Ne b*szakodj az aligátorokkal!
2019. október 07. írta: thedirector

Ne b*szakodj az aligátorokkal!

Préda

Crawl
2019

Igen érthetetlen, hogy megannyi trágya film mellett, miért nem rúghatott labdába ez a guilty pleasure? Lassan visszatérően minden évben van már valami szörnyes, dínós, kígyós, cápás bűnös élvezet, és eddig eljutottak a moziig. Bezzeg az aligátoros nem? Több tiszteletet az aligátoroknak.

crawl-movie-2019-1024x611.jpg

A viccet félretéve, az a helyzet, hogy a Prédának simán helye lett volna a mozikban nálunk. Az alig több, mint tíz millióból készült alkotás az év egyik legnagyobb meglepetése. Én ugyan sosem titkoltam vonzalmam a b-filmes állatos horrorokhoz, legyen az kígyós, cápás, piranhás, dínos stb...de még engem is meglepett, mennyire nem B-filmes, ez a mű. Floridában épp óriási hurrikán készül tombolni. Haley (Kaya Scodelario) az örök második úszó, nem találja az apját. Még a vihar kitörése előtt elkezdi keresni régi hatalmas kúriájában, amikor kitör a vihar, a lány pedig a házban ragad. A viharral pedig előjönnek az aligátorok, hogy igazán otthon érezve magukat elkezdjék azt, amihez a legjobban értenek: Vadászni.

crawl-bathroom.jpg

Tényleg határozottan gagyikának tűnő alapötlet ellenére, mind a 87 perce egy adrenallinnal töltött feszültség bomba. A rövid negyedórás alapozás után elszabadul a pokol, hogy egy izzasztó, adrenalindús óra múlva lassan már  ugorjon fel a stáblista. Alexandre Aja neve már garancia volt arra, hogy nem egy újabb Sharknadot vagy Asylum szemetet látunk, hiszen mind a Sziklák szeme mind a Magasfeszültség elég jó cuccok voltak, és a Piranhaval már bizonyított szörnyes témában is, de arra nem számítottam, hogy ennyire jó lesz a Préda.

1_gr89vmovv7aobswyizwmqw.jpeg

Igazság szerint, nagyon kevés jelenet esik le a vászonról, teljesen valóságszerűen viselkednek az aligátorok, ráadásul mivel nem túlhasznált a téma, így új, izgalmi faktor jelentenek, mint vadászok és a szokásaik. Melé pedig a vihar miatt egy remek katasztrófafilmet is kapunk. Ami ráadásul tök jól néz ki. Abszolút nem látszik az alacsony költségvetés. A beállítások, zene is mind profi minőség. Nyilván kár elmismásolni, hogy akad azért gond a scriptben, főszereplőnk néha agyhülye és mint az ilyen filmek zöme beáldozták a valóságot a feszültség oltárán. Elég fura nézni, hogy ennyire pikkelnek állatok Haleyre, de ezeket leszámítva kár keresgélni a hibákat.

Összegzés: Egyértelműen nem DVD-re gyártott alkotás. A témája nem lerágott és a szórakoztató "guilty pleasure" ezúttal (sem) bántó szándékot feltételez. Remek szűk másfél órás kikapcsolódás.

7_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr2915203046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása