitartásról, bürökrációról, egzisztenciális boldogulásról stb.. mint minden 5-6 film a kínálatban. A poén, hogy ők ezt egy filmben oldották meg, méghozzá szenzációsan.

Összegzés: Feketeöves filmrajongóknak ajánlott csak, de ott is garantáltan kiakaszt sokakat. A hibája azonban mégsem ez, hanem a hosszú játékidő és a talán túl melodramatikusra fazonírozott lezárás.

8.jpg

 

Jurassic World: Világuralom

Jurassic World:  Dominion

2022

jw.jpg

Eléggé kétségbeestem amikor pár napja megláttam a sorban lehúzó kritikákat az új JW filmmel kapcsolatban. Sajnos nem lepett volna meg túlságosan, mert én aztán mindent szeretek, ami ezzel a frencsájzzal kapcsolatos, de a Bukott birodalomnál már nekem is rezgett a léc kicsit. Főleg a második felében. Végül mégis elmentem megnézni a Világunalomnak csúfult világuralmat (haha de míves, vicces), és abszolút nem bántam meg.

Érdemes tisztázni, hogy mit és mennyit várhatunk, várjunk el egy ilyen alkotástól. Szerintem azt mindenképpen, hogy legyen megalátványos, legyen szórakoztató, legyen izgalmas, szóljon valamiről, szóljon valakinek. Karaktereink legyenek szerethetők, vigyék el azt az időt, amikor nem Velocipratorokat kell nézzünk. Collin Trevorow egészen sajátosan jól érzett rá 2015-ben, mennyi és hogyan fér el az újrahasznosítás címszó alatt az eredetiből. Volt egy kellemes bája, egy kis kapitalizmus bírálata és az egész működött. Termelt is jó másfél milliárdot. Most a harmadik részre kijelenthető, hogy remek iparos, de nem túl jó író. Ugyan a fent írt kritériumnak többé-kevésbé megfelelt a film, de vannak meredek részei. Úgy értem nagyon meredekek, amire azt mondom, hogy ez a gén módosított, harci dinós faszság már nekem is sok volt. DE! ezt leszámítva egyáltalán nem érzem, hogy rászolgált a film arra a sok köpködésre, amit kap. Nem kell megvédenem, nem is tisztem, de az elvitathatatlan, hogy szenzációsan néznek ki az akció jelenetei. Malcolm mestert leszámítva minden karakter remek (Ő sajnos saját maga karikatúrája lett) és jó is látni őket együtt, még ha sok közük nincs is egymáshoz.  Lehet és van miért izgulni a jeleneteken. A dinók utolsó pikkelyén is meglátszik az eldorbézolt 165 millió dollár. Tényleg papírvékony a sztori, tényleg inkoherensek a jelenetei. Olykor sokat hasznosít a régi filmekből, de ugyan már..hol vagyunk ahhoz a blamához képest, amit a Bukott birodalom kastélyban kergetőzése teremtett vagy cakk pakk a harmadik rész tv sorozat jellegű hangvétele. Ez egy ízig vérig Jurassic film. Látványos, rohanós, izgalmas, szórakoztató, szép. Néha drámai. Nem a legjobb, de ha Torettóék folyamatosan kapják a filmeket. Amíg a képregényfilmekből kijön évente 5-6, addig 3-4 évente 2 órányi dinós lazítás férjen már bele, őrületes kiakadás és köpködés nélkül.

7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr6917853935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása