[Klasszikus Film] Karate kölyök
2021. szeptember 28. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Karate kölyök

Karate kölyök

The Karate Kid

1984.

Amikor manapság a bűnös élvezet-et használjuk bizonyos filmekre, fura belegondolni, hogy kb. 40 éve mikre használtuk/használták ezt a kifejezést. A Karate kölyök egy legendásan ilyen film, aminek nagyobb a szíve, esze, mint a művészeti értéke. Na, de ki mondta azt, hogy csak az lehet klasszikus, ami művészetileg a legmagasabb szinten áll, már ha ez meghatározható egyáltalán.

kk.jpg

John G. Avildsen láthatólag ebben az időszakban nagyon belejött a sportfilmekbe, mert mikor a Rockyval megadta a tisztelet a boxnak, mint sportnak, néhány évre rá megtette ugyanezt a karatéval. Nálunk anno, minden kiskölyök karatéka akart lenni, mert annyira vagány, harcias és cool volt, hogy csak na. Fura belegondolni, hogy ma, amikor már az MMA-t is kezdi cikizni pl. a pusztakezes ökölvívás, a Karate kölyökben látható bunyók gyakorlatilag bohóckodásnak hatnak. Viszont, van ennek a sportnak ma is egy olyan aspektusa (szerintem), amit egy keményebb bunyó fajta sem tudhat magáénak: Ez pedig a szellemiség, a spiritualitás, az ősi szellem tisztelete.

kk3.jpg

Daniel LaRusso (Ralph Macchio és anyja ismét költöznek. Nem könnyű egy kamasz srác beilleszkedése soha egy új közegbe, de tovább nehezíti az életét, hogy összetűzésbe kerül a suli karate királyával, a méltán hírhedt és kemény Kobra Dojo sztárjával Johnnyval (William Zabka). Alaposan ellátják a baját Danielnek, és megint és megint..míg nem új házuk gondnoka, az öreg Mr. Miyagi (Pat Morita) alkut köt: Hagyják békén a srácot az a nyár végi karate tournamentig, és ott kiáll velük. A gond, hogy Daniel soha életében nem ütött még egy egyeneset sem. Szerencsére Miyagi lát annyit a srácban, hogy tisztes helytállással kivívja a tiszteletet és a saját nyugalmát.

kk4.jpg

A Karate kölyök egy teljesen átlagosnak tekinthető fejlődéstörténet, a sportfilmek dinamikáját felhasználva, viszont kicsit átritmizálva. Ugyanis az edzések, a harcok itt nem csúcspontként funkcionálnak, csak lezárásként egy furcsa barátsághoz: Miyagi csibész, kicsit őrült karate edzője és Daniel hibátlan párost alkotnak. A bölcs öreg rendbe teszi a fiú tartását, kicsit visszafogja a habitusát és érezhetően előtérbe hozza a tehetségét. A fiú pedig célt és értelmet ad az öreg nyugdíjas életének. Szórakoztató, szép és átérezhető történet, ahol tényleg a karate asszociál a barátsághoz, a jobb emberré váláshoz. Eközben tiszta erőből dübörög a nyolcvanas évek. Cool zenék, fura hajak, még vagányabb ruhák és csodálatos képek. Az a naplementés montázs egyszerűen csodálatos.

Összegzés: Könnyen lehet azt mondani, hogy mennyire gagyi a film vágása, harci jeleneteinek komponálása (és tényleg). Vagy, hogy a színészei sem a top szint (azért jegyezzük meg, hogy Pat Morita bezsákolt egy legjobb férfi mellékszerep jelölést az Oscaron), de mindenért kárpótol a szív, a hangulat és a szórakoztatási faktor, ami nem kis részben köszönhető John G. Avildsen zsenijének. Itt sem a bunyó a lényeg, ahogy a Rockyban sem. A lényeg, hogy a hétköznapi ember is képes csodát tenni és jobbá válni, ha akarja és van egy támasza, aki végig vezeti ezen az úton. Kell többet mondani erről a filmről, amelyik 35 év után még egy sorozatot is képes volt elindítani Cobra Kai névvel, és már a 4.évadánál tart? Aligha.

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr4416702598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.09.30. 17:18:33

Egyszerűen csak szeretem ezt a filmet és eszembe sem jut gondolkodni azon, hogy jó-e. :)
Azóta volt egy remake próbálkozás Jackie Chan-nel... Hááát... Inkább az eredetit választanám. ;-)

arncht 2021.09.30. 17:33:47

Szeretem a regi filmeket minden hibaival, de ebben nehez jo dolgot talalni, ha vkinek nem nosztalgia.

AlexAston 2021.09.30. 19:13:12

A mostani eredeti filmre épülő sorozat pedig zseniális. Aki nem látta, és szerette az eredetit, mindenképpen nézze meg.
süti beállítások módosítása