Mivel szabad viccelni?
2020. január 27. írta: thedirector

Mivel szabad viccelni?

Jojo nyuszi

Jojo Rabbit
2019

Mivel szabad viccelni? Örök kérdés a filmesek között, illetve az is, hogy ha van egy meredekebb téma, akkor meddig szabad elmenni? Viccelni szinte bármivel lehet, és csak az író-rendezőn múlik, hogy mennyire lesz végül fogyasztható, nem sértő és mondjuk úgy: ízléses. Volt már vicc a vallásról, válásról, rákról, szexfüggőségről, rokkantságról, homoszexualitásról, szóval tényleg mindenről. Taika Waititi viszont eléggé a kaptár mélyére nyúlt azzal, hogy főszereplőjét egy nácik közé vágyakozó kisfiúnak tette meg, képzeletbeli barátjának meg Adolf Hitlert.

jojo-nyuszi-kritika-taika-waititi-scarlett-johansson-03_r14x.jpg

Jojo Betzler (Roman Griffin Davis) az a kisfiú, aki a Hitlerjugend tagja, mivel nincs sok barátja, ezért elképzeli Adolf Hitlert (Taika Waitit), aki "hasznos" tanácsokkal látja el. Jojo egyik nap rájön, hogy anyja (Scarlett Johansson) egy zsidót bújtat a padláson (Thomasin McKenzie). Elsa nem szeretné ha kiderülne, Jojo meg az anyját félti, plusz a saját megítélését, így megpróbál valahogy kijönni a lánnyal.

merlin_162489783_81693ceb-9ed1-4020-b578-fe3438d79486-superjumbo.jpg

Waititi azt írta, hogy háború ellenes, és náci szatíra, amit készít, és ez lényegében meg is állja a helyét, mégsem szór sót a sebekbe. Na, nem mintha nem kapná meg mindenki a magáét, Hitlertől kezdve a teljesen bolond oda-vissza Heil Hitlerező Gestapón át Sam Rockwell alakította kiképzőtisztig. Nem bántó a film és Waititi finom ízlését dicséri, hogy amikor már kezdene sok lenni a marhulásból, tudja melyik pedál a fék és rá is lép. Ilyenkor lesz a Jojo egy érdekes és szép film, ami túlmutat azon, hogy Hitler unikornist reggelizik és fel akarja gyújtani Jojo házát, majd ráfogni Churchillre.

026_jr_03406_cc.jpg

Ami másnál meredek, az Waititinél teljesen természetes. El tudta érni, hogy Jojo szerethető legyen. Egy kamasz gyerek, aki csak vágyik valahova, valaki lenni. Akinek képzeletében a zsidók falon lógó denevérek. Ezzel is utalva arra, hogy csakis gyereki képzeletben szörnyek a zsidók, valamint ennyire lehetett komolyan venni az akkori mantrát. Ami még ennél is szebb, hogy Johansson az anya szerepében fergeteges. Bár egyértelműen nem örül Jojo őrületének, de neki elsősorban az a feladata, hogy anya legyen, és meghagyja Jojot a képzeletében, addig sem a veszélyes valóságban kell éljen. Pedig ez a valóság olykor kíméletlen, főleg háború idején. A film egy bizonyos pontján Waititi jól pofán is csap bennünket a drámával.

Összegzés: Onnan tudom, hogy ez egy jó film, mert még az általam utált Rebel Willsonból is kicsikart egy tetszetős alakítást, de a Jojo azért is jó, mert egy olyan korszakról készített bájosan vicces drámát, ami egyáltalán nem vicces. A gyerekszínészekre külön érdemes figyelni. Egy picit jobb stílusérzékkel és helyenként átgondoltabb írással ez klasszikus is lehetett volna, de így is remek film.

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr6515429952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása